obracanie rewolwera
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 2
obracanie rewolwera
Witam
mam maszyne CNC ze sterowanie Sinumerik 810T
i niewiem jak mam obracac tam rewolwer, i ustawiac narzedza itd.
bo dopiero zakupilem tą maszyne
mam maszyne CNC ze sterowanie Sinumerik 810T
i niewiem jak mam obracac tam rewolwer, i ustawiac narzedza itd.
bo dopiero zakupilem tą maszyne
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Brak możliwości jakiejkolwiek pomocy.
Po co chcesz obracać rewolwerem. A nie da się z MDA po prostu wpisując np. T2, T3 czy coś tam, nawet bez D? Napisz przede wszystkim jaka to obrabiarka, samo sterowanie, to nie wszystko, ale najczęściej pozycja w rewolwerze, czy w łańcuchu odpowiada numerowi wywoływanego narzędzia. To standard we wszystkich sterowaniach.
Po co chcesz obracać rewolwerem. A nie da się z MDA po prostu wpisując np. T2, T3 czy coś tam, nawet bez D? Napisz przede wszystkim jaka to obrabiarka, samo sterowanie, to nie wszystko, ale najczęściej pozycja w rewolwerze, czy w łańcuchu odpowiada numerowi wywoływanego narzędzia. To standard we wszystkich sterowaniach.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
np po to aby wymienic plytke, narzedzie, zrobic sobie miejsce na rozne manewry w komorze obrobki itp...Po co chcesz obracać rewolwerem.
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
No nie do konca. Jak masz tabele np 100 narzedzi i 8-mio pozycyjna glowice to musisz podac ktore narzedzie w ktorym gniezdzie - np T0104 ( narzedzie 4 w gniezdzie 1) lub T0723 ( narzedzie 23 w gniezdzie 7). POza tym to co mowil Draco : z reguly na pulpicie jest jakis przycisk do manualnego obrotu glowica zeby bylo mozna zalozyc narzedzie lub wymienic plytke.jasiu... pisze: najczęściej pozycja w rewolwerze, czy w łańcuchu odpowiada numerowi wywoływanego narzędzia. To standard we wszystkich sterowaniach.
>>>>>>>>>> GELO <<<<<<<<<<
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 1
nom tak jak mówi kolega
musi byc na pulpicie manualne obracanie np tool inc albo tool decgelo pisze:Jak masz tabele np 100 narzedzi i 8-mio pozycyjna glowice to musisz podac ktore narzedzie w ktorym gniezdzie - np T0104 ( narzedzie 4 w gniezdzie 1) lub T0723 ( narzedzie 23 w gniezdzie 7). POza tym to co mowil Draco : z reguly na pulpicie jest jakis przycisk do manualnego obrotu glowica zeby bylo mozna zalozyc narzedzie lub wymienic plytke.
carpe diem
-
- Lider FORUM (min. 2000)
zgoda, zawsze jest możliwość ręcznego obrotu zasobnika z narzędziami, tylko jak gościowi pomóc, jak typu maszyny każe nam się domyśleć? Nie podał żadnych danych, to jak mu ten przycisk wskazać.
Co do wielu narzędzi w małym podajniku, to albo na uchwycie narzędzia jest blaszka, która mówi jakie narzędzie podjechało do zmiany (tak jest np. w łańcuchach starych Gildemeistrów - tokarek, np. Max Muller) albo rzeczywiście podajemy numer w postaci kilkucyfrowej. Ja mam tak na Philipsie w Maho - podając T10103 określamy 10 narzędzie, z 10m pozycji rewolwera, no i 3 jako brak kompensacji (tak w skrócie).
Ale bez znajomości typu maszyny nie da się człowiekowi pomóc.
Co do wielu narzędzi w małym podajniku, to albo na uchwycie narzędzia jest blaszka, która mówi jakie narzędzie podjechało do zmiany (tak jest np. w łańcuchach starych Gildemeistrów - tokarek, np. Max Muller) albo rzeczywiście podajemy numer w postaci kilkucyfrowej. Ja mam tak na Philipsie w Maho - podając T10103 określamy 10 narzędzie, z 10m pozycji rewolwera, no i 3 jako brak kompensacji (tak w skrócie).
Ale bez znajomości typu maszyny nie da się człowiekowi pomóc.
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
tokarka to Scherer FNR 140 sterowanie Sinumerik 810T
http://www.zasada.ps.pl/pulpit/index.html na tej stronie jest ten model
tego sterowania
[ Dodano: 2008-11-08, 19:22 ]
potrzebuje jeszcze postprocesor do Mastercama x2
maszyna to Scherer FNR 140 sterowanie : Sinumerik 810T
tu jest zdjecie tej maszyny :

http://www.zasada.ps.pl/pulpit/index.html na tej stronie jest ten model
tego sterowania
[ Dodano: 2008-11-08, 19:22 ]
potrzebuje jeszcze postprocesor do Mastercama x2