Uchwyt 4-szczękowy TSB 20

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Autor tematu
bartx
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 2

Uchwyt 4-szczękowy TSB 20

Post napisał: bartx » 28 lut 2009, 21:46

Po pierwsze - witam wszystkich ;)
Postaram się pokrótce przedstawić mój problem - posiadam tokarkę TSB20 i chcę kupić uchwyt 4 szczękowy. Oryginalny uchwyt 3 szczękowy jest firmy Bizon, ale nie mam pojęcia jaki wybrać 4 szczękowy, żeby był dobry. Z tego co patrzałem na allegro, to uchwyty są montowane zupełnie inaczej niż w mojej tokarce. Średnica 80 mm, a potrzebuję to tylko i wyłącznie do obróbki amatorskiej ;) Może być niezależny (planszajba zdaje się) lub samocentrujący. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam

Tagi:

Awatar użytkownika

Arcio
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Arcio » 28 lut 2009, 23:25

Witam!
W przypadku uchwytu czteroszczękowego samocentrującego szukaj Bizona o odznaczeniu 3604, natomiast czteroszczękowy z niezależnymi szczękami to Bizon 4304 i w przypadku uchwytu czteroszczękowego z niezależnymi szczękami polecam zakup większego uchwytu np 125 lub jeżeli się zmieści to 160.
Będziesz potrzebował do nich tarczę zabierakową, ale to dorobi Ci każdy tokarz.
Linki:
http://www.bison-bial.pl/katalog/katalog10.htm
http://www.allegro.pl/17209_uchwyty_i_p ... wania.html
Unikaj chińskich uchwytów bo to padlina.
Remonty bieżące i kapitalne mini i midi koparek gąsienicowych.
601081098

Autor tematu
bartx
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 2

Post napisał: bartx » 05 mar 2009, 15:54

Dziękuję za odpowiedź. Trochę się już dowiedziałem na ten temat i sprawa wygląda inaczej:
- w tej chwili mam dwa uchwyty 3 szczękowe samocentrujące - jeden to 100 mm, drugi 150 bodajże - czy można wykorzystać tarczę zabierakową z jednego z tych uchwytów? (ta tarcza to jest ten element z tyłu uchwytu, który jest przykręcony 3 śrubami, a oprócz tego jest gwint?)
- wcześniej trochę źle to napisałem, interesuje mnie uchwyt, gdzie można pewnie zamocować element kwadratowy o wymiarach 50x50mm, także na pewno większy niż 80 mm
- jaka jest przybliżona cena takiego uchwytu?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”