Skręcanie na tokarce

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

lukadyop
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: lukadyop » 30 lis 2012, 14:07

Przejrzyj ten wątek na wielu tych stronach są zawarte odpowiedzi w zdjęciach które cię interesują, http://www.chipmaker.ru/topic/14798/

Tagi:

Awatar użytkownika

BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 21

Post napisał: BYDGOST » 30 lis 2012, 19:46

Informacji na temat palników gazowych do kowalstwa jest dużo. Podaję kilka przykładów:
1. http://www.zoellerforge.com/simplegasforge.html
2. Ja sam myślę o takim czymś: http://www.zoellerforge.com/firebrickforge.html, przy czym mam stary piecyk elektryczny i chcę od góry przewiercić otwór do wstawienia palnika.
3. http://forum.guns.ru/forummessage/97/223451.html - dość sporo informacji, także odwołania do innych stron ze świata.
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.

Autor tematu
BlackMatt
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 29

Post napisał: BlackMatt » 01 gru 2012, 00:19

Ogólnie to sprawa wygląda tak że mam dostęp do drewna, mam kominek. Drewno wychodzi wiele taniej przy ogrzewaniu domu i wydaje mi się że było by całkiem okej również do kuźni, ale mogę się mylić. Dla mnie było by wygodniej, dlatego zastanawiam się nad czymś takim. Tylko czy bym uzyskał odpowiedni żar z drewna... Jakiś piec + dmuchawa od samochodu no i odprowadzenie dymu

Awatar użytkownika

BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: BYDGOST » 01 gru 2012, 11:33

Węgiel drzewny to tak, ale drewno to nie bardzo. I tak musi się wypalić do żaru czyli najpierw zwęglić się a przy nadmuchu, zanim drewno się zwęgli to wcześniej się wypali. Nie dość, że nie da odpowiedniej temperatury to jeszcze bardzo dużo go zużyjesz. Worek węgla nie kosztuje dużo. Nie musi to być od razu koks, który dużo intensywniej grzeje i praca jest wydajniejsza, ale można łatwiej przepalić materiał. Mam sporo książek o kowalstwie to muszę zajrzeć czy w ogóle piszą o wykorzystaniu samego drewna bo sam się z tym nie spotkałem.

[ Dodano: 2012-12-01, 13:52 ]
Znalazłem ciekawostkę: jako opał w kowalstwie wykorzystywano korę brzozową. Kora nadaje się do szybkiego nagrzewania materiału bo daje biały silny płomień zbliżony do płomienia koksu. Wykorzystanie tego opału było bardzo małe ze względu na małą jego podaż, chociaż
ostatnio zaobserwowano w Polsce Korę z dodatkiem koksu. :lol:

Borsi
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 7

Post napisał: Borsi » 01 gru 2012, 21:53

Zastanawiam się czy dało by radę wykorzystać palnik do podgrzewania papy.

Awatar użytkownika

sajgon
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: sajgon » 01 gru 2012, 22:33

Borsi pisze:Zastanawiam się czy dało by radę wykorzystać palnik do podgrzewania papy.
raczej nie bardzo , nie ta temperatura.

Lepiej zrób sobie coś podobnego :

Obrazek

Obrazek

zrobiłem tak na szybko , bo przy budowie potrzebowałem , ale od tego czasu już nie raz się przydało.
Pozdrawiam , Michał. ;)

Awatar użytkownika

BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: BYDGOST » 01 gru 2012, 22:54

Taki palnik do zgrzewania papy ma moc ok. 140 kW, zależnie od wielkości, a temperatura płomienia od 800 do 1200 °C. Wiadomo, że różni się przeznaczeniem od palników stosowanych w paleniskach kowalskich to i ma inną konstrukcję i działanie. Spaliny są rozpraszane w powietrzu to i ich temperatura szybko spada. Papę trzeba podgrzać a nie spalić. Gdyby jednak płomień z tego palnika osłonić cegłami szamotowymi to już byłoby inaczej. Dyfozor tego palnika jest cienki to i mógłby się stopić. To co pokazał kol. sajgon też jest oczywiście dobre, ale ma jedną wadę - nie zawsze możemy pozwolić sobie na emisję spalin. To też mnie powstrzymuje od eksperymentów na wolnym powietrzu. Gdybym miał działkę gdzieś na wsi, z dala od sąsiadów to by było inaczej. Ten znajomy, o którym wspomniałem, miał to palenisko na gaz w garażu. Drugi atut to to, że miał dookoła czysto. Żadnego kopcenia, kurzu ani sadzy. To też jest ważne. Palenisko na węgiel jest za to dużo prostsze w wykonaniu.

Awatar użytkownika

sajgon
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: sajgon » 01 gru 2012, 23:22

Tak, tu się zgodzę , to wersja polowa . Choć jak by zrobić mini chiński stragan z odciągiem ,to tez by dało radę :razz:
No i mogę dmuchać za okno :roll:
BYDGOST pisze:Palenisko na węgiel jest za to dużo prostsze w wykonaniu
i tańsze w eksploatacji
Dekarzowi na 8h papienia 2 butle 11kg było mało :???:
Pozdrawiam , Michał. ;)

Awatar użytkownika

BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: BYDGOST » 02 gru 2012, 12:12

Koszt rzeczywiście wychodzi spory. Trzeba by porównać cenę butli z ceną węgla, który się przez ten czas spali. Może ktoś już takie porównanie przeprowadził. Tak mi się jeszcze pomyślało, że palenisko na gaz będzie wygodne gdy trzeba jeden detal podgrzać do obróbki czyli w przypadku gdy czas jego używania będzie krótki.

Autor tematu
BlackMatt
Posty w temacie: 29

Post napisał: BlackMatt » 02 gru 2012, 21:15

Tak się zastanawiam czy na początek wystarczy stary grill i węgiel drzewny? Co sądzicie?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”