Mostek w Tuj50m
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Mostek w Tuj50m
Witam wszystkich forumowiczów, potrzebujemy wyciągnąć mostek w tokarce jak w temacie. Mamy cztery tuleje z gwintami M10 i nie bardzo wiemy co dalej z tym zrobić. Czy ma ktoś jakieś doświadczenie w temacie? Z góry dziękuję za pomoc.
Tagi:
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 3
Witam
To na bezwładnościowy, jeżeli nie jest to wszystko zapieczone, powinien dać się ruszyć na dwie breszki w szczeliny na dole. Ale tylko równo i z wyczuciem. Problem jest z dobranie dźwigni z przodu. Z tego co pamiętam (jakieś 20 lat...) pomocniczo można użyć te dwa otwory na środku, wkręcając śruby i je napinając. Całość jest dość dobrze spasowana, więc naprawdę trzeba z wyczuciem.
pozdrawiam
To na bezwładnościowy, jeżeli nie jest to wszystko zapieczone, powinien dać się ruszyć na dwie breszki w szczeliny na dole. Ale tylko równo i z wyczuciem. Problem jest z dobranie dźwigni z przodu. Z tego co pamiętam (jakieś 20 lat...) pomocniczo można użyć te dwa otwory na środku, wkręcając śruby i je napinając. Całość jest dość dobrze spasowana, więc naprawdę trzeba z wyczuciem.
pozdrawiam
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Pomocniczo????? Raczej to jest zalecane jako podstawowy sposób!Anonime pisze: pomocniczo można użyć te dwa otwory na środku, wkręcając śruby i je napinając.
To nie są tuleje tylko stożkowe kolki które jak się wspomniane wyżej śryby wkręci to puszczają bez dodatkowego demontażu. Co do tych 2 śrub to trzeba je mieć dosc dlugo nagwintowane, nie pamiętam dokladnie ale moze tak okolo 150mm samego gwintu.Ulek79 pisze:Mamy cztery tuleje z gwintami M10
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Zruszyć można sobie pomóc jeśli tak ciężko jest spasowane kolkami, (mam do dyspozycji 4 takie tokarki i w 3 są wyjmowane mostki bezproblemowo), natomist wygodniej jest podnosić stopniowo caly mostek śrubami nić jakimiś drążkami po bokach bo wtedy się wszystko kosi i klinuje. Jednak sam mostek troszkę waży.Anonime pisze:nie było szansy ruszyć na samych śrubach.

-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 5
Re: Mostek w Tuj50m
Witam Kolegów
Posiadam tokarkę SM 400 ARAD i chciałem wymontować mostek, ale wystąpił ewidentny brak woli współpracy.
Po wykręceniu dwóch śrub chciałem wyciągnąć dwa kołki z gwintowanymi otworami M16 ale one ani drgną. Płaskownik 25 mm śruba 8.8 ciągne ile sił i nic.
Odkręciłem wanne i stukałem od dołu przy napiętej śrubie nic.
Powoli podgrzałem cały mostek i nic
Kliny drewniane pomiędzy mostek a korpus nic
Brakło pomysłów
Ma ktoś taki model tokarki?
Z góry dziękuję i pozdrawiam!
Posiadam tokarkę SM 400 ARAD i chciałem wymontować mostek, ale wystąpił ewidentny brak woli współpracy.
Po wykręceniu dwóch śrub chciałem wyciągnąć dwa kołki z gwintowanymi otworami M16 ale one ani drgną. Płaskownik 25 mm śruba 8.8 ciągne ile sił i nic.
Odkręciłem wanne i stukałem od dołu przy napiętej śrubie nic.
Powoli podgrzałem cały mostek i nic
Kliny drewniane pomiędzy mostek a korpus nic
Brakło pomysłów
Ma ktoś taki model tokarki?
Z góry dziękuję i pozdrawiam!
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 5