ZAKUP TOKARKI POMOCY:(((
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 6
ZAKUP TOKARKI POMOCY:(((
WITAM jestem nowy na forum szukałem informacji ale nie nie znalazlem o tokarkach takich jak:
TOKARKA PRECYZYJNA CORMAK 360 x1000 ODCZYT CYFROWY
http://allegro.pl/tokarka-precyzyjna-co ... ule_id=201
TOKARKA PRECYZYJNA MAKTEK 320 x 915
http://allegro.pl/tokarka-precyzyjna-ma ... 85755.html
potrzebuje teraz kupic tokarki bo zająłem sie mała prywatna produkcja i potrzebuje tokarki głownie do wałków fi 170 aby
skrócic go do odpowiedniego wymiaru plus zebrac troche materiału po obwodzie...
waga maxsymalna takiego wałka to 30kg czyli 17cm ale i tez mniejsze bo 1 cm czyli okolo 2 kg.
do wiercenia otworów przez cały wałek czyli 17cm i otwor 30mm
Oraz do moletowania pręta fi 32 czasami o długosci do 1 metra
Moje pytanie która tokarke wybrać do takiej produkcji?? czy silnik przy takiej tokarce nie jest za mały??
a moze ktos kupił taka tokarke lub miał mozliwość pracy na takiej?
bardzo prosze o pomoc:)) czekam na odp;))
TOKARKA PRECYZYJNA CORMAK 360 x1000 ODCZYT CYFROWY
http://allegro.pl/tokarka-precyzyjna-co ... ule_id=201
TOKARKA PRECYZYJNA MAKTEK 320 x 915
http://allegro.pl/tokarka-precyzyjna-ma ... 85755.html
potrzebuje teraz kupic tokarki bo zająłem sie mała prywatna produkcja i potrzebuje tokarki głownie do wałków fi 170 aby
skrócic go do odpowiedniego wymiaru plus zebrac troche materiału po obwodzie...
waga maxsymalna takiego wałka to 30kg czyli 17cm ale i tez mniejsze bo 1 cm czyli okolo 2 kg.
do wiercenia otworów przez cały wałek czyli 17cm i otwor 30mm
Oraz do moletowania pręta fi 32 czasami o długosci do 1 metra
Moje pytanie która tokarke wybrać do takiej produkcji?? czy silnik przy takiej tokarce nie jest za mały??
a moze ktos kupił taka tokarke lub miał mozliwość pracy na takiej?
bardzo prosze o pomoc:)) czekam na odp;))
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 4
Przy odrobinie cierpliwości można trafić na aukcjach, na maszynę używaną i nie wyrobioną. Podczas takiego zakupu trzeba mieć przy sobie fachowca z czujnikiem i wałkiem kontrolnym żeby sprawdzić kondycje maszyny.
Taka produkcja, przedstawiona przez Kolegę, wymaga obrabiarki o wadze powyżej 4/5 ton i napedzie nie mniejszym jak 5.5 kW. Musi to być maszyna typowo produkcyjna a nie garażowa.
Masa nawet 10 kg podczas niewyważonej obróbki, przy niedobranych obrotach, powoduje nadmierne drgania a przez to niedokładności, szybkie zużycie łożyska wrzeciona i samej maszyny itd. itd.
Taka produkcja, przedstawiona przez Kolegę, wymaga obrabiarki o wadze powyżej 4/5 ton i napedzie nie mniejszym jak 5.5 kW. Musi to być maszyna typowo produkcyjna a nie garażowa.
Masa nawet 10 kg podczas niewyważonej obróbki, przy niedobranych obrotach, powoduje nadmierne drgania a przez to niedokładności, szybkie zużycie łożyska wrzeciona i samej maszyny itd. itd.
-
Zakotwiczenie takiej tokarki da tyle że, nie trzeba będzie "gonić" maszyny po warsztacie ale nie bedzie miało wpływu na zużywanie się całej maszyny.meme13 pisze:zakotwiczenie takiej 2 tonowej tokarki Zdałoby egzamin?
