TUD 50 Korekta geometrii

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Autor tematu
piotrfire
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

TUD 50 Korekta geometrii

Post napisał: piotrfire » 04 sty 2018, 14:00

Witam
Koledzy po raz kolejny potrzebuję waszej pomocy. Dzisiaj zrobiłem próbę bo przy ostatniej robocie okazało się że moja tokarka robi niewielki stożek o ile przy obróbce wałków po wyregulowaniu konika jest ok to przy otworach sprawa wygląda gorzej . Po przetoczeniu wałka fi 50 na długości 120mm , drobnym wiórem i bardzo małym posuwem mam wynik 0,06 mniejszy wymiar przy uchwycie. Wyguglowałem w necie opracowanie Romana ale chciałbym się upewnić. Wrzeciennik osadzony jest na zewnętrznej pryzmie łoża , wewnętrzna część jest oparta na płaszczyźnie. W tylnej części wrzeciennika (od strony gitary) zauważyłem podkładki , są na powierzchni płaskiej i na pryzmie łoża od jego zewnętrznej strony na logikę miejsce podkładek na pryzmie jest prawidłowe ale czy nie powinny one być również w przedniej części wrzeciennika (przy uchwycie) ale po wewnętrznej stronie pryzmy? A może polecicie kogoś z dolnegośląska kto mi to skoryguje.

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”