ja od jakiegoś czasu walczę z gwintowaniem w mach 3 i sprawa wygląda tak
tylko proszę nie bić bo mogę się jeszcze mylić
prace przeprowadzam na mini tokarce eihel mtb 3000 , wiec lekkie wrzeciono silnik 500w z sterowaniem utrzymującym moment silnika > to standardowe sterowanie tokarki ma w sobie 4 potencjometry którym można ustawać moment , prędkość min i max i ogranicznik momentu w razie kraksy
powiem krótko moja tokarka nie nadaje się zbytnio do gwintowania w stali powyżej skoku 1,25 a dlatego ze wrzeciono i jego sterowanie nie jest zbyt stabilne chodzi mi o małą bezwładność i moc silnika
następna sprawa to czujnik jaki wykorzystamy do odczytu indexu ja zastosowałem jakiś tam transoptor i po długim dochodzeniu do tego czemu mimo dużej szczeliny na tarczy indexera odczyt obrotów powyżej 1000 jest niemożliwy , oczywiście można korygować czasy w machu odczytu sygnałów wejściowych. Lecz zrobiłem test podpinając do portu zamiast transoptora enkoder <jeden kanał> i okazało się ze obroty przy delikatnym kleceniu osią dochodzą nawet do 10tyś , wiec problem nie tkwił ani w machu ani w szczelinie indexera która i tak była większa niż przeliczona z instrukcji mach3.
okazało się że tranzystor w transoptorze jest zasilani zbyt niskim prądem i prawdopodobnie nie na dążą z przełączaniem się.
teraz o gwintowaniu w machu , najnowsza wersja mach3 ma jakiś błąd i nie idzie gwintować , porostu mach dojeżdża do punktu startu gwintu i koniec
trzeba ściągnąć troszkę starsza wersje z stronki sponsora ale nie tą spolszczona z logiem cnc profi
ta wersja zawiera plugin turn diagnostik 1.01 , unikajcie wersji 1.0 bo to wersja testowa
plugin trzeba wybrać z dostępnych w mach i uruchomić mach 3 na nowo , w zakładce plug iny ukarze się jako dostępny , nie trzeba go konfigurować ani uruchamiać on sam przy gwintowaniu będzie działał, lecz można go uruchomić i podglądać jego działanie
A działa tak że gdy obroty wrzeciona spadają to on zwalnia posuw widać to w tym pluginie , lecz tylko zwalnia
i teraz na czym ja sie zakopałem , ustawiłem zbyt duży wzrost momentu w sterowaniu silnika tokarki <tym oryginalnym> i tylko jak wrzeciono zostało obciążone sterownik dodał moment co poskutkowało wzrostem obrotów o 2 3 obr , a jak pisałem plugin tylko potrafi zwolnic posuw i po gwincie .
Ważne aby wrzeciono po zaniku obciążenia nie rozpędzało się zbytnio bo plugin ustali posuw większy niż poprzednie przejście noża i po gwincie
można sobie z tym poradzić wprowadzając zmianę w makrze macha3 <jeśli gwintujemy z kreatora gwintowania--Trzeba uważać bo wtedy każde g76 zostanie przekształcone do g32 nawet z programu cam> teraz nie pamiętam ale chyba 1076.ms <opisane w instrukcji mach3 trade na stronie art soft> konwertując g76 na g32 i wprowadzając miedzy każdym przejściem zwłok czasową aby wrzeciono ustabilizowało obroty np
G32 bla bla
G04 P4 <zwłoka 4 sekundy gdy niema ptaszka w opcjach przy opcji p w ms inaczej P4000>
G32 bla bla
G04 P4
teraz wrzeciono ustabilizuje obroty przed zaczytaniem przez plugin obrotów i obliczeniu posuwu
Pewnie wszyscy wiedzą ale trzeba wywołać g95 w g codzie z cama przed gwintowaniem j bo mach 3 po cichu wywołuje je , nie pokazując go w g cod generowany z kreatora gwintowania , po prostu nie wpisuje w g cod tylko wywołuje sam w sobie
Ostatni doczytałem też że mach ma obsługiwać enkoder zamiast indexera , obecnie nowa wersja niema obsługiwać dodatkowych naciec na tarczy indexera do funkcja czasu , nie próbowałem stosować tych nacięć wiec się nie wypowiadam co do nich
dodam że kontrola pid pwm musi być wyłączona bo podczas gwintowania plugin oczekuje tylko spadku obrotów wrzeciona a pętla pid jest zbyt wolna aby utrzymać stałe obroty i niepotrzebnie zwiększa obroty wtedy gdy nie trzeba
dodaje odblokowany pdf o gwintowaniu mach 3 , którego można kopiować i tłumaczyć tym translatorem
http://translator.telewizor.eu/