Masa odlewu obrabiarki powoduje to że, nie przenosi drgań, co ma wpływ na jakość obróbki, elementy z których składa się maszyna są dużo wytrzymalsze niż tzw. garażowych.
Do takiej obróbki warto by zastanowić sie na polskimi tokarkami np. TUD TUX , Są to obrabiarki masywne, bardzo nisko awaryjne i bardzo trwałe.
Co do ceny, to trzeba poprzeglądać strony aukcyjne. Zgodnie z moja orientacją, ceny takich maszyn ( w dobrym stanie wahają się od 10 do 15 tyś ), bywają też okazje.
Ale to co zaznaczyłem wcześniej, zakup i wybór takiej maszyny trzeba powierzyć fachowcowi.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 6
http://www.maszyneria.pl/tokarka,uniwer ... ,2225.html a czy taka za 15 tys w idealnym stanie jeszcze oczywiście jadę z osobą która się dobrze zna aby sprawdzić.
-
Tak, to jest maszyna na której można pozwolić sobie na takie obróbki do których Kolega się przymierza.
Sam mam podobną "rumunkę" SNB400 i nie mam z nią problemów (maszyny są porównywalne ). Chociaż mają swoje wady np. grzeje sie wrzeciono przy dłuzszej pracy ale to nie jest jakąś wielką wadą.
Porównując tokarki ( które wymieniłem wcześniej a mam jedne i drugie) to, polskie są bardziej masywne natomiast "rumunki czy bułgarki" są delikatniejsze. I do prac cięższych używam polskie.
Do takiej tokarki można zamówić liniały pomiarowe i podnieść jej standard obsługi.
Podsumowując - przy umiejętnej obsłudze, maszyna nie kłopotliwa i na lata. A przy zmianie parku maszynowego zawsze znajdzie się klient na taką obrabiarkę.
Sam mam podobną "rumunkę" SNB400 i nie mam z nią problemów (maszyny są porównywalne ). Chociaż mają swoje wady np. grzeje sie wrzeciono przy dłuzszej pracy ale to nie jest jakąś wielką wadą.
Porównując tokarki ( które wymieniłem wcześniej a mam jedne i drugie) to, polskie są bardziej masywne natomiast "rumunki czy bułgarki" są delikatniejsze. I do prac cięższych używam polskie.
Do takiej tokarki można zamówić liniały pomiarowe i podnieść jej standard obsługi.
Podsumowując - przy umiejętnej obsłudze, maszyna nie kłopotliwa i na lata. A przy zmianie parku maszynowego zawsze znajdzie się klient na taką obrabiarkę.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Bułgarka z tego roku w idealnym stanie? W sumie możliwe, choć ja bym raczej na to nie liczył.
Może najprościej coś z polskich maszyn, do których fachowców, gdyby był potrzebny remont znajdziesz bez problemu. Może TUM 35? Ewentualnie TUD 40?
Jak masz z kim jechać, a chcesz coś fajnego, to szukaj niemieckich tokarek VDF. To dość stare często maszyny, duże, ale jeśli ktoś o nie dbał, to warto w nie zainwestować.
Ja bym takiej się przyjrzał: http://allegro.pl/tokarka-vdf-v630-jedy ... ml#thumb/1
Jeszcze jedno, jest sporo firm, robiących remonty przy pomocy pędzelka i farby. Zwróć uwagę, żeby takiej malowanej "w całości", z zamalowanymi śrubkami nie kupować.
Może najprościej coś z polskich maszyn, do których fachowców, gdyby był potrzebny remont znajdziesz bez problemu. Może TUM 35? Ewentualnie TUD 40?
Jak masz z kim jechać, a chcesz coś fajnego, to szukaj niemieckich tokarek VDF. To dość stare często maszyny, duże, ale jeśli ktoś o nie dbał, to warto w nie zainwestować.
Ja bym takiej się przyjrzał: http://allegro.pl/tokarka-vdf-v630-jedy ... ml#thumb/1
Jeszcze jedno, jest sporo firm, robiących remonty przy pomocy pędzelka i farby. Zwróć uwagę, żeby takiej malowanej "w całości", z zamalowanymi śrubkami nie kupować.