Witam

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Autor tematu
Counce
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Witam

Post napisał: Counce » 07 sty 2025, 08:18

Witam,
mam małe doświadczenie praktyczne w obróbce. nabyłem w niezłym chyba stanie starą tokarkę TSA 16, kompletną, dużo wyposażenia, falownik na silnik trójfazowy. poczyściłem poskładałem jak umiałem ale chyba ma gdzieś jakieś luzy, gdyż nie mogę np. wytoczyć gładkiego wałka nawet przy b. powolnym ręcznym posuwie. Gdyby ktoś z doświadczonych kolegów ofiarował pomoc na miejscu (odpłatnie) byłbym zobowiązany. Mieszkam w Sosnowcu, jakby był kłopot z transportem mogę przywieźć i odwieźć.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Re: Witam

Post napisał: RomanJ4 » 07 sty 2025, 12:00

Witamy kolegę,
niestety mieszkam za daleko, ale proponuję byś na początek sprawdził jaki masz luz wrzeciona, bo to może być przyczyna.
Należy to wykonać przystawiając do wrzeciona czujnik zegarowy*(patrz pkt 3 Karty), i poprzez jakiś niedługi (25-30cm) kijek włożony we wrzeciono pociągając niezbyt mocno w bok(oczywiście bez obrotów).
Typowe odchyłki przyjmowane dla tokarek znajdziesz w tabeli Karty Kontrolnej, mimo iż to tokarka stołowa możesz adekwatne dla niej przyjąć za wzór..
Obrazek
Wynik pomiaru powinien być zbliżony do wartości w rubryce (4).

poniżej do pobrania DTR do TSA-16
Tokarka TSA_16.pdf
(2.63 MiB) Pobrany 6 razy
* - Czujnik zegarowy (0,01mm) na statywie, najlepiej magnetycznym, jest jednym z podstawowych narzędzi pomiarowych tokarza jeśli chcesz się zając toczeniem.

Trzymam kciuki!
pozdrawiam,
Roman

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: jasiu... » 07 sty 2025, 13:52

Stawiam na zupełny brak umiejętności doboru parametrów.

Tokarka musi wytwarzać podczas obróbki wiór. Nie może odbywać się skrobanie materiału, ma występować skrawanie. Wiór musi mieć możliwość spłynięcia z noża.

Może po prostu wiór się do noża przykleja? Może jest zbyt mała prędkość skrawania i wszystko niszczy narost. Może posuw jest za mały? Każda płytka, każdy nóż ma swoje warunki skrawania i inaczej będzie trzeba je określić choćby wówczas, jeśli promień naroża to 1,2 mm, a inaczej, jeśli to 0,4 mm.

Wpisz sobie w wyszukiwarce Jaworski Tokarstwo - może znajdziesz książkę, która odpowie na wszystkie twoje problemy.

Grzegorz53
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: Grzegorz53 » 09 sty 2025, 00:02

Zrób zdjęcie noża , którym toczysz, jak masz zamocowany wałek, jakiej średnicy i z jakiego materiału.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”