Jaka tokarka na początek??
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 26
wueskowicz,
Ja się może nie znam, ale dla mnie to TUD50 z konikiem od TUR-a50 oraz zmodernizowaną elektryką.
Mi ostatnio takiego rodzynka zwinęli z pod nosa, na łożu w ogóle nie było widać śladów pracy:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/30e ... 5731c.html
Ja się może nie znam, ale dla mnie to TUD50 z konikiem od TUR-a50 oraz zmodernizowaną elektryką.
Mi ostatnio takiego rodzynka zwinęli z pod nosa, na łożu w ogóle nie było widać śladów pracy:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/30e ... 5731c.html
Remonty bieżące i kapitalne mini i midi koparek gąsienicowych.
601081098
601081098
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 10
Arcio napisał:
Dla mnie to jest dość ciekawa maszyna:
TUX
Producent to chyba PONAR Kępno (aktualnie PONER), na stronie producenta wyczytałem, że tokarki serii TUX produkują od 1987r ale jakos bardzo mało ich jest .Z tego co widać na zdjęciu wykorzystali dużo podzespołów z TUR i TUD
I ja się pod tym podpisujeJa się może nie znam, ale dla mnie to TUD50 z konikiem od TUR-a50 oraz zmodernizowaną elektryką.
Dla mnie to jest dość ciekawa maszyna:
TUX
Producent to chyba PONAR Kępno (aktualnie PONER), na stronie producenta wyczytałem, że tokarki serii TUX produkują od 1987r ale jakos bardzo mało ich jest .Z tego co widać na zdjęciu wykorzystali dużo podzespołów z TUR i TUD
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Areo84 pisze: wykorzystali dużo podzespołów z TUR i TUD
Wzięli co najlepsze z tych maszyn.
Ja pochwalę TĄ mam taką o długości toczenia 1000 i powiem że jest doskonała do każdej ciężkiej pracy, wada start silnika 11 kw za każdym razem, a porównując do TUC i TUD (pracowałem na nich) to naprawdę przepaść technologiczna, najlepsze w HUICHION-5 to posuwy w jednej gałce a żeby przyśpieszyć wciskamy jeden guzik.
-
Ja od pewnego czasu interesuję się też tokarkami rumuńskimi:
http://www.allegro.pl/item986029830_tok ... o_105.html
http://www.allegro.pl/item1008620010_to ... iowni.html
Ktoś może na tym pracował, co to jest warte??????
Chyba będę musiał sobie kupić jedną i rozebrać w mak - będzie wiedza dla potomnych.
http://www.allegro.pl/item986029830_tok ... o_105.html
http://www.allegro.pl/item1008620010_to ... iowni.html
Ktoś może na tym pracował, co to jest warte??????
Chyba będę musiał sobie kupić jedną i rozebrać w mak - będzie wiedza dla potomnych.

601081098
601081098
-
- Posty w temacie: 18
o widzisz ja na tym pracowałem na kursie
znaczy na takiej jak w pierwszym linku tylko łoże bodajże 2m to ta co robiła 6setek na 40mm
ale co ja ci mogę powiedzieć według mnie miała dużo przełożen do gwintów ale dla mnie dużo to dla Ciebie może być mało. ogólnie jak nie brać pod uwagę tego że był to pracujący złom to nie była zła 
a jak to jest z tymi czytnikami posuwów sprawdza się to czy nie bardzo ile za takie cudo można albo trzeba dać żeby działało poprawnie i nie oszukiwało , potrzebne to jest w pracy czy tylko przydaje się?

a jak to jest z tymi czytnikami posuwów sprawdza się to czy nie bardzo ile za takie cudo można albo trzeba dać żeby działało poprawnie i nie oszukiwało , potrzebne to jest w pracy czy tylko przydaje się?
-
mam w C11MT odczyty ANILAM i ciągle z nich korzystam, jestem bardzo z tego zadowolony,wueskowicz pisze:a jak to jest z tymi czytnikami posuwów sprawdza się to czy nie bardzo ile za takie cudo można albo trzeba dać żeby działało poprawnie i nie oszukiwało
gdy kupowałem tą tokarkę to już były w niej zamontowane
Myślę nawet nad tym, aby sobie wrzucić taki wynalazek do FU.
601081098
601081098
-
- Posty w temacie: 18
a jeszcze czym wozicie tokarki na dużych odległościach np 300-500km? czy jest szansa przywiezienia takiego tud 50x2000 na lawecie za samochodem pomijając przepisy drogowe? jeśli wynajmujecie transport to jakie stawki płacicie z kilometra i jakim samochodem? a czym zdjąć to potem z samochodu? dźwigiem ? dwoma widlakami? koparko-ładowarką?
po zdjęciu to myślałem postawić na paletach i takimi małymi ręcznymi paleciakami podwieść do fundamentów.
po zdjęciu to myślałem postawić na paletach i takimi małymi ręcznymi paleciakami podwieść do fundamentów.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
To byłby chyba przebój roku.wueskowicz pisze:dwoma widlakami?
A jeśli chodzi o podnoszenie samemu, np. żeby podłożyć rurę lub podkładkę wibroizolacyjną to dobrze jest mieć na stanie podnośnik kolejowy np. 3T lub podobny. Ciekawe są też hydrauliczne podnośniki takie jak na zdjęciu poniżej. Łatwo można go podsunąć pod maszynę. Jest bardzo niski.
- Załączniki
-
- podnośnik hydrauliczny maszynowy.jpg (78.98 KiB) Przejrzano 1026 razy
-
- podnośnik kolejowy.jpg (103.78 KiB) Przejrzano 1025 razy
Ostatnio zmieniony 28 kwie 2010, 21:01 przez BYDGOST, łącznie zmieniany 1 raz.
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.
-
używam do tego celu Mercedesa Atego z zabudową HDS HIABwueskowicz pisze:czym wozicie tokarki na dużych odległościach np 300-500km?
Obrabiarki podnoszę na specjalnych pasach oraz po ustawieniu na aucie są spinane innymi pasami.
601081098
601081098
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 10
Wszystkim co zdoła podnieść min. 3200kga czym zdjąć to potem z samochodu? dźwigiem ? dwoma widlakami? koparko-ładowarką?

Przerabiałem niedawno ten sam temat z takim samym TUDem. Jeden większy widlak produkcji bułgarskiej zresztą

Paleciaki bedą ok pod warunkiem, że teren utwardzony i równy . Jak teren nieutwardzony i nie ma ciężkiego sprzętu to będzie ciężko czymś to przesunąć. Wcześniej z podobnym klockiem poradziliśmy sobie za pomocą trzech stalowych rur chyba fi 80 , długiego łancuhca i wyciagarki łancuchowej ale to trochę zabawy i nie było akurat nic co by tam wjechało.po zdjęciu to myślałem postawić na paletach i takimi małymi ręcznymi paleciakami podwieść do fundamentów.
Swoją drogą zastanawiam się czy warto wieść takiego tuda taki szmat drogi?