Chodziło mi raczej czy któryś z panów orientuję się czy w ogóle opłaca się samemu skręcać, spawać itd takie bramy/ogrodzenia czy lepiej kupić to gdzieś gotowe - poobliczać sobie oczywiście mogę pytam się bo myślałem że ty Bydgost sam u siebie to robiłeś (w końcu skręcarkę masz).. Bo jeśli mogę gdzieś kupić nieco drożej niż robić samemu to po co się męczyć? Już nawet nie liczę satysfakcji z roboty

Skoro są firmy które robią produkcje ogrodzeń jednostkową i zarabiają, są firmy które robią ogrodzenia na wielką skalę i jak wiadomo mogą obniżyć cenę do jakiej firmy jednostkowe nie są wstanie zejść, to zastanawia mnie to dlaczego tak duża liczba osób prywatnych samemu robi bramy/ogrodzenia. Czyli że opłaca się robić samemu, niż kupić w firmie która robi masówkę(czyli wiadomo że ma materiał taniej, bo bierze więcej no i ceny ma mniejsze)?
Apropo tego co pisałeś BYDGOST - chodzi Ci pewnie o kowalstwo typowo artystyczne, czyli różne piękne elementy itd? Powiem szczerzę że się nad tym zastanawiałem, nawet z chęcią bym się w to pobawił ale pytanie ile bym musiał wydać na gaz czy tam węgiel
Myślałem nad takim biznesem i tutaj pojawia się kolejny problem. Handel masowy czyli ja będę kuł jakiś czas coś i się bawił a ktoś z budżetem odleje to w 5min. Aa i bym zapomniał - umiejętności, nie każdy umie zrobić np ptaka z kawałka metalu. Choć pobawić się zawsze spoko : )
BTW sorki za OFFTopic