Skrzynka napędów TSB-16
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Skrzynka napędów TSB-16
Witam kolegów.
Mam tokarkę tsb-16. Jest strasznie upiedliwe przekładanie pasków.
Poczytałem o falownikach. Są plusy i minusy takiego rozwiązania.
Może któryś z kolegów, zastosował do swojej maszyny mechaniczną przekładnię?
Od jakiego urządenia, auta, maszyny można zastosować małą przekładnię (skrzynkę biegów)?
Mam tokarkę tsb-16. Jest strasznie upiedliwe przekładanie pasków.
Poczytałem o falownikach. Są plusy i minusy takiego rozwiązania.
Może któryś z kolegów, zastosował do swojej maszyny mechaniczną przekładnię?
Od jakiego urządenia, auta, maszyny można zastosować małą przekładnię (skrzynkę biegów)?
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
dobry falownik wektorowy załatwia sprawę.... i daje sporo dodatkowych mozliwości.. jak zmiana obrotów w czasie pracy np przy planowaniu, płynne rozpędzanie i hamowanie, zmiane kierunku obrotów... na allegro są dostępne falowniki 0,37kW w bardzo rozsądnej cenie... w połączeniu z przekładnia pasową możemy ustawić charakterystyke napędu w bardzo szerokim zakresie i dodatkowo sterować np oświeleniem, chłodziwem itp...
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
A jeszcze gdy porównamy koszty przekładni i koszt przeróbek żeby ją wbudować, to wyjdzie na to, że jednak falownik jest o wiele wygodniejszy nie tylko w montażu ale i w późniejszy eksploatacji. Skrzynia biegów z jakiegoś pojazdu ma bardzo mała rozpiętość prędkości w stosunku do wymaganej w tokarce.chlop83 pisze:dobry falownik wektorowy załatwia sprawę.... i daje sporo dodatkowych mozliwości..
-
- Kontakt:
Dziękuję bardzo koledzy za porady. Udało mi się, po atrakcyjnej cenie nabyć falownik, ze sporym zapasem mocy. Jutro montuję.
[ Dodano: 2009-01-05, 14:37 ]
Zamontowałem dzisiaj falownik. Działa rewelacyjnie.
Muszę się jeszcze pobawić z przełożeniami pasków.
Jeszcze mnie czeka wymiana silnika na mocniejszy. Ten, który montowano do TSB-16 jest za słaby. Myślę nad silnikiem 1.1 kw trójfozowym.
[ Dodano: 2009-01-05, 14:37 ]
Zamontowałem dzisiaj falownik. Działa rewelacyjnie.
Muszę się jeszcze pobawić z przełożeniami pasków.
Jeszcze mnie czeka wymiana silnika na mocniejszy. Ten, który montowano do TSB-16 jest za słaby. Myślę nad silnikiem 1.1 kw trójfozowym.
-
- Kontakt:
Jaki typ jest falownika nie wiem. Nic na nim nie jest napisane. A w środku głębiej nie grzebałem. Najważniejsze że działa.
Ja sprzedałem gościowi koła do gitary, a On mi falownik. Kosztowało mnie to z przesyłką 218 zł. + dwa przełączniki. Waga napewno ponad 2 kg.
Ponoć mogę podłączyć silnik do 4 KW.
A tak wygląda.
[img]http://www.kf_ukf.republika.pl/falownik.jpg[/img]
Ja sprzedałem gościowi koła do gitary, a On mi falownik. Kosztowało mnie to z przesyłką 218 zł. + dwa przełączniki. Waga napewno ponad 2 kg.
Ponoć mogę podłączyć silnik do 4 KW.
A tak wygląda.
[img]http://www.kf_ukf.republika.pl/falownik.jpg[/img]