Bicie na nowej tokarce
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 11
Bicie na nowej tokarce
witam wszystkich
Nie dawno zakupilem nowa tokarke firmy Holzmann, definitywnie jest to chinczyk.
Zrobilem pare pomiarow i jestem mega zadowolony ale jak wkladam material to bicie na koncu jest rzedu 0.25mm. Proby byly robione na roznych materialach i efekt jest zawsze ten sam.
Sprawdzilem wrzeciono i uchwyt bicie od gory i z boku na obu dwoch jest to pol miarki na mierniku czyli wychodzi 0.005mm czyli jak na chinczyka jest to dobry wynik. Material w odleglosci okolo 20mm od szczek ma bicie rzedu 0.05mm ale juz na odleglosci 200mm to bicie ma 0.25mm i jest widoczne golym okiem.
Po przeczytaniu Forum dochodze do wniosku ze najprawdopodoniej jest Problem ze szczekami w tym uchycie.
Czy dobrze mysle???
pozdrawiam
Nie dawno zakupilem nowa tokarke firmy Holzmann, definitywnie jest to chinczyk.
Zrobilem pare pomiarow i jestem mega zadowolony ale jak wkladam material to bicie na koncu jest rzedu 0.25mm. Proby byly robione na roznych materialach i efekt jest zawsze ten sam.
Sprawdzilem wrzeciono i uchwyt bicie od gory i z boku na obu dwoch jest to pol miarki na mierniku czyli wychodzi 0.005mm czyli jak na chinczyka jest to dobry wynik. Material w odleglosci okolo 20mm od szczek ma bicie rzedu 0.05mm ale juz na odleglosci 200mm to bicie ma 0.25mm i jest widoczne golym okiem.
Po przeczytaniu Forum dochodze do wniosku ze najprawdopodoniej jest Problem ze szczekami w tym uchycie.
Czy dobrze mysle???
pozdrawiam
poczatkujacy
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
-
dokaldnie wlasnie juz patrzalem na te uchwyty fuerda i mysle nad zakupem chodz znalazlem jeszcze firmy sandou tez chinczyk ale chwalony na yuotubie cena wyzsza niz fuerdy.
Tylko jeszcze pytanie jaki??
3 szczekowy napewno odpada mysle nad 4 szczekowym tylko czy samozaciskujacy bedzie ok? czy lepiej wybrac ten drugi gdzie sam bede mogl doscisnac poszczegolna szczeke??
Tylko jeszcze pytanie jaki??
3 szczekowy napewno odpada mysle nad 4 szczekowym tylko czy samozaciskujacy bedzie ok? czy lepiej wybrac ten drugi gdzie sam bede mogl doscisnac poszczegolna szczeke??
poczatkujacy
-
ONATOS pisze:..wszystko zależy co się będzie robiło na maszynie.rafur87 pisze:Tylko jeszcze pytanie jaki??
Do robót powtarzających się lepiej zastosować uchwyt 3 lub 4 szczękowy samocentrujący, do robót jednostkowych, do nietypowych uchwyt 4 szczękowy z niezależnymi szczękami.
Rczej bede powtarzal elemnty sa dosc nie duze max srednica 10mm pretu.
Ale jak zakupie nowy uchwyt to nie powinno byc problemu z bciem?? bo parametry przy uchwycie i na tarczy wrzeciona sa 0.005 to jest chyba ok?
jestem w niemczech i tu musze poszukac fuerdy w polsce kosztuje Kolo 300zl
Z firmy sandhou czy jakos tak koszt okolo 85e czyli podobnie.
I co tez zauwarzylem to uchwyty niezalezne sa ciut tansze od sonosaciskajacych.
Dodam jeszcze ze zamocowalem pret i staralem sie ruszyc do ory na dol itd zeby sprawdzic czy czasem to bicie nie idzie od wrzeciennika ale wszytsko w normie oczywiscie statyw postawilem na wrzecienniku do pomiaru.
poczatkujacy
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
Mam niezależny korzystam 3 razy w roku jak już nie mam innego wyboru - jak bym w nim miał poprzetaczać na szybko 10 łebków śrubek to bym chyb zwariował.
Musisz zmierzyć zamek zabieraka - bicie osiowe i promieniowe wtedy będziesz miał pewność.
uchwyt będzie mógł bić tyle ile producent określa w jego DTR (jak podałem wyżej dl przykładu - wiadomo bizon w wyższej klasie będzie miał te parametr leprze)
Musisz zmierzyć zamek zabieraka - bicie osiowe i promieniowe wtedy będziesz miał pewność.
uchwyt będzie mógł bić tyle ile producent określa w jego DTR (jak podałem wyżej dl przykładu - wiadomo bizon w wyższej klasie będzie miał te parametr leprze)
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
-
zamek zabierka??? sory ale jeszcze nie opanowalem kazdej czesci w tokarce moglbys podeslac link jak to zmierzyc??adam Fx pisze:Mam niezależny korzystam 3 razy w roku jak już nie mam innego wyboru - jak bym w nim miał poprzetaczać na szybko 10 łebków śrubek to bym chyb zwariował.
bylbym wdzieczny.
poczatkujacy