Tokarka CNC - dokładność 0,0001mm
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 17
Tokarka CNC - dokładność 0,0001mm
Dzień Dobry!
Szukam dobrej tokarki CNC z dokładnością 0,0001mm. Wiem że to nie tania zabawa, ale nie bardzo znam firmy, które robią takie tokarki, nie wiem która firma najlepsza itd.
Na tokarce będą robione głównie koła zębate o średnicach od nawet 1mm, jak również inne elementy do średnicy 100mm.
Tokarka najlepiej 5-osiowa.
Budżet około 100k zł, nie wiem czy to wystarczające środki, jeśli nie będę musiał dozbierać.
Szukam dobrej tokarki CNC z dokładnością 0,0001mm. Wiem że to nie tania zabawa, ale nie bardzo znam firmy, które robią takie tokarki, nie wiem która firma najlepsza itd.
Na tokarce będą robione głównie koła zębate o średnicach od nawet 1mm, jak również inne elementy do średnicy 100mm.
Tokarka najlepiej 5-osiowa.
Budżet około 100k zł, nie wiem czy to wystarczające środki, jeśli nie będę musiał dozbierać.
Tagi:
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 17
Dobra Panowie, zadałem pytanie, a odpowiedzi dostałem kompletnie nie w temacie. Jeśli nie ma takiej tokarki to wystarczy powiedzieć, zrozumiem. Myślałem, że to forum dla ludzi technicznych, który udzielają rzeczowych odpowiedzi.
W takim razie zadam inne pytanie, potrzebuje bardzo dokładniej tokarki cnc głównie do wycinania kół zębatych. Polecacie jakąś? Budżet taki jak w pierwszym poście.
Liczę również na odpowiedzi typu "Niestety ale takie tokarki kosztują tyle i tyle".
W takim razie zadam inne pytanie, potrzebuje bardzo dokładniej tokarki cnc głównie do wycinania kół zębatych. Polecacie jakąś? Budżet taki jak w pierwszym poście.
Liczę również na odpowiedzi typu "Niestety ale takie tokarki kosztują tyle i tyle".
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Spróbuję dać taką odpowiedź.kolakkk pisze:..... Myślałem, że to forum dla ludzi technicznych, który udzielają rzeczowych odpowiedzi....
Całkowicie się zgodzę , że nie ma Pan bladego pojęcia w temacie stawiając takie założenia:
Od przeszło sześciu lat obsługuję między innymi tokarki CNC i prace z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku sprawiają niekiedy niezły kłopot....
z dokładnością 0,0001mm. ...
.... obracanie się w mikronach to już kosmos i raczej widzę tu szlifierki CNC.*
*- to tak na marginesie , bo nie w temacie.
A istnieją takie tokarki ?...
W takim razie zadam inne pytanie, potrzebuje bardzo dokładniej tokarki cnc głównie do wycinania kół zębatych. ....
.... pierwsze słyszę o wycinaniu kół zębatych na tokarce.
Mógłby Pan zdradzić jak wygląda ta technologia.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
A ja myślałem że tylko w dziale "Giełda" takie "świeżaki" .... Kolego kolakkk proponuję zacząć od podstaw tzn. od szkoły podstawowej, wziąć w rękę linijkę i przyjrzeć się jak wygląda coś rozmiaru jednego milimetra ... suwmiarki w żadnym wypadku nie dotykaj bo od razu popsujesz ... a jestem pewien że nigdy w rękach nie miałeś .... Powodzenia życzę ale nie w tematach technicznych ... Tak będzie najlepiej.