toczenie wałka w plastiku
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
toczenie wałka w plastiku
Witam. Niedawno zacząłem prace na tokarce. Mam pytanie, mam do wytoczenia wałek z plastiku o średnicy 21mm i nie mogę uzyskać zadowalającej powierzchni, moja tokarka ma zaledwie 2000 obrotów i wiem ze to jest mało na obróbkę plastiku. Czy ktoś może mi doradzić na jakich parametrach powinienem ten wałek toczyć?
lukas
Tagi:
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Re: toczenie wałka w plastiku
lukas26 - dlaczego tematy dublujesz....?lukas26 pisze:Witam. Niedawno zacząłem prace na tokarce. Mam pytanie, mam do wytoczenia wałek z plastiku o średnicy 21mm i nie mogę uzyskać zadowalającej powierzchni, moja tokarka ma zaledwie 2000 obrotów i wiem ze to jest mało na obróbkę plastiku. Czy ktoś może mi doradzić na jakich parametrach powinienem ten wałek toczyć?

Ja używam przy obróbce plastiku/teflonu płytek do aluminium i powierzchnia jest OK.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Ja stosuję noże ze stali szybkotnącej dlatego że można im bezproblemowo nadać wysoką ostrość a co w przypadku stosowania plytek widiowych nie zawsze jest możliwe. A dodatkowo tworzywa nie specjalnie tępią narzędzia tak więc stosowanie takich noży w tym przypadku ma sens. Co do obrotów to nawet na polowie deklarowanych powinno być dobrze. Najważniejszy jest nóż.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Oczywiście fazka może być. Trzeba wtedy nóż ustawić dokładnie względem osi przedmiotu. Nóż z promieniem łatwiej ustawić. Miałem jeden taki, którym toczyłem z zewnątrz i wytaczałem otwory. Czasem wypadało ustawić go pod jakimś dziwnym katem, żeby sięgnąć do miejsca obrabianego i zawsze było dobrze.
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.