Szukam informacji na temat tokarki ze zdjęcia poniżej.
Może ktoś miał styczność i coś pamięta.
Spotyka się je w handlu?

I właśnie tak nam powiedział wykładowca na praktykach w zawodówce, kiedy się kumpel spytał, czemu akurat tak są ustawione tokarki (w liczbie 4-ech), a nie równolegle do ściany, bo wtedy przecież można ich więcej postawić... (się przypomniały stare czasyyago44 pisze:mnie się wydaje że tokarki ustawia się pod kątem po to żeby w czasie pracy nic nie wpadło za kołnierz gościowi który pracuje przed tobą .
Ktoś zapewne jeszcze żyje - zdjęcie pochodzi z 1950 roku.aquater pisze:hehe z pewnością.... Pewnie żadna z tych osób już nie jest wśród nas....
Co do tokarek to zdjęcie pochodzi z polskiej szkoły a przedstawia odbywanie praktyk bodajże....
Nie wiem, czy zauważyliście, że te tokarki nie mają silników i napędzane były pasami z centralnego napędu (fragment widać w tle). Zdjęcie nie przedstawia pracujących maszyn a wystawkę. Ci faceci w krawatach, to kadra inżynierska, ci bez to technicy. Raczej są ekipą związaną z produkcją tych tokarek niż zespołem tokarzy.aquater pisze:przedstawia odbywanie praktyk bodajże....