Wymiary płytek wymiennych do noży - czy są znormalizowane ?

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.
Awatar użytkownika

Autor tematu
clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Wymiary płytek wymiennych do noży - czy są znormalizowane ?

Post napisał: clipper7 » 28 gru 2007, 16:55

Jak w temacie, czyli, czy kupując nóż "składak", mogę liczyć na to, że będą do niego pasowały płytki innych producentów ? Czy wymiary są w jakiś sposób znormalizowane ?

Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ

Tagi:

wladca-swiata
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: wladca-swiata » 28 gru 2007, 18:36

raczej tak, chociaz ja sie spotkalem z nozem na plytki trygonalne do ktorego w zaden sposob nie mozna bylo dostac nowych plytek. Najlepiej kupic noz popularnego producenta, wieksza pewnosc, ze dostanie sie zamienniki.

rafglow
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: rafglow » 28 gru 2007, 18:45

Różnie bywa także z płytkami do gwintowania. Jeżeli chodzi np. o płytki Waltera, Sandvika czy Prametu to każda ma inną grubość.

Awatar użytkownika

skoti
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: skoti » 28 gru 2007, 21:24

Przy plytkach typu CNMG , TNMG , VNMG , WNMG, CCMT ,DCMT czyli tych najbardziej popularnych nie zauwazylem problemow z stosowaniem niefirmowych plytek . Wiekszosc oprawek jakie posiadam to Sandvik oraz kilka z Iscara . Natomiast plytki mam z Walter-a , Iscar-a , Sandvik-a , Garant-a oraz sporo z Baildonitu . Praktycznie przy tych geometriach pytek niezdaza sie zeby co niepasowalo . Jesli chodzi o plytki do gwintu to stosuje glownie plytki typu 16ER oraz 16IR i tu rowniez nie spotkalem sie z jakimis problemami .Przy mniejszych plytkach do gwintu juz jest problem z dopasowaniem plytek innego producenta ale tez mozna . Jesli chodzi o plytki do przecinania i rowkowania to nie spotkalem sie z narzedziem do ktorego by pasowala plytka konkurencji . Oczywiscie nie twierdze ze nie ma takich narzedzi ale ja nie spotkalem .

Awatar użytkownika

CNCRob
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: CNCRob » 29 gru 2007, 12:27

skoti pisze:Przy plytkach typu CNMG , TNMG , VNMG , WNMG, CCMT ,DCMT czyli tych najbardziej popularnych nie zauwazylem problemow z stosowaniem niefirmowych plytek . Wiekszosc oprawek jakie posiadam to Sandvik oraz kilka z Iscara . Natomiast plytki mam z Walter-a , Iscar-a , Sandvik-a , Garant-a oraz sporo z Baildonitu . Praktycznie przy tych geometriach pytek niezdaza sie zeby co niepasowalo . Jesli chodzi o plytki do gwintu to stosuje glownie plytki typu 16ER oraz 16IR i tu rowniez nie spotkalem sie z jakimis problemami .Przy mniejszych plytkach do gwintu juz jest problem z dopasowaniem plytek innego producenta ale tez mozna . Jesli chodzi o plytki do przecinania i rowkowania to nie spotkalem sie z narzedziem do ktorego by pasowala plytka konkurencji . Oczywiscie nie twierdze ze nie ma takich narzedzi ale ja nie spotkalem .
przewaznie te podstawowe plytki kazdego z producentow maja inne otwory mocujace i na kazdej srubka wkreca sie na inna glebokosc ale da sie zamocowac. jesli chodzi o plytki do gwintu to kazda ma inna wysokosc ale jak kolega napisal da sie je stosowac do innych oprawek.
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.

lex

Post napisał: lex » 15 sty 2008, 18:17

Płytki są typowe (np wegliki)ale sposoby zamocowania mogą być różne tzn. płytki podstawowe i dociski z noży różnych firm mogą nie pasować.(rzadko pasują)
Zmiana "weglika- z otworem " na "ceramike -bez otworu) też będzie wiązała się z wymianą "podstawowej( aby nóż pozostał w osi jeśli założysz grubszą płytkę!) i docisku"
oczy Wielkiego Brata widzą wszystko

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”