Witam.
Problem polega na tym,że posuw wzdłużny przyspieszony działa tylko w lewą stronę(w stronę uchwytu) i na suporcie poprzecznym do przodu.Natomiast w prawo i do tyłu zachowuje się tak jakby coś nie zazębiało,bo słychać i czuć jak przeskakuje zębatka.Próby regulacji śrubami na płycie czołowej nic nie pomaga.
Co radzicie?
Dodam,że "bezpiecznik"który powinien być zatrzaśnięty(ten z prawej strony na dole płyty czołowej)jest luźny.
Tokarka 16K20 posów przyspieszony
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Tu nie chodzi o silnik od przyspieszonego posuwu,tylko o to że coś nie zazębia do końca.
Jak napisałem wcześniej mam coś z zapadką od posuwu i nie wiem jak za to się zabrać.Na innej tokarce tego samego typu kiedy zapadka zostanie wybita w wyniku np.uderzenia w konik na szybkim posuwie lub dojścia do zderzaka,słychać trzaśnięcie i koniec z posuwem.Trzeba podciągnąć do góry żeby zatrzasnąć i dopiero zaczyna działać.W mojej to nie działa,zatrzask jest luźny.
Pytanie jak do tego się zabrać i naprawić.
Jak napisałem wcześniej mam coś z zapadką od posuwu i nie wiem jak za to się zabrać.Na innej tokarce tego samego typu kiedy zapadka zostanie wybita w wyniku np.uderzenia w konik na szybkim posuwie lub dojścia do zderzaka,słychać trzaśnięcie i koniec z posuwem.Trzeba podciągnąć do góry żeby zatrzasnąć i dopiero zaczyna działać.W mojej to nie działa,zatrzask jest luźny.
Pytanie jak do tego się zabrać i naprawić.