Demontaż trzpienia imaka

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Autor tematu
bolej1
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 4

Demontaż trzpienia imaka

Post napisał: bolej1 » 16 lut 2025, 17:43

Witam. Kupiłem nowy imak pod szybko zmieniacz. Muszę przerobić stary trzpień. Mam problem z jego demontażem. Próbowałem odkręcić, wybić bez powodzenia. Może ktoś podpowie jak go zdemontować.
Załączniki
IMG20250216154332.jpg
IMG20250216154338.jpg

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7

Re: Demontaż trzpienia imaka

Post napisał: RomanJ4 » 16 lut 2025, 20:52

Miałem podobny - położyć na płaskim i wybić młotkiem przez miedziany kawałek wałka. Jak ciężko idzie, to by nie połamać jaskółki szufladki postawić na dość grubościennej tulejce o większej średnicy od grzybka śruby..
Można też odwrócić jeśli jest możliwość, i dać śrubę z drugiego końca szufladki. Ja tak zrobiłem.
Obrazek Obrazek
Nawet lepiej, bo zyskałem poziom jeszcze ok 1mm niżej niż imak w oryginalnym miejscu, i przesuwając korpus imaka do krawędzi szufladki ustawioną prostopadle do osi toczenia kostkę mogę opuścić poniżej poziomu szufladki (czasem się przydaje)..
Obrazek Obrazek Obrazek

imak-wady-zalety-t98020.html
pozdrawiam,
Roman

Autor tematu
bolej1
Posty w temacie: 4

Post napisał: bolej1 » 16 lut 2025, 23:32

Dzięki za odpowiedź. Myślałem żaby odwróci szufladkę trzeba dorobić dwa otworki na mocowanie korby.
Czy ta tulejka jest razem połączona z szufladą?
Myślałem że ona razem wychodzi z szpilką i zostaje duży otwór w szufladzie.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 17 lut 2025, 00:01

Tuleja u mnie była z materiału szuflady(zespolona), nie wychodziła ze szpilką.
pozdrawiam,
Roman

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: tuxcnc » 17 lut 2025, 05:16

RomanJ4 pisze:
16 lut 2025, 20:52
Nawet lepiej, bo zyskałem poziom jeszcze ok 1mm niżej niż imak w oryginalnym miejscu, i przesuwając korpus imaka do krawędzi szufladki ustawioną prostopadle do osi toczenia kostkę mogę opuścić poniżej poziomu szufladki (czasem się przydaje)..
Niedawno kłóciłeś się ze mną, że te imaki pasują do minitokarek i nie ma żadnego problemu z ich montażem.
Okazuje się jednak, że u Ciebie tez nie pasował i musiałeś kombinować...
Ty tez należysz do tych co zawsze i za wszelką cenę muszą mieć rację?

Tak poza tym, to mam tokarkę z tym samym patentem (tuleja wystająca z szufladki). Chciałbym założyć multifiksa, bo przekładanie noży zaczęło mnie wkurzać (kiedy zakładam wytaczak, to muszę zdjąć inne).
Niestety na razie nie mam pomysłu jak to zrobić.
Myślałem o podtoczeniu Multifiksa żeby wchodził na tę tuleję, ale na razie dałem sobie spokój...

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 17 lut 2025, 10:07

tuxcnc pisze:Niedawno kłóciłeś się ze mną, że te imaki pasują do minitokarek i nie ma żadnego problemu z ich montażem.
Okazuje się jednak, że u Ciebie tez nie pasował i musiałeś kombinować...
Ty tez należysz do tych co zawsze i za wszelką cenę muszą mieć rację?

Nie mam ambicji być nieomylnym, a co do imaka to nie masz racji kolego, imak Multifixa wielkości A jaki miałem pasował i bez obniżenia (nawet musiałem nieco podnosić kostkę do osi), a obniżenie potrzebne było okazjonalnie do niestandardowych narzędzi.
A w ogóle to można dobrać imak do każdej tokarki, nawet tych najmniejszych typu L-M..

Tu przykład do Tytana 520 wielkości Aa wysokość h=6mm,
https://pfmrc.eu/topic/88421-tokarka-tytan-520/page/3/
Obrazek
Obrazek
(imak fabryczny ma h=10mm),
Obrazek
ale nawet wielkość A by pasowała z kostkami pod noże 16x16mm, bo jej h=8mm (Y=8mm),
Obrazek Obrazek
a wysokość do osi wrzeciona nad szufladką narzędziową(zmierzona) to 22mm, więc nóż 12x12 by pasował...
Obrazek
pozdrawiam,
Roman

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 17 lut 2025, 15:14

RomanJ4 pisze:
17 lut 2025, 10:07
jaki miałem pasował
NIE pasował!
Musiałeś odwrócić szufladkę (czyli przerobić tokarkę) żeby go zamontować.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 18 lut 2025, 21:43

tuxcnc pisze:NIE pasował!

Znowu nie masz racji. Odwróciłem szufladkę by na podeście nie likwidować oryginalnej tulei śruby fabrycznego imaka 4-nożowego, by zachować jego fabryczną funkcjonalność. Poza tym, by przesunąć bęben korpusu bliżej krawędzi szufladki w celu jak napisałem, bo w oryginalnym miejscu imaka by móc bęben tak przesunąć, musiałbym otwór śruby zaspawać by nawiercić nowy.
Ale nawet gdybym zamontował Multifixa A zamiast imaka 4-nożowego w jego oryginalnym miejscu, to wysokość od podniesionej (o 1mm nad szufladkę) płaszczyzny podestu imaka do osi (nie pamiętam już ile dokładnie miała, a nie zmierzę bo sprzedałem) w mojej starej 700-tce była wystarczają by przy 8mm grubości dna kostki nóż 20x20mm miał jeszcze spory zapas do osi...
pozdrawiam,
Roman

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 19 lut 2025, 05:20

RomanJ4 pisze:
18 lut 2025, 21:43
tuxcnc pisze:NIE pasował!

Znowu nie masz racji. Odwróciłem szufladkę by na podeście nie likwidować oryginalnej tulei śruby fabrycznego imaka 4-nożowego, by zachować jego fabryczną funkcjonalność. Poza tym, by przesunąć bęben korpusu bliżej krawędzi szufladki w celu jak napisałem, bo w oryginalnym miejscu imaka by móc bęben tak przesunąć, musiałbym otwór śruby zaspawać by nawiercić nowy.
Ale nawet gdybym zamontował Multifixa A zamiast imaka 4-nożowego w jego oryginalnym miejscu, to wysokość od podniesionej (o 1mm nad szufladkę) płaszczyzny podestu imaka do osi (nie pamiętam już ile dokładnie miała, a nie zmierzę bo sprzedałem) w mojej starej 700-tce była wystarczają by przy 8mm grubości dna kostki nóż 20x20mm miał jeszcze spory zapas do osi...
Ręce opadają...
Istnieje zasada, że aby porozumienie było możliwe, to obaj rozmówcy muszą używać tego samego słownika.
No ale tutaj to już przesada, bo przecież chodzi o jedno z podstawowych pojęć, że coś do siebie pasuje, albo nie pasuje.
To jak z tą zabawką:
Obrazek
Podobno roczne dzieci sobie z tym radzą...

Jeśli nie potrafisz zrozumieć, to po prostu zapamiętaj, że jeżeli trzeba uciąć żeby założyć, to NIE PASUJE.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 19 lut 2025, 11:43

tuxcnc pisze:Ręce opadają...

Włąśnie. Nie potrafisz zrozumieć, więc napiszę łopatologicznie - do mojej byłej tokarki Bernardo WV700 imak Multifix wielkości A pasuje w jakiejkolwiek konfiguracji montażu, z odwróconą, czy nie odwrócona szufladką, nawet największy nóż zamontowany w oryginalnej kostce mieści się bez problemu pod osią toczenia. Kropka.
A jak Tobie nie pasuje, to już nie mój problem...
pozdrawiam,
Roman

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”