Zuch-1
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 3
Zuch-1
Witam serdecznie.
Już jakiś czas z Wami, ale jako obserwator...
Dziś poległem i potrzebuję Waszej pomocy. Mianowicie próbuję dopasować koła zmianowe w gitarze i ni jak mi nie wychodzi. Chciałbym naciąć gwint M6x1 i zgodnie z tabelą kół powinienem użyć: A=40; Kp=100 i D=80. Byłem ogromnie zdziwiony gdy nie zobaczyłem nawet jednej nitki gwintu. Zacząłem liczyć. Wyszło mi że na jeden obrót wrzeciona przypada 0,11111 obrotu śruby pociągowej, przy śrubie 15x2 to chyba zdecydowanie za mało (powinno wypaść 0,5 obrotu). Takie obroty są, ale na kole D! Za nim są jeszcze dwa koła zębate, które zmniejszają obroty.
Co ciekawe, przy kołach A=90; Kp=100 i D=40, wszystko wychodzi ok.(przynajmniej dla gwintu x1).Tylko koła z=90 nie ma w zestawie, a taki układ nie mieści się w gitarze.
Przy założeniu że przekładnia ( ta od strony napędu śruby) byłaby 1:1, to wszystko bu się zgadzało. Ale ta przekładnia nie jest 1:1, a wydaje mi się że jest oryginalna.
W załączniku kalkulator excela. Proszę rzućcie okiem gdzie leży problem, bo ja już wymiękam...
Już jakiś czas z Wami, ale jako obserwator...
Dziś poległem i potrzebuję Waszej pomocy. Mianowicie próbuję dopasować koła zmianowe w gitarze i ni jak mi nie wychodzi. Chciałbym naciąć gwint M6x1 i zgodnie z tabelą kół powinienem użyć: A=40; Kp=100 i D=80. Byłem ogromnie zdziwiony gdy nie zobaczyłem nawet jednej nitki gwintu. Zacząłem liczyć. Wyszło mi że na jeden obrót wrzeciona przypada 0,11111 obrotu śruby pociągowej, przy śrubie 15x2 to chyba zdecydowanie za mało (powinno wypaść 0,5 obrotu). Takie obroty są, ale na kole D! Za nim są jeszcze dwa koła zębate, które zmniejszają obroty.
Co ciekawe, przy kołach A=90; Kp=100 i D=40, wszystko wychodzi ok.(przynajmniej dla gwintu x1).Tylko koła z=90 nie ma w zestawie, a taki układ nie mieści się w gitarze.
Przy założeniu że przekładnia ( ta od strony napędu śruby) byłaby 1:1, to wszystko bu się zgadzało. Ale ta przekładnia nie jest 1:1, a wydaje mi się że jest oryginalna.
W załączniku kalkulator excela. Proszę rzućcie okiem gdzie leży problem, bo ja już wymiękam...
- Załączniki
-
- OBROTYl.xls
- Kalkulator
- (137.5 KiB) Pobrany 374 razy
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Też to przeliczyłem i widzę, że dobrze liczysz. Nie znam tej tokarki, ale z tego co zdołałem się z forum zorientować, to tam gdzie masz koła 20 i 90, powinna być druga para kół o przełożeniu 1:1 z możliwością przełączania. Kol. Andrzej40 Ci to wytłumaczy bo ma taką samą po renowacji.
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.
-
- Posty w temacie: 6
To mnie wrobiono w liczenie zębówBYDGOST pisze:Też to przeliczyłem i widzę, że dobrze liczysz. Nie znam tej tokarki, ale z tego co zdołałem się z forum zorientować, to tam gdzie masz koła 20 i 90, powinna być druga para kół o przełożeniu 1:1 z możliwością przełączania. Kol. Andrzej40 Ci to wytłumaczy bo ma taką samą po renowacji.

Być może jest jakiś patent z tymi kołami, bo widziałem na zdjęciu koło zębate pokrętła ręcznego z zapadką, ale co do tego mogą się wypowiedzieć koledzy mający ZUCHy w stanie fabrycznym- upadły mnich i rutylowy. Mój był w klapkach.
Powodzenia i dzięki za zauważenie tej rozbieżności.
-
Dziękuję za odpowiedzi. Sam doszedłem kilka minut po napisaniu posta, że coś jest nie tak. Ja, po "zanabyciu" tokarki, koło z=55 odłożyłem w ciemny kąt, ponieważ wyglądało zupełnie inaczej niż pozostałe (u mnie nie da się założyć równocześnie z55 i z90). Posuw uruchomiony, ale nacinanie gwintów mi nie idzie... Muszę poćwiczyć.
Andrzej 40:
Gdzie zamawiasz koło zębate?
Brakuje mi koła z=70 m=0,75, ale ceny które mi podano za dorobienie tego koła, powaliły mnie z nóg...
Pochwal się jeszcze wanną, też myślałem nad dorobieniem, ale brak mi pomysłów.
Jeszcze jedno: czy ktoś mógłby dorobić mi nowe kostki (nakrętki) do posuwów? Moje są zużyte (1/2 obrotu luzu) i denerwuje mnie to niemiłosiernie. Gwint 11x1,5 LEWY.
A teraz się pochwalę:

Andrzej 40:
Brakuje mi koła z=70 m=0,75, ale ceny które mi podano za dorobienie tego koła, powaliły mnie z nóg...
Jeszcze jedno: czy ktoś mógłby dorobić mi nowe kostki (nakrętki) do posuwów? Moje są zużyte (1/2 obrotu luzu) i denerwuje mnie to niemiłosiernie. Gwint 11x1,5 LEWY.
A teraz się pochwalę:

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Ładna maszynka, szkoda, że ja nie mogę swoją sie pobawić
.
Kwestia zasadnicza - skok śruby? Zdecyduj czy 1,5 czy 2, bo to zasadniczo zmienia obliczenia przełożeń.
Gdzie dorobić nakrętki - szukaj chętnego. Na all jest ktoś, kto dorabia podobne do ous' ow, to i takie dorobi, ale ceny nie są przyjazne. Można samemu próbować
. Zamiast brązu użyć jakiegoś poliamidu.
Bez zdjęć nie wiedziałem, jak wyglądają w zuchu przekładnie.
I tak się zastanawiam, skąd Wam się bierze koło 90z dla gwintu x1, zakładając skok ,sruby pociągowej 2mm. Jak w pierwszym poście powinno być 40/100/80 na gitarze, co daje posuw sruby 1mm, a przekłądnia napędu śruby powinna zawierać dwa takiej samej wielkości koła tylko dla zmiany kierunku obrotów. Tam nie może już zmienić się przełożenie.
Druga sprawa, że tak mały gwint to narzynką lepiej
.Cienki bolczyk 6mm pod nożem będzie się uginał.
P.S.
Moja błąd
, policzyłam raz jeszcze i te 90z już wiem jak i po co. Ale nie masz takowego.
Wyjściem jest, jeśli masz takie koła i zmieści się to w gitarze :45z i 20z, koło pośrednie dowolne aby pasowało do gitary. Na przekładni napędu dasz wtedy 20/90, bo te koła posiadasz. I masz posuw 1mm/obrót.

Kwestia zasadnicza - skok śruby? Zdecyduj czy 1,5 czy 2, bo to zasadniczo zmienia obliczenia przełożeń.
Gdzie dorobić nakrętki - szukaj chętnego. Na all jest ktoś, kto dorabia podobne do ous' ow, to i takie dorobi, ale ceny nie są przyjazne. Można samemu próbować

Bez zdjęć nie wiedziałem, jak wyglądają w zuchu przekładnie.
I tak się zastanawiam, skąd Wam się bierze koło 90z dla gwintu x1, zakładając skok ,sruby pociągowej 2mm. Jak w pierwszym poście powinno być 40/100/80 na gitarze, co daje posuw sruby 1mm, a przekłądnia napędu śruby powinna zawierać dwa takiej samej wielkości koła tylko dla zmiany kierunku obrotów. Tam nie może już zmienić się przełożenie.
Druga sprawa, że tak mały gwint to narzynką lepiej

P.S.
Moja błąd

Wyjściem jest, jeśli masz takie koła i zmieści się to w gitarze :45z i 20z, koło pośrednie dowolne aby pasowało do gitary. Na przekładni napędu dasz wtedy 20/90, bo te koła posiadasz. I masz posuw 1mm/obrót.
-
Kol. Wojtek040- przy stosowaniu koła do posuwu ręcznego (90z) należy skok z tabeli dla określonego zestawu pomnożyć przez 2/9 i otrzymamy wybór prędkości posuwu od 0,08(8) - 0,3(3)mm/obr. Dla przełożenia do posuwu 0,041mm/obr.
Tomcat - skok śruby pociągowej na pewno 2mm
Tomcat - skok śruby pociągowej na pewno 2mm
Nie miałem koła 55z zakładanego na śrubę w zestawie stąd moje dywagacje. Przy okazji prośba o podanie wymiarów - może szkic - tego koła. Moje koła dorabiał znajomy, ale cena też nie najniższa - średnio wyszło 40,- zł za koło od 35z-150z. Wanna powstała z osłony maszyny dziewiarskiej (blacha 1,5mm z zawiniętymi brzegami) z wspawanymi na końcach poprzecznie 2 kątownikami 20x20 zamykającymi wannę. Postaram się zrobić zdjęcie.pitaszek pisze: Ja, po "zanabyciu" tokarki, koło z=55 odłożyłem w ciemny kąt, ponieważ wyglądało zupełnie inaczej niż pozostałe (u mnie nie da się założyć równocześnie z55 i z90). Andrzej 40:
-
Śruba suportu głównego =M15X2tomcat65 pisze:Ładna maszynka, szkoda, że ja nie mogę swoją sie pobawić.
Śruby suportu poprzecznego i pomocniczego(?)=M11x1,5 LEWY
Mówisz samemu?
Niestety, ceny gwintowników i narzynek LEWYCH powalają, a w rozmiarach jak podałem wyżej = nie znalazłem, (może jakieś narzędziownie mogły by dorobić, ale nie znam nikogo, kto pracuje w takich miejscach)
Andrzej 40:
Czy gdybyś zamawiał koło zębate u swojego znajomego, mógłbym "podpiąć" się ze swoim z=70?
Ceny które mi podano to od 150 do 290 zł. Z tym, że to za 150 muszę przygotować sobie sam, a oni natną tylko zęby.
Wieczorkiem prześlę Ci szkic koła z=55 (muszę się odwdzięczyć

-
Spokojnie, jeszcze nie dorabiam kółek. Za chwilę naładują mi sie baterie i prześlę zdjęcie całości. Oczywiście żaden problem z kołem 70z, tylko terminy nie są szybkie. Całe szczęście gwintu 0,75 nie nacina się codzienniepitaszek pisze: Andrzej 40:
Czy gdybyś zamawiał koło zębate u swojego znajomego, mógłbym "podpiąć" się ze swoim z=70?
Wieczorkiem prześlę Ci szkic koła z=55 (muszę się odwdzięczyć)

Proponuję kontakt na maila, żeby nie rozciągać tematu ([email protected]).
[ Dodano: 2013-03-28, 16:34 ]
No to zdjęcie. Jeszcze nie przykręcona, stąd tekturki pod nogami. Niebieskie to chwilowe osłony poliuretanowe przed śmieciami, z tyłu wystaje przewód do falownika. Wymiar wanny 250x750mm.
Suport jest wzięty z TSA16, przeróbka poprzedniego właściciela, za co mu chwała.