napisał: arczi123452 » 19 lut 2016, 19:54
Dołączę się do tematu bo nurtuje mnie jeden problem. Mam tokarkę Huichon 5, mam do niej DTR-kę po angielsku i tą tłumaczoną.
Jak wygląda sprawa z hamulcem? W instrukcji jest opisany jako elektromagnetyczny, stycznik hamulca to K10, można go włączyć i wyłączyć na płycie suportowej. U mnie na płycie są przyciski (od prawej):
- posuw przyspieszony,
- wył. awaryjny,
- hamulec z obrotami lewymi (nawet na piktogramie jest tak narysowane) i taki sam przycisk jest na skrzyni wrzeciona.
Niby to działa tak, że przy ustawieniu wybieraka obrotów na 0 tokarka zatrzymuje się biegiem jałowym i wtedy można ją szybko wyhamować, po czym włączą się na kilka sekund lewe obroty - tak działają te przyciski.
W szafie mam wszystko w oryginale, nikt tam nie zapuścił łap i nie dodał żadnych przewodów, a mimo to szafa różni się od tej z DTRki, nie ma w niej stycznika K10, ani miejsca na niego, tak samo na listwie zaciskowej nie ma pinów (jak mnie pamięć nie myli) 41 i 58 od hamulca elektromagnetycznego i nie ma go na silniku, bo tak wynika ze schematów, że tam powinien być.
Jak sobie z tym radzicie, szczególnie podczas gwintowania, jak trzeba zatrzymać maszynę i odjechać nożem od materiału?
Czy sprawa hamulca zależała od wersji tokarki albo od rocznika?
Poza tym maszyna jest fajna i ma sztywne łoże.