Bardzo poważne pytanie proszę o pomoc

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Autor tematu
Zoran2008
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5

Bardzo poważne pytanie proszę o pomoc

Post napisał: Zoran2008 » 23 wrz 2012, 20:22

Cześc wam wszystkim chciałem zapytac jaki koszt zakupu byłby tego centrum tokarsko-frezarskiego a dokładnie Mori Seiki NT6600 DCG długośc 6 metrów ??

I jak myślicie ile kosztuje taka roboczo godzina i co można na tym wykonywac usługowo ??

Proszę o zrozumiałośc ponieważ myslę o czymś takim tylko niewiem gdzie zapytac i myśle że tu mi pomożecie :-)Obrazek

tomcat65
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: tomcat65 » 23 wrz 2012, 20:33

No to już wiadomo, kto szóstkę trafił :).
Cena to u dostawcy chyba najwiarygodniejsza będzie.
A co robić usługowo ? Dzidy i oszczepy, na świat po III wojnie świat. jak znalazł. Może jeszcze tyczki do skoku wzwyż :twisted:
Na usługi to za wielka rzecz.

dziabi3
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3

Post napisał: dziabi3 » 23 wrz 2012, 20:39

jeśli to poważne pytanie to na takim sprzęcie wykonasz cześć prac czysto z frezarki cnc 5 osiowej , wszystkie z tokarki wielo osiowej z napędzanymi narzędziami a głównym przeznaczeniem takiej maszyny jest produkcja wałów o skomplikowanych kształtach

przejrzyj YouTube a zobaczysz co takie maszynki produkują

roboczo godzina takiej maszyny nie wiem ale wątpię czy pracę takiej maszyny z racji swojej specyfikacji przekłada się na roboczogodziny

cena nie wiem ale raczej coś koło okrągłej bańki jak nie wielokrotność

Autor tematu
Zoran2008

Post napisał: Zoran2008 » 23 wrz 2012, 20:44

dziabi3 pisze:
roboczo godzina takiej maszyny nie wiem ale wątpię czy pracę takiej maszyny z racji swojej specyfikacji przekłada się na roboczogodziny

cena nie wiem ale raczej coś koło okrągłej bańki jak nie wielokrotność
Więc z kąd się dowiedziec czy taki interes będzie się opłacał skoro niewiadomo ile by zacoś wziąśc pieniedzy acha a mój post jest jak najbardziej poważny.

Awatar użytkownika

panzmiasta

Post napisał: panzmiasta » 23 wrz 2012, 20:55

Zoran2008 pisze:
Więc z kąd się dowiedziec czy taki interes będzie się opłacał skoro niewiadomo ile by zacoś wziąśc pieniedzy ...

Muszę to napisać , jest to naj....sze zdanie jakie przeczytałem w tym roku . Zoran zastanów się człowieku ! Chcesz być bosem tokarnianym a robisz po 2 błędy w wyrazie :evil:
perfekcyjna B. S. , OUS 1 - Oświęcim 1066/72r; Pozdrawiam

Autor tematu
Zoran2008

Post napisał: Zoran2008 » 23 wrz 2012, 21:12

panzmiasta pisze:Muszę to napisać , jest to naj....sze zdanie jakie przeczytałem w tym roku . Zoran zastanów się człowieku ! Chcesz być bosem tokarnianym a robisz po 2 błędy w wyrazie
Niestety błędy wale ja chcę sie tylko czegoś dowiedzieć a nie byc nauczycielem języka polskiego.Pozatym niechodzi mi literka c z kreską :lol:

dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: dance1 » 23 wrz 2012, 21:34

Maszyny tego typu się kupuję pod produkcję, jak już wiesz ile zarabiasz, wiesz ile zarobisz i wiesz ile zysku z takiego centrum wyciśniesz. To nie jest maszyna do usług!!!.
Jak jej nie masz z założenia obsadzonej robotą minimum na 1 zmianę zapomnij że zarobisz. Tego typu maszyn na roboH się nie przeliczy. Musisz być pewny co do zleceń, produkcji, sorry twoje pytania uważam za bełkot.
I don't like principles, I prefer prejudices

Autor tematu
Zoran2008

Post napisał: Zoran2008 » 23 wrz 2012, 22:02

dance1 pisze:Maszyny tego typu się kupuję pod produkcję, jak już wiesz ile zarabiasz, wiesz ile zarobisz i wiesz ile zysku z takiego centrum wyciśniesz. To nie jest maszyna do usług!!!.
Jak jej nie masz z założenia obsadzonej robotą minimum na 1 zmianę zapomnij że zarobisz. Tego typu maszyn na roboH się nie przeliczy. Musisz być pewny co do zleceń, produkcji, sorry twoje pytania uważam za bełkot.
Piszesz że to niejest maszyna do usług a pózniej piszesz że musze byc pewny co do zleceń więc czegoś nierozumiem!
Wiec gdzie się dowiedziec czy będzie z tego kasa w firmach outsourcingowych żeby zbadały rynki pod tym kątem bo już sam niewiem.Tak samo czytałem o największym water jecie że kupiła go firma budowlana w polsce i tagże będzie swiadczyła usługi ponieważ dużych elementów nima kto ciąc jak w Polsce tak i w europie więc co ryzyk fizyk chyba nie a ktoś musi toczyc wały i np.wały korbowe do statków zobaczyłem to na you tubie.

dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: dance1 » 23 wrz 2012, 22:17

może źle się rozumiemy, usługi a produkcja to 2 światy jak dla mnie.
No chyba że dorywczo będziesz te wały do statków, okrętów toczył, frezował.
Nie chcę urazić ale wnioskuję że o produkcjach, maszynach wiesz g. znaczy się nic. Popytaj może właścicieli filmików z youtube ile na tych maszynach wyciągają. Ja odpadam.
U nas maszynę tego typu jak się kupuję już z góry wiadomo co będzie robiła, w jakim stopniu jest potrzebna, w jakim czasie się zwróci. My robimy produkcję, o usługach się już nie wypowiadam.

jetalone
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)

Post napisał: jetalone » 24 wrz 2012, 11:53

dance1 pisze:No chyba że dorywczo będziesz te wały do statków, okrętów toczył, frezował.
Nie chcę urazić ale wnioskuję że o produkcjach, maszynach wiesz g. znaczy się nic. Popytaj może właścicieli filmików z youtube ile na tych maszynach wyciągają. Ja odpadam.
U nas maszynę tego typu jak się kupuję już z góry wiadomo co będzie robiła, w jakim stopniu jest potrzebna, w jakim czasie się zwróci. My robimy produkcję, o usługach się już nie wypowiadam.
Dokładnie. Tego typu maszyneria, i większa, rzecz jasna, jest zawsze zakupywana pod konkretne zamówienia. Wątpię, żeby, nawet z największą świeczką, szukać kogoś kto nie ma gdzie wytoczyć lufy do czołgu.
Jeśli założysz, że maszyna będzie obłożona produkcją 24/5 albo i więcej, możesz się spodziewać zysków. Oczywiście biorąc pod główne założenie, że operacyjnie będziesz mógł dostarczyć maszynie odpowiednią ilość zleceń.
Zasada, jak zawsze, jest bardzo prosta: im mniej firm (zakładów, zespołów maszynowych), jest w stanie wykonać daną obróbkę lub zaspokoić potrzeby określonego segmentu przemysłu, tym ceny są wyższe, a zyski większe.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”