Z racji że przymierzam się do modernizacji radzieckiej tokarki CNC 16A20 z 89r(bez sterowania, driverów) prosiłbym o pomoc w doborze odpowiednich sterowników serwo i nie tylko.
Od razu uprzedzam, że roboty będą przebiegały powoli w wolnym czasie. Na rosyjskich stronach jest sporo informacji, jednak tłumacz google kiepsko sobie radzi by z sensem coś przeczytać...
Docelowo ma wyglądać tak, może trochę inna kolorystyka

Serwa jakie są zamontowane to w osi z:
ЗМТА - servo DC 21Nm(peak 110Nm), U=140V, I=30A, 1500RPM
na drugim końcu śruby enkoder inkrementalny Энкодер ве-178а Z=2500

Serwa jakie są zamontowane to w osi x:
2МТА - servo DC 13Nm(peak 80Nm), U=100V, I=26A, 1500RPM
na drugim końcu śruby enkoder inkrementalny Энкодер ве-178а Z=2500

Dokładne dane na temat seronapędów są na stronie:
http://elektro-dvigateli.ru/postoyannog ... garii.html
W obu przypadkach zastanawiam się nad sterownikiem serwo DC DG4S-16035 + moduł rezystora (chyba, że można samemu jakoś dorobić na typowych rezystorach hamowania).
http://www.ebmia.pl/sterownik-serwo-dg4 ... 10867.html
Miał ktoś może z nimi do czynienia? Czy nadają się one do w/w serw?
Jeżeli ktoś ma inne propozycje co do sterowników do propozycje mile widziane.
Tokarka robiona dla siebie, do celów hobbystycznych więc wiadomo, próbuje jak najmniejszym kosztem.
Jeżeli UHU dałoby radę z takimi silnikami to chętnie bym zastosował, powinno wyjść znacznie taniej przy własnym montażu.
Kolejna sprawa to wysterowanie silnika oryginalnego, tj. silnik DC 11kW tabliczka poniżej:

Posiada ktoś może na zbyciu sterownik tyrystorowy w dobrej cenie, albo schemat jakiś?
Nigdy w tego typu sterowania silników DC nie zagłębiałem się więc pomoc/odsyłacze mile widziane.
Sterownik Mentor II za 4,5k pln to przewyższa w kosztach zakup całej tokarki, więc odpada na chwilę obecną, chociażby do momentu aż na siebie nie zarobi.
Szkoda mi przerabiać na indukcyjny + falownik, chętnie bym zostawił w oryginale.
Głowica narzędziowa jest na 8 gniazd VDI40, jeszcze nie rozbierałem więc temat co do jej sterowania jest mi jeszcze obcy, jak ktoś przerabiał u siebie to sugestie mile widziane.
Pytań na pewno jeszcze wiele się pojawi, całość docelowo chciałbym sterować za pomocą LinuxCNC/Mach
Pozdrawiam i liczę na waszą pomoc