tokarka TUD 40 do przeróbki na CNC
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 7
tokarka TUD 40 do przeróbki na CNC
Witam
Dziś zacząłem rozbierać moją tokarkę. Docelowo ma z niej powstać tud40 CNC. Pisze poniewarz jestem nowy na tym forum z cnc nie miałem nigdy nic wspólnego. Tocze od niedawna a przerobić ją chce głównie bo chciałbym mieć coś takiego jak np. pan KAMAR
[ Dodano: 2012-11-27, 21:55 ]
Prosze o rózne podpowiedzi w sprawie przeróbki jakie silniczki ,co co bedzie potrzebne,itd.
Dziś zacząłem rozbierać moją tokarkę. Docelowo ma z niej powstać tud40 CNC. Pisze poniewarz jestem nowy na tym forum z cnc nie miałem nigdy nic wspólnego. Tocze od niedawna a przerobić ją chce głównie bo chciałbym mieć coś takiego jak np. pan KAMAR
[ Dodano: 2012-11-27, 21:55 ]
Prosze o rózne podpowiedzi w sprawie przeróbki jakie silniczki ,co co bedzie potrzebne,itd.
Tagi:
-
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Aż mi się przypomniało i nie mogę się powstrzymać, żeby nie napisać:kamar pisze:P.S. Daruj sobie tego "pana".
- Kiedyś dali mi do pomocy dwóch młodych i Ci się uwzięli i zwracali się do mnie "Panie Majster". Mówiłem im, że mają mi mówić po imieniu ale gdzie tam!
Za którymś tam razem mówię do jednego z nich: -Jeszcze raz powiesz do mnie Panie Majster to Cię wywalę!
A on na to: - Dobrze Panie Majster!

Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.
-
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 5
jeśli ja bym miał maszynę do przeróbki jak kolega i miał 10 tysi sztywne do wydania to bym zrobił tak:
x 2 drivery arbach cs lab ok 3 tyś zł
x 2 silniki dc /ac/ bldc wyrwane na allegro coś w tym stylu
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=27 ... rule_id=74
enkoder inkrementalny do gwintowania ok 300-400zł <panowie z forum zapewniają że linux obsłuży enkoder bez problemu nawet przy dużych obrotach>
i zostaje ci 5,5 tysi na śruby średniej klasy (jakieś grube anie patyczki) i falownik + jakąś płyta lpt
a system sterowania wybrałbym linux cnc
jeśli jednak miałbyś więcej kasy to dodałbym csmio - s + csmio - enc + mach3 ( i to polecam)
tylko proszę nie daj się naciągnąć na silniki krokowe
x 2 drivery arbach cs lab ok 3 tyś zł
x 2 silniki dc /ac/ bldc wyrwane na allegro coś w tym stylu
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=27 ... rule_id=74
enkoder inkrementalny do gwintowania ok 300-400zł <panowie z forum zapewniają że linux obsłuży enkoder bez problemu nawet przy dużych obrotach>
i zostaje ci 5,5 tysi na śruby średniej klasy (jakieś grube anie patyczki) i falownik + jakąś płyta lpt
a system sterowania wybrałbym linux cnc
jeśli jednak miałbyś więcej kasy to dodałbym csmio - s + csmio - enc + mach3 ( i to polecam)
tylko proszę nie daj się naciągnąć na silniki krokowe
Mach3 + CSMIO =

-
dlaczego nie krokówki dużo ludzi ma na nich i są zadowoleni
[ Dodano: 2012-11-29, 16:16 ]
rozbieranie sie zaczeło
[ Dodano: 2012-11-29, 16:23 ]
podczas rozbiurki okazało sie ze bede miał problemy z usadowieniem enkodera i silnika suportu poprzecznego

[ Dodano: 2012-11-29, 16:16 ]
rozbieranie sie zaczeło

[ Dodano: 2012-11-29, 16:23 ]
podczas rozbiurki okazało sie ze bede miał problemy z usadowieniem enkodera i silnika suportu poprzecznego