gwintowanie tzw."ślimaka" na tokarce cnc
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 3
gwintowanie tzw."ślimaka" na tokarce cnc
mam takie pytanie, czy można zrobić na tokarce cnc gwint [nie przerywając go] na całej długości detalu ok.60mm , z czego połowa ma średnicę 30mm [na długości 30mm] ,a druga część detalu przechodzi w stożek ze średnicy 30mm na 70mm.
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Mozna
G0 X30. Z3. (najazd na 3mm przed materialem)
G32 Z-30. F1. (gwintowanie w lewo 30mm ze skokiem 1mm)
G32 X70. Z-60. (gwintowanie w lewo do -60mm i srednicy 70mm)
G0 X75 (odjazd 5mm do gory)
Z3 (powrot na poczatek)
X29. ( zaglebienie sie do nastepnego przejscie)
Nie ma problemu zrobi ci piekny gwint na poczatku normalny a potem bez przerywania poleci dalej po stozku:) Oczywiscie w przykladzie masz napisane jedne przejscie bez zaglebienia w material i z przykladowym skokiem.W ten sposob pisze sie gwint ktory nie konczy sie w rowku oczywiscie z innym katem tzn 30stopni.
Z3 (powrot na poczatek)
Nie ma problemu zrobi ci piekny gwint na poczatku normalny a potem bez przerywania poleci dalej po stozku:) Oczywiscie w przykladzie masz napisane jedne przejscie bez zaglebienia w material i z przykladowym skokiem.W ten sposob pisze sie gwint ktory nie konczy sie w rowku oczywiscie z innym katem tzn 30stopni.
Moj chomik
http://chomikuj.pl/skotisobek
-
Oczywiscie ze trafi za kazdym przejsciem daje sie noz glebiej az do pelnej glebokosci i to wszystko.Mowimy oczywiscie o tokarce fabrycznej bo na amatorskiej bez enkodera na wrzecionie nie da rady.
Jeszcze jedno ,poczatek przy wszystkich przejsciach musisz miec ten sam np Z3. Chyba ze gwintujesz uzywajac wejscia w glab metoda ZigZag lub pod katem.Ale to juz nie jest zabawa na pisanie reczne no chyba ze ktos musi i lubi sie bawic w takie liczenie
.Funkcja G32 dziala do odwolania tzn ze jesli ja nie odwolasz uzywajac G0 lub G1 bedzie dalej aktywna i noz wrazajac do pozycji startowej pojdzie uzywajac szybkosci ktora jest zadana przy wywolaniu G32 np ze skokiem 1mm
i wtedt ci zepsuje gwint.
Jesli nie robiles jeszcze ekseprymentow z gwintowaniem to pierwsza pruba zrob sobie daleko od wrzeciona i nad materialem . Jest jeszcze kilka warunkow zeby nie popsuc gwintu ale do tego na pewno dojdziesz sam.
A jak trzeba to taki gwint tez idzie zrobic (ze zmiennym skokiem)
Jeszcze jedno ,poczatek przy wszystkich przejsciach musisz miec ten sam np Z3. Chyba ze gwintujesz uzywajac wejscia w glab metoda ZigZag lub pod katem.Ale to juz nie jest zabawa na pisanie reczne no chyba ze ktos musi i lubi sie bawic w takie liczenie

Jesli nie robiles jeszcze ekseprymentow z gwintowaniem to pierwsza pruba zrob sobie daleko od wrzeciona i nad materialem . Jest jeszcze kilka warunkow zeby nie popsuc gwintu ale do tego na pewno dojdziesz sam.

A jak trzeba to taki gwint tez idzie zrobic (ze zmiennym skokiem)
- Załączniki
-
- Zdjęcie061.jpg (11.48 KiB) Przejrzano 6473 razy
-
- Zdjęcie063.jpg (14.34 KiB) Przejrzano 5757 razy
Ostatnio zmieniony 17 mar 2006, 22:38 przez skoti, łącznie zmieniany 1 raz.
Moj chomik
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
oczywiście tokarka fabryczna. BARDZO DZIĘKUJĘ za pomoc, jutro w pracy wypróbuję. już sie niemogę doczekać.
[ Dodano: 2006-03-18, 17:50 ]
gwint wyszedł taki jak chciałem[jedno przejście] ,miałem za mało czasu żeby się troche pobawić i nie wiem jak wyglądał by progam na drugie przejście. czy jeśli powróciłem na początek:
Z3 (powrot na poczatek)
---to czy teraz powtórzyć funkcje
G32 Z-30. F1.
G32 X69. Z-60.[czy ten wymiar(X) zaniżam o taką samą wartość (o zagłębienie)?]
G0 X75.
Z3.
X28.
-------taki program pójdzie?---------
[ Dodano: 2006-03-19, 21:51 ]
ps.ciekawy ten zmienny skok, dopiero zaczynam na cnc więc potrwa to trochę ale też se taki wytocze.
[ Dodano: 2006-03-18, 17:50 ]
gwint wyszedł taki jak chciałem[jedno przejście] ,miałem za mało czasu żeby się troche pobawić i nie wiem jak wyglądał by progam na drugie przejście. czy jeśli powróciłem na początek:
Z3 (powrot na poczatek)
---to czy teraz powtórzyć funkcje
G32 Z-30. F1.
G32 X69. Z-60.[czy ten wymiar(X) zaniżam o taką samą wartość (o zagłębienie)?]
G0 X75.
Z3.
X28.
-------taki program pójdzie?---------
[ Dodano: 2006-03-19, 21:51 ]
ps.ciekawy ten zmienny skok, dopiero zaczynam na cnc więc potrwa to trochę ale też se taki wytocze.
-
- Posty w temacie: 5
nie trzeba go samemu wywolywac, rowniez poczytaj o podprogramach bo mozesz ten program wywolac nawet 99 razy przyrostowo w osi Xpoczytaj o podprogramach wystarzy taki program zapisać jako podprogram i wywołać go ile razy ci się podoba.

- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.
-
- Posty w temacie: 5
tak moznadoniu pisze:sory że wtrącam a można napisać gwint wielozwojowy w ze zmiennym skokiem po stożku
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 6
Witam
Jestem poczatkujacym operatorem tokarki cnc i mam maly problem.
Sterowanie fanuc z nakladka manualem i kiedy robie cykl gwintowania nożem powiedzmy fi 80 ze skokiem 2 zadaje mu parametry i liczbe przejsc na koncu daje mu odjazd g00 x100 z5 spr gwint i chce go powiedzmy jeszcze zanizyc czyli ponowic przejscia ale noz nie trafia w te same miejsca nie wiem czemu:/
jesli nie w tym temacie sie wpisalem to prosze przeniesc na forum tez jestem poczatkujacy:)
Jestem poczatkujacym operatorem tokarki cnc i mam maly problem.
Sterowanie fanuc z nakladka manualem i kiedy robie cykl gwintowania nożem powiedzmy fi 80 ze skokiem 2 zadaje mu parametry i liczbe przejsc na koncu daje mu odjazd g00 x100 z5 spr gwint i chce go powiedzmy jeszcze zanizyc czyli ponowic przejscia ale noz nie trafia w te same miejsca nie wiem czemu:/
jesli nie w tym temacie sie wpisalem to prosze przeniesc na forum tez jestem poczatkujacy:)