imak szybko-mocujący - pytanie

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Autor tematu
Kazik_Wichura
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

imak szybko-mocujący - pytanie

Post napisał: Kazik_Wichura » 14 paź 2015, 08:04

Witam,

jako ze w sprawach tokarek jestem laikiem i ciągle się uczę to mam pewną zagwozdkę. Przeglądając internet trafiłem na taką konstrukcję imaka z możliwością szybkiej zmiany narzędzia.
Obrazek Obrazek
Jak widać można go wyciąć najzwyklejszym frezem palcowym.

Pytanie:
czy takie mocowanie oprawek da radę w toczeniu małym wiórem? Do tej pory nie spotkałem się z tego typu konstrukcją i zastanawia mnie czy będzie ona działać.

Tagi:

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 14 paź 2015, 10:36

Będzie.
To jedna z typowych konstrukcji imaków na tzw "jaskółkę" (jaskółczy ogon). Są również fabryczne konstrukcje wykorzystujące tę zasadę, różniące się tylko systemem zaciskania, jak widać nizej
https://www.google.pl/search?q=quick+to ... 749#imgrc=_

rozpierakiem poprzecznym (odpycha)
Obrazek Obrazek

dociągane do gniazda
Obrazek Obrazek

zaciskane rozpierakiem bocznym (rozpycha jaskółkę klinem)
Obrazek Obrazek

ściskaniem jaskółki (jak Twój)
Obrazek

Tylko trzeba dość solidnie dociągać, bo tu jako reakcja na działające na nóż siły mamy tylko tarcie, więc pod wpływem drgań nie można pozwolić mu się przemieszczać.
Zresztą sam zaniedługo skonstatujesz, że imak szybkozmienny to poręczny i oszczędzający czas gadżet, zwłaszcza jak ma się dużo wymiennych kostek z poustawianymi już gotowymi do użycia narzędziami..

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
https://www.cnc.info.pl/topics80/warszt ... t27970.htm
pozdrawiam,
Roman

Autor tematu
Kazik_Wichura

Post napisał: Kazik_Wichura » 14 paź 2015, 13:13

Dzięki, najbardziej mnie interesowało czy ta jaskółka wykonana frezem palcowym da radę. Ale widzę że to nie problem. Musze przeszukać garaż w celu znalezienia jakichś resztek materiału ;)

Awatar użytkownika

rc36
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: rc36 » 14 paź 2015, 14:37

Kazik_Wichura pisze:Pytanie:
czy takie mocowanie oprawek da radę w toczeniu małym wiórem? Do tej pory nie spotkałem się z tego typu konstrukcją i zastanawia mnie czy będzie ona działać.
Przy małym wiórku może się sprawdzają te imaki, ale przy trochę większym wiórze może być lipa, patrz film od 14:10

lukasz.radomski
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: lukasz.radomski » 14 paź 2015, 15:07

rc36 pisze:
Kazik_Wichura pisze:Pytanie:
Przy małym wiórku może się sprawdzają te imaki, ale przy trochę większym wiórze może być lipa, patrz film od 14:10
tylko że akurat ten imak którego używa facet z filmu jest z klinem co rozpiera jaskółkę i jest to dużo lepsze rozwiązanie niż ten typ co kolega z naszego forum produkuje
więc wydaje mi się że on po prostu nie dociągnął wajchy przy wymianie noża dlatego to tak wyglądało

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 14 paź 2015, 18:56

rc36 pisze:Przy małym wiórku może się sprawdzają te imaki, ale przy trochę większym wiórze może być lipa,
kolego, chyba kolega lukasz.radomski ma rację.
Podobny imak (z jaskółką) był przy maszynie (16K20) gdzie kiedyś pracowałem, i wierz mi, brano na niej 12 milimetrowy naddatek(na stronę) na dwa razy(!).
Nóż składak PTGNR 3232, płytka TNMG 2204rr, mocowanie detalu na trzpieniu rozprężnym, imak wielkości C albo D nie pamiętam. Maszyna aż jęczała, a imak trzymał.. a pewnie wiesz jaki to miód obtaczanie odkuwek...
pozdrawiam,
Roman

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”