Witam.
panowie potrzebuje kupić tokarkę do serwisu tir i naprawy siłowników klap załadowczych
szukam tokarki by bez problemowo dorabiać głowicę do siłowników wraz z gwintami dorabiania sworzni i drobnych prac typu przetoczenie komutatora. Porównuje te dwa modele bo się cieszą dobrymi opiniami tylko pomóżcie mi wybrac cos spośród tych modeli mowa o tud 40/50 i c11mt ,cu500. Proszę znawców tematu o poradę tokarka do warsztatu będą robione zarówno rzeczy durze jak i precyzyjne małe roboty
[ Dodano: 2015-11-28, 19:51 ]
dodam ze cały czas mamy tokarka tsb 20 ale z gwintami jest ciężko niema sprzęgła itp. po prostu mamy jej dość. dlatego chce większą bardziej stabilną tokarkę. nie zależy mi na tym aby zebrać z wałka od razu 5mm. tylko by wsadzić cos dużego jednocześnie do precyzyjnych małych robót , za każdym razem cos innego. dziękuje bardzo ze sugestie.
tud 50x1000 czy c11mt
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
TUD to mocne tokarki, ale jeśli dużo gwintujesz to lepsza będzie bułgarska CU500. TUD i TUC mają specyficzną budowę napędu wrzeciona. Sprzęgło załączane jest jednocześnie z silnikiem jedną wajchą. Zmiana kierunku obrotów jest przez zmianę faz na silniku. Przez to częste gwintowanie zwłaszcza krótkich gwintów wymusza ciągle jego załączanie i wyłączanie ze zmianą kier. obrotów a to dla niego katorga .
W CU silnik odpala się najpierw pstryczkiem, a sprzęgło oddzielnie wajchą.> Zmiana kierunku obrotów lewo/ prawo jest mechaniczna a nie elektryczna, także silnik pracuje sobie ciągle. To lepsze rozwiązanie do częstego gwintowania. CU mają też dobrą opinię, większą dziurę wrzeciona i według mnie lepsze , bardziej czytelne noniusze.
W CU silnik odpala się najpierw pstryczkiem, a sprzęgło oddzielnie wajchą.> Zmiana kierunku obrotów lewo/ prawo jest mechaniczna a nie elektryczna, także silnik pracuje sobie ciągle. To lepsze rozwiązanie do częstego gwintowania. CU mają też dobrą opinię, większą dziurę wrzeciona i według mnie lepsze , bardziej czytelne noniusze.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Bułgarki Cu C11 mają sterowanie posuwami na dzojstiku, gwarantuję że po pracy dżojstkiem nie wrócisz już do rozwiązania które ma TUD. Jedna wajcha a obsługujesz posuwy w każdą stronę + ich przyspieszenie.
Natomiast do TUDa łatwiej dokupić podtrzymki bo to popularne rodzime maszyny więc jak nie kupisz w komplecie z maszyną to wejdziesz na allegro dowolnego dnia i na pewno jakaś się znajdzie. Do C11MT na pewno będziesz musiał polować, do CU500 są natomiast dość częste.
Natomiast do TUDa łatwiej dokupić podtrzymki bo to popularne rodzime maszyny więc jak nie kupisz w komplecie z maszyną to wejdziesz na allegro dowolnego dnia i na pewno jakaś się znajdzie. Do C11MT na pewno będziesz musiał polować, do CU500 są natomiast dość częste.