Witam...
W DTR'ce nigdzie nie znalazłem jakie oryginalnie powinny być używane noże tokarskie. Chodzi o rozmiar trzonka czy 8x8 czy 10x10? Chciałbym kupić sobie nóż do gwintów zewnętrznych i nie wiem który.
Z góry dziękuję za pomoc...
TSB 16 - noże (oryginalne) z jakimi trzonkami...
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Ważna jest wysokość osi tokarki od dna gniazda nożowego w imaku. Ten wymiar możesz (i powinienieś) zmierzyć, dtr Ci nie pomoże, bo niestety często imaki są inne niż w dtr, bywały frezowane ze względu na zużycie itp. Kazdy noż, którego krawędż skrawająca od jego podstawy znajduje się w odległości mniejszej (lub równej) od wyżej pomierzonego wymiaru- będzie dobry. Pod warunkiem, że po podłozeniu noża tak, aby jago krawędz skrawająca znalazła się w osi tokarki, trzonek noża wejdzie w gniazdo imaka. Oczywiście jak tokarka przyjmuje noże np max 20x20, to mniejsze można stosować po podłożeniu podkładek, ale mają mniejszą wytrzymałość trzonka, zatem bardzej się uginają, co może mieć znaczenie jak dużo zbierasz za jednym przejściem. Krótko mówiąc zmierz to co napisałem i kup nóż największy z możliwych i już