Witam,
Czy ktoś się orientuje jak wygląda kwestia zmiany silnika w takiej tokarce aby był na 220 V.
Czy oprócz silnika konieczna jest modyfikacja instalacji elektrycznej?
Czy napęd z silnika jest przekazywany paskiem?
Na co należy zwrócić oprócz mocy przy zakupie nowego silnika na 220 V?
Za wszelkie uwagi z góry dziękuję.
Pozdrawiam,
Kowi
Tokarka Maktek PROFI 360x1000 zmiana zasilania
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
A jakiej mocy jest oryginalny silnik tej tokarki, 3f 1,5kW?
Bo moce powyżej 2,2kW realizuje się jako 3fazowe ze względu na obciążenia instalacji/sieci
Ale jeśli chcesz kolego zasilać tę tokarkę(silnik) z instalacji jednofazowej,
to potrzebny będzie zasilany jednofazowo falownik (1f/3x220V, które typowo produkowane są do mocy 2,2kW, choć koledzy praktykowali podłączając i większe), co jest rozwiązaniem praktyczniejszym, bo mamy dodatkową regulację i stabilizację obrotów, i kilka innych możliwości do wykorzystania, ale i droższym (koszt falownika wektorowego to ok 500-600 do 1000zł + ewentualna wymiana silnika do zasilania z falownika(o którym niżej)

Jeśli oryginalny silnik jest zasilany 220/380V (podane na tabliczce znam. silnika)

to nie trzeba go wymieniać, można podłączyć falownik.
Albo druga, trochę tańsza opcja - układ przełączający obroty w silniku jednofazowym (przełączanie kondensatora albo cewek rozruchowych między uzwojeniami) np
podłączenia w puszce dla wyprowadzonych 4 i 6 pinów (6pinów - np zrobiony z silnika 3f)

schemat dla 3 pinów

http://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=615457
ale trzeba się liczyć, że taki silnik będzie bardziej prądożerny, o ile dobrze pamiętam, będzie miał mniejszy moment rozruchowy od 3fazowego, no i trzeba zastosować doń dość fikuśny przełącznik..
Mam nadzieję, że nic nie pokiełbasiłem... Więcej odnośnie znajdziesz w necie.
Bo moce powyżej 2,2kW realizuje się jako 3fazowe ze względu na obciążenia instalacji/sieci
Ale jeśli chcesz kolego zasilać tę tokarkę(silnik) z instalacji jednofazowej,
to potrzebny będzie zasilany jednofazowo falownik (1f/3x220V, które typowo produkowane są do mocy 2,2kW, choć koledzy praktykowali podłączając i większe), co jest rozwiązaniem praktyczniejszym, bo mamy dodatkową regulację i stabilizację obrotów, i kilka innych możliwości do wykorzystania, ale i droższym (koszt falownika wektorowego to ok 500-600 do 1000zł + ewentualna wymiana silnika do zasilania z falownika(o którym niżej)

Jeśli oryginalny silnik jest zasilany 220/380V (podane na tabliczce znam. silnika)

to nie trzeba go wymieniać, można podłączyć falownik.
Albo druga, trochę tańsza opcja - układ przełączający obroty w silniku jednofazowym (przełączanie kondensatora albo cewek rozruchowych między uzwojeniami) np

podłączenia w puszce dla wyprowadzonych 4 i 6 pinów (6pinów - np zrobiony z silnika 3f)

schemat dla 3 pinów

http://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=615457
ale trzeba się liczyć, że taki silnik będzie bardziej prądożerny, o ile dobrze pamiętam, będzie miał mniejszy moment rozruchowy od 3fazowego, no i trzeba zastosować doń dość fikuśny przełącznik..
Mam nadzieję, że nic nie pokiełbasiłem... Więcej odnośnie znajdziesz w necie.
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Re: Tokarka Maktek PROFI 360x1000 zmiana zasilania
Jeśli zastosujesz falownik a tokarka nie ma w swej instalacji żadnych dodatkowych gadgetów jak oświetlenie , elektroniczną regulację czy choćby pompkę cieczy to możesz zostawić ori instalację lub wpiąć się bezpośrednio pod silnik , z tego co widzę na all silnik w tym makteku to 1,5kw tak że lepiej dokupić falownik niż wymieniać silnik na 1f , jeśli kupisz używkę fal. to całkowite koszty przeróbki będą porównywalne a czas montażu falownika będzie z 20 razy krótszy niż wymiana silnika na 1f .Kowi77 pisze: Czy oprócz silnika konieczna jest modyfikacja instalacji elektrycznej?
Kowi
RomanJ4 pisze: Ale jeśli chcesz kolego zasilać tę tokarkę(silnik) z instalacji jednofazowej,
to potrzebny będzie zasilany jednofazowo falownik (1f/3x220V, które typowo produkowane są do mocy 2,2kW, choć koledzy praktykowali podłączając i większe), .
Nie pisałbym tego teraz jak bym sam na własne oczy nie widział ... sprzedałem falownik Mitsubishi 1f o mocy 1,5kw znajomemu do tokarki jakiejś francuskiej silnik bodajże 3kw [ na pewno nie mniejszy

Ustawiłem rozruch silnika na 5sek i do 30hz i wyłączyłem elektroniczne hamowanie ...
Przy następnej wizycie doznałem niemałego szoku , tokarka dalej toczy na aluminiowym kablu zasilającym pomieszczenie , falownik na krzesełku , podłączony z instalacją szopki domowym 2 metrowym przedłużaczem a pod tokarką sterta nowych wiórków po toczeniu

PS : Od biedy można też zasilać falownikiem dającym 220V silnik 380V , ja zasilałem falownik autotransformatorem podnosząc napięcie zasilania do 260V , oczywiście nie wykorzystałem całej mocy silnika i moje prace na tokarce były krótkotrwałe [ max 20 min ciągłej pracy] ale nic się nie działo , falownik działa jak działał wcześniej - oczywiście należy w dokumentacji sprawdzić do jakiej wartości napięcia można zasilać swój falownik u mnie na obudowie f. jest zalecenie 200-240v [ale w dokumentacji dtr 170-264v ! ]
perfekcyjna B. S. , OUS 1 - Oświęcim 1066/72r; Pozdrawiam