Drgania podczas toczenia TUM35
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Drgania podczas toczenia TUM35
Zmieniłem uchwyt w tokarce TUM35 z 160mm na bisona 200mm.
Przy obróbce grubym wiórem pojawiają się bardzo mocne drgania całej tokarki. Drgania pojawiają się niezależni od średnicy. Ostatnio obrabiany był wałek 100mm o długości 50mm, obecnie wałek 200mm grubość 40mm. Drgania występują tylko przy grubym wiórze, niezależnie od rodzaju noża.
Po zmianie uchwytu na 160mm nie ma problemu. Uchwyt zamocowany jest do wrzeciona za pomocą tarczy zabierakowej. Tarcza zabierakowa pasownie wchodzi w uchwyt i pasownie wchodzi na stożek na wrzecionie (by zdjąć tarczę ze stożka wrzeciona trzeba puknąć młotkiem). Między tarczą zabierakową a kołnierzem wrzeciona po dokręceniu samej tarczy nie wchodzi szczelinomierz 0.05mm.
Luz na wrzecionie poprzeczny 0,015-0,02, wzdłużny 0,01.
Gdzie może być problem?
Przy obróbce grubym wiórem pojawiają się bardzo mocne drgania całej tokarki. Drgania pojawiają się niezależni od średnicy. Ostatnio obrabiany był wałek 100mm o długości 50mm, obecnie wałek 200mm grubość 40mm. Drgania występują tylko przy grubym wiórze, niezależnie od rodzaju noża.
Po zmianie uchwytu na 160mm nie ma problemu. Uchwyt zamocowany jest do wrzeciona za pomocą tarczy zabierakowej. Tarcza zabierakowa pasownie wchodzi w uchwyt i pasownie wchodzi na stożek na wrzecionie (by zdjąć tarczę ze stożka wrzeciona trzeba puknąć młotkiem). Między tarczą zabierakową a kołnierzem wrzeciona po dokręceniu samej tarczy nie wchodzi szczelinomierz 0.05mm.
Luz na wrzecionie poprzeczny 0,015-0,02, wzdłużny 0,01.
Gdzie może być problem?
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Witam
Ja mam podobnie na uchwycie 200 , wtedy zjeżdżam z obrotów na mniejsze, większy wiór , odpowiedni posuw i jak tylko obrobie w 200 od razu zakładam 160 i kłopoty może i Tobie znikną Pozdrawiam
Ja mam podobnie na uchwycie 200 , wtedy zjeżdżam z obrotów na mniejsze, większy wiór , odpowiedni posuw i jak tylko obrobie w 200 od razu zakładam 160 i kłopoty może i Tobie znikną Pozdrawiam
https://www.youtube.com/user/manfiks/videos?disable_polymer=true
nie ważne czy ma 20 lat czy 63 lat niech mówi na TY , ale niech drugiego szanuje :)
nie ważne czy ma 20 lat czy 63 lat niech mówi na TY , ale niech drugiego szanuje :)
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Zapnij w ten uchwyt 200 gruby pręt długości ok 1000mm i sprawdź czujnikiem zegarowym przyłożonym do uchwytu ile wychyla się wskazówka czujnika gdy będziesz szarpał za ten pręt. Ja zrobiłem taki eksperyment w TUE 35 też z uchwytem 200 to czujnik wykazał chyba coś ponad setkę ugięcia uchwytu.einstein pisze:Proszę się nie śmiać, większy wiór fz 0,2 i na raz biorę 1-2mm więc tyle co nic.
Drgania są naprawdę wkurzające, a nie chciałbym dobić łożysk.