Witam.
Dopiero uczę się toczyć (niedawno zakupiłem tokarkę od kolegi z forum) i mam pytanie dot. podstaw pracy na tokarce.Tokarka to FERM MD-350 ,jest to z tego co zauważyłem klon tokarki BV-20(tak jak Nutool,LD, chyba Proma SPA500 i inne).A pytanie mam takie: jak prawidłowo posługiwać się podziałką na pierścieniu przy pokrętłach posuwu.Chodzi mi konkretnie o to ,że widziałem u kumpla który ma OUS-1 i TSB-16 ,że tymi pierścieniami z podziałką można swobodnie obracać-chodzi głównie o zerowanie.
W mojej tokarce natomiast pierścienie z podziałką są osadzone na klinie i w ten sposób unieruchomione-tzn nie obracają się swobodnie ,tylko razem ze sruba.Czy w Nutoolach jest podobnie?Jak w takim razie wyglada toczenie jakichś bardziej skomplikowanych detali -zapamiętywanie podziałki,przy cofaniu odejmowanie itp.Z braku doswiadczenia nie wiem jak do tego podejść i prosiłbym o jakieś wytłumaczenie.
Tokarka taka jak w linku tylko bez szafki:
MD-350
pozdrawiam
Tokarka MD-350
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Nastawne pierścienie z podziałką to super sprawa, ale pod warunkiem że są dobrze wykonane.
W moim nowszym nabytku (notoll) są pierścienie nastawne ale już kilka razy mi się zdarzyło że się przestawiły. Zawsze możesz wykorzystując pierścień z podziałką przerobić na nastawiany i myślę że zrobisz to lepiej niż chinole. Usuwając konserwację miałem się okazję temu przyjrzeć-ręce opadają i nie masz czego zazdrościć
Ja to na razie rozwiązałem w inny sposób-wykorzystując śrubę z blokady z tyłu suportu zamocowałem uchwyt dla czujnika zegarowego który mierzy przesunięcie sań poprzecznych.
Zastosowałem podobny czujnik do tego http://allegro.pl/item603419919_czujnik ... f_vat.html
tylko o większym skoku
W moim nowszym nabytku (notoll) są pierścienie nastawne ale już kilka razy mi się zdarzyło że się przestawiły. Zawsze możesz wykorzystując pierścień z podziałką przerobić na nastawiany i myślę że zrobisz to lepiej niż chinole. Usuwając konserwację miałem się okazję temu przyjrzeć-ręce opadają i nie masz czego zazdrościć

Ja to na razie rozwiązałem w inny sposób-wykorzystując śrubę z blokady z tyłu suportu zamocowałem uchwyt dla czujnika zegarowego który mierzy przesunięcie sań poprzecznych.
Zastosowałem podobny czujnik do tego http://allegro.pl/item603419919_czujnik ... f_vat.html
tylko o większym skoku