proszę o pomoc - wskazania wykonawcy lub firmy która może sprzedać tokarkę z dwoma silnikami - jeden powoli obraca toczony element, zaś drugi nożem w kształcie tarczy toczy , frezuje ten element. Chodzi mi o kopiarkę ręczną. Nie potrafię tego dokladnie opisać lecz widziałem takie urządzeie na discovery w programie jak to jest zrobione - wykonywane były tam buty góralskie.
Post który przeczytaliście Państwo jest mało profesionalny ale bardzo proszę o pomoc.
Dziękuje i oczekuję pomocy.
tokarka z 2 silnikami
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Tak na allegro jest dużo tego typu urządzeń.Zależy jeszcze czy chcesz do metalu czy drzewa.Tutaj masz link
http://www.allegro.pl/search.php?string ... ka&order=p
http://www.allegro.pl/search.php?string ... ka&order=p
jorgo
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
trochę inna
trochę inne niż prezentowane frezarki na allegro gdyż dla mnie element drewna ma obracać się tak jak w zwykłej tokarce lecz bardzo powoli a zamiast noża (do drewna) zastosowano szybko obracającą się tarczę. zasada kopiowania zaś bardzo podobna jak przy dorabianiu kluczy.
potrzebuję toczyć element o wymiarach dł: 15 cm gr:ok 8 cm
bardzo proszę o poradę.
potrzebuję toczyć element o wymiarach dł: 15 cm gr:ok 8 cm
bardzo proszę o poradę.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Witam .Wykonałem taka tokarko kopiarke na bazie maszyny Tue-40. Na suporcie został zamontowany kopiał wachliwy z elementem frezujacym , a wzornikiem był wyprofilowany płaskownik zamocowany z tyłu za łożami.Jak nam sie wydawało że bez problemu mozna bedzie zrobic taka maszyne jednak przy prawie gotowej maszynie budżet przekroczył dwukrotnie zakładane koszty.Pierwszym i najwazniejszym problemem jest frez ktory u nas przy srednicy 130 mm miał obroty 8000 tys (przy nizszych obrotach powierzchnia elementu byla poszarpana).Zamówilismy taki w Skawinie w Frezmecie ale koszt wykonania byl kolosalny .Były proby zastosowania różnego rodzaju pil tarczowych i inne cuda .Ponadto trzeba zamontować wiele elemento takich jak krańcówki ,osłony freza .Glownym problemem były drgania w jakie wpadał element przy długosci 1 metra na elemencie ukazywal sie wzorek.Oczywisci tu ten problem nie istnieje jesli maksymalnie zamiezasz toczyć 150 mm.Na twoim miejscu dorobił bym przystawke do jakiejs tokarki i toczyl nożem ,oczywiscie Nz lub Sw-18 Pozdrawiam!!!