Witam,
Chciałbym zmienić olej w swojej tokarce, bo dawno nie zmieniałem a we wrzecionie jest już go trochę mało.
Zastanawiam się jaki kupić olej. Sam Orlen posiada w swojej ofercie tyle olejów maszynowych, że trudno wybrać, bo nie wiadomo czym się kierować.
Czy mógłby ktoś zdradzić jaki powinien być olej do wrzeciona, nortona i suportu? Jeżeli ktoś poda od razu jakieś odpowiedniki, które są teraz normalnie dostępne w sprzedaży, to będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam
Wojtek
Jaki olej do tokarki TUG-40?
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Może być L-AN 46 lub 32.
Tak jak piszą wyżej- i ja radzę nie zalewać hipolem lub innymi olejami przekładniowymi, które są z reguły za gęste dla pompek,rurek, kanałków których w tokarkach pełno . Miałem taką sytuację że tokarka miała pozapychane wąskie kanaliki olejowe w wałku sprzęgła bo ktoś właśnie zalał taką smołę, przez co sprzęgło było bardzo zużyte.
Ja tam mam zalane wszystko L-AN 46.
Tak jak piszą wyżej- i ja radzę nie zalewać hipolem lub innymi olejami przekładniowymi, które są z reguły za gęste dla pompek,rurek, kanałków których w tokarkach pełno . Miałem taką sytuację że tokarka miała pozapychane wąskie kanaliki olejowe w wałku sprzęgła bo ktoś właśnie zalał taką smołę, przez co sprzęgło było bardzo zużyte.
Ja tam mam zalane wszystko L-AN 46.