Witam,
"analogowy" kolega poprosił mnie abym poszukał dla niego jakiejś tokarynki, koniecznie nowej. Budżet na maszynkę to około 5000 PLN.
Człowiek ten toczy niewielkie detale - głównie w mosiądzu i stali. Chodzi o pierścienie i wałki gwintowane o maksymalnej długości około 300mm i średnicy 80mm (bardzo rzadko te wymiary będą występowały w maksymalnych wartościach jednocześnie).
Podpowiecie coś? Bo mi do głowy przychodzi tylko Nutool (Tech Mig).
Ważne jest aby w przyszłości maszynkę można było przerobić na CNC bez strasznie dużych modyfikacji (znowu TechMig)..
Zakup nowej tokarki do 5000 PLN
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
5000 netto, czy brutto?
Poza samą tokarką jeszcze trzeba mieć wyposażenie. Parę noży, przecinaków, imak szybkozmienny, kieł obrotowy, uchwyt wiertarski na stożu, chłodziwo, statyw do czujnika zegarowego, czujnik lub diatest, może mikrometr i trzeba liczyć dodatkowy tysiak na takie d_perele.
Techmig nie spowoduje bankructwa, da się wnieść we dwóch rosłych, jest zasilany z 230V, po rozpakowaniu powinien być w kaźdym miejscu rozebrany i rozkonserwowany.
Oczko wyżej to już Bernardo Profi z automatycznym posuwem poprzecznym.
Ok 5000 netto
http://allegro.pl/profesjonalna-tokarka ... 32985.html`
ale tutaj po dodaniu wyposażenia robi się kwota oczko wyżej niż 5000.
Poza samą tokarką jeszcze trzeba mieć wyposażenie. Parę noży, przecinaków, imak szybkozmienny, kieł obrotowy, uchwyt wiertarski na stożu, chłodziwo, statyw do czujnika zegarowego, czujnik lub diatest, może mikrometr i trzeba liczyć dodatkowy tysiak na takie d_perele.
Techmig nie spowoduje bankructwa, da się wnieść we dwóch rosłych, jest zasilany z 230V, po rozpakowaniu powinien być w kaźdym miejscu rozebrany i rozkonserwowany.
Oczko wyżej to już Bernardo Profi z automatycznym posuwem poprzecznym.
Ok 5000 netto
http://allegro.pl/profesjonalna-tokarka ... 32985.html`
ale tutaj po dodaniu wyposażenia robi się kwota oczko wyżej niż 5000.
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 2
5000 raczej brutto. Kolega w tej chwili kręci od dłuższego czasu na jakimś staruszku, więc dużą ilość szpei już ma.
Świadomość, że większość chińskich tokareczek najpierw trzeba rozkręcić niemalże do ostatnie śrubki mam. Wannę do ropowania też
Automatyczny posów chyba nie będzie argumentem za dorzuceniem takiej ilości kasy. Rozumiem, że różnice są też w środku - jak na przykład sławny brak regulacji luzu w TechMigu?
EDIT: Ponieważ dość długo nie ma odpowiedzi, która by mnie przekonała do zmiany zdania - polecę koledze zakup TechMiga LD550 a za oszczędzoną kasę założymy większy silnik z falownikiem.
Świadomość, że większość chińskich tokareczek najpierw trzeba rozkręcić niemalże do ostatnie śrubki mam. Wannę do ropowania też

Automatyczny posów chyba nie będzie argumentem za dorzuceniem takiej ilości kasy. Rozumiem, że różnice są też w środku - jak na przykład sławny brak regulacji luzu w TechMigu?
EDIT: Ponieważ dość długo nie ma odpowiedzi, która by mnie przekonała do zmiany zdania - polecę koledze zakup TechMiga LD550 a za oszczędzoną kasę założymy większy silnik z falownikiem.