cześc
na początek wspomnę ,że jestem kompletnie zielony w temacie toczenia i chciałbym sie dowiedzieć czy jest możliwe toczenie w drzewie//dokładniej przykładowo mam klocek drzewa 50 cm długi -25 cm średnicy i chciałbym wytoczyć go z zewnątrz,tak by był w kształcie walca,zostawiając ścianke na grubość np 4 cm...czyli wytoczyć całe wnętrze..
mam nadzieje ,że rozumiecie o co chodzi
czy to możliwe i czy potrzeba do tego specjalistycznych sprzętów ?czy w byle pierwszej tokarni dadzą z tym radę
dziękuje z góry za odpowiedz
pozdrawiam
toczenie w drzewie !!pomóżcie
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Wszystko jest możliwe. Pytanie tylko czy komuś będzie się chciało zadać sobie trud żeby to wykonać. Mocowanie w tym przypadku musi być bardzo solidne. Załączam przykład. To do toczenia zewnętrznego. Natomiast do toczenia wewnętrznego, to przy tej długości przedmiotu potrzebna będzie podtrzymka. ( no i zdjęcie się nie załączyło pomimo wielu prób). Za to podaję link do filmiku jak można sobie radzić przy toczeniu długich przedmiotów pustych w środku:
A tu toczenie bezstresowe takiego dużego elementu:
A tu toczenie bezstresowe takiego dużego elementu:
Ostatnio zmieniony 05 lis 2008, 21:32 przez BYDGOST, łącznie zmieniany 6 razy.
-
Tak jak napisał kol. 251mz, toczenie w drzewie jest raczej niemożliwe, ale w drewnie jak najbardziejtocznik pisze:czy jest możliwe toczenie w drzewie

Klocek należy chwycić w uchwyt 4-ro szczękowy i przetoczyć " na okrągło" przy dwóch mocowaniach z podparciem konikiem. Można też użyć zabieraka po stronie wrzeciona, wtedy wystarczy jedno mocowanie. Potem wystarczy przewiercić wiertłem 17 mm i już.
Ja bym nie podpierał podtrzymką a tylko wiercił delikatnie.
Przy większej ilości można wykonać specjalne wiertło trepanacyjne z odpowiednim rdzeniem i operację wykonać w dwóch przejściach. Przy odrobinie umiejętności wystarczyłaby wtedy wiertarka stołowa i odpowieni przyrząd mocujący.
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ
-
Tu nie chodzi o fi 17 w środku tylko 170, czyli nie jest aż tak prosto. Na szczęście ścianka dosyć gruba i całość nie rozleci się przy byle szarpnięciu. Nie znam nikogo kto by to wykonał i myślę, że łatwo się nie znajdzie. Potrzeba tutaj trochę specjalnych narzędzi: długie noże i podpórki wprowadzane w wytaczany otwór. Proponuję zadać to pytanie na forum stolarskie: http://www.e-manta.eu/forum/portal.phpclipper7 pisze: wtedy wystarczy jedno mocowanie. Potem wystarczy przewiercić wiertłem 17 mm i już.
Życzę powodzenia i mam nadzieję, że się pochwalisz na Naszym forum wynikiem poszukiwań.