Skręcanie na tokarce

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Autor tematu
BlackMatt
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 29

Post napisał: BlackMatt » 28 lis 2012, 20:46

No tak Bydgost ale jeśli te śruby były od góry tak jak w tym co rozrysował Borsi to mogło by wymsknąć na tokarce choć nie koniecznie.. Alę wolę dbać o bezpieczeństwo. Swoją drogą zastanawiam się nad opłacalnością zrobienia własnej skręcarki do zrobienia płotu. Bo jeśli taniej będzie kupić wszelkie ozdoby albo całość pospawaną np w markecie budowlanym to po co bawić się w skręcarkę. Niby było by to niskiej jakości ale i tak zapytam bo zapewne używałeś tej skręcarki właśnie do robienia ogrodzenia :D Opłaca się samemu robić ogrodzenie i skręcać/robić ozdoby? Wszelkie odpowiedzi osób ogarniętych w temacie mile widziane :)

Od razu wyjaśnię że temat założyłem w celu skręcenia raptem 4 prętów na stojak kominkowy(bardziej hobbystycznie) ale temat mnie zainteresował i za jakiś czas będę stawiał ogrodzenie więc pytam.

Tagi:

Borsi
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 7

Post napisał: Borsi » 29 lis 2012, 08:53

Tak myślałem że coś podkładałeś.
Ze względów ekonomicznych na stojak się nie opłaca, ale hobbistycznie zdobędziesz wiedzę i doświadczenie a pod tym względem zawsze się opłaca.
Tu masz link do upiększeń, ja u nich kupowałem mają magazyn w Lublinie nie wiem jak jest w twojej okolicy; http://polswat.pl/?action=2&category=15

Autor tematu
BlackMatt

Post napisał: BlackMatt » 29 lis 2012, 14:04

chodziło mi o zrobienie raczej całego płotu :)

yago44
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3

Post napisał: yago44 » 29 lis 2012, 16:39

http://www.koartlipiany.eu/index.html
popatrz tutaj może znajdziesz jakies natchnienie.
alkohol niszczy skórę-szczególnie na dłoniach i kolanach.

Awatar użytkownika

BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 21

Post napisał: BYDGOST » 29 lis 2012, 17:23

Cóż by tu można powiedzieć? Sam musisz sobie odpowiedzieć. Znajomy zrobił sobie palenisko na gaz z butli. Całkiem nieduże. Postawił małe kowadło. Postarał się o szczypce Mores'a, tylko takich używał, młotki, szlifierkę kątową, imadło. Skręcarki chyba nie miał. Kuł wszystkie, nawet najmniejsze elementy. Wykonał wszystkie przęsła długiego płotu, bramę i furtkę. Bardzo ładnie mu to wyszło. Poświęcił na to kilka miesięcy. I teraz znowu wracamy do pytania. Masz tyle czasu? Chcę Ci się to robić? Dasz radę? - nie tylko pod względem kondycyjnym, ale i twórczym? Jeśli na wszystkie takie pytania odpowiesz - TAK, to .... do dzieła!
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.

Autor tematu
BlackMatt

Post napisał: BlackMatt » 29 lis 2012, 20:46

Chodziło mi raczej czy któryś z panów orientuję się czy w ogóle opłaca się samemu skręcać, spawać itd takie bramy/ogrodzenia czy lepiej kupić to gdzieś gotowe - poobliczać sobie oczywiście mogę pytam się bo myślałem że ty Bydgost sam u siebie to robiłeś (w końcu skręcarkę masz).. Bo jeśli mogę gdzieś kupić nieco drożej niż robić samemu to po co się męczyć? Już nawet nie liczę satysfakcji z roboty :) Skoro są firmy które robią produkcje ogrodzeń jednostkową i zarabiają, są firmy które robią ogrodzenia na wielką skalę i jak wiadomo mogą obniżyć cenę do jakiej firmy jednostkowe nie są wstanie zejść, to zastanawia mnie to dlaczego tak duża liczba osób prywatnych samemu robi bramy/ogrodzenia. Czyli że opłaca się robić samemu, niż kupić w firmie która robi masówkę(czyli wiadomo że ma materiał taniej, bo bierze więcej no i ceny ma mniejsze)?

Apropo tego co pisałeś BYDGOST - chodzi Ci pewnie o kowalstwo typowo artystyczne, czyli różne piękne elementy itd? Powiem szczerzę że się nad tym zastanawiałem, nawet z chęcią bym się w to pobawił ale pytanie ile bym musiał wydać na gaz czy tam węgiel :)

Myślałem nad takim biznesem i tutaj pojawia się kolejny problem. Handel masowy czyli ja będę kuł jakiś czas coś i się bawił a ktoś z budżetem odleje to w 5min. Aa i bym zapomniał - umiejętności, nie każdy umie zrobić np ptaka z kawałka metalu. Choć pobawić się zawsze spoko : )

BTW sorki za OFFTopic

Awatar użytkownika

BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 21

Post napisał: BYDGOST » 29 lis 2012, 21:56

Ja już nie pamiętam ile kosztuje metr bieżący kutego ogrodzenia, brama czy furtka bo już dawno nie wracałem do tematu. Zadzwoń do kilku firm wykonujących takie rzeczy, potem zajrzyj do portfela i już będziesz wiedział czy Ci się opłaci robić to samemu.
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.

trzasu
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: trzasu » 29 lis 2012, 21:57

myślę, że lepszych odpowiedzi udzielą Ci bywalcy tego forum:

http://krol-artur.nazwa.pl/forumkowalskie/index.php

Autor tematu
BlackMatt

Post napisał: BlackMatt » 29 lis 2012, 22:47

Dzięki Trzasu zapytałem tak przy okazji BYDGOSTA.

Borsi
Posty w temacie: 7

Post napisał: Borsi » 30 lis 2012, 08:20

Znajomy zrobił sobie palenisko na gaz z butli.
Bydgost masz moze jakieś informacje jak to palenisko wykonywał, chętnie zrobił bym sobie takie,przepraszam ze odbiegam od tematu.
Jeżeli chodzi o opłacalność to jezeli masz trochę smykałki i dostęp do sprzętu to się opłaca.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”