Tokarka TUG-48 i jej podobne.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Tug 48 wrzeciono
Przepraszam, że tak odkopuję. Potrzebuję rysunku złożeniowego lub chociaż zdjęcia wrzeciona. Chciałbym zobaczyć jak wygląda kolejność łożysk i jak one są złożone.
Tagi:
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 28
Nie ma za co, po to to jest, w tym wydaniu to było, zobacz rysunek12 wrzeciennik. Nie wiem czy zadowoli, ale lepszego sam nie mam.abba pisze:Przepraszam, że tak odkopuję....
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... highlight=
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
witam mam problem z tokarką tuj 48 sprzęgło nie załapuje tak jak powinno jeśli się wrzuca prawe obroty to jeśli trzymam dźwignie to chodzi a jak ja puszcze to lekko się sama cofa i spadają obroty wiec wnioskuje ze się sprzęgło ślizga a na lewych obrotach jest lepiej bo czuć jak zaskakuje i chodzi dobrze co to może być nie tak ?
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 28
Witam, pod pokrywą jest możliwość regulacji, było to robione?
Jeżeli jest możliwość wyregulować, to trzeba...

...odsunąć tą sprężystą blaszkę i dokręcić nakrętkę do kolejnego zagłębienia w które wpadnie ta blaszka

Wtedy zasprzęglenie będzie mocniejsze. Gdy to nic nie da to trzeba ocenić jakie są potrzebne części.
[ Dodano: 1410-05-22, 09:20 ]
A tak przy okazji jest taka sprawa do kolegów. Jak wygląda smarowanie obiegowe we wrzecienniku, którędy biegną rurki z olejem i do kąd prowadzą, ile ich jest i jakie mają wymiary, wydaje mi się, że mam coś skopane.

U mnie są od pomgki tylko dwie rurki, żadna nie prowadzi do wziernika i nic w nim nie widać czy pompka podaje olej. Czy to ten typ tak ma?, proszę dużo zdjęć.
Jeżeli jest możliwość wyregulować, to trzeba...

...odsunąć tą sprężystą blaszkę i dokręcić nakrętkę do kolejnego zagłębienia w które wpadnie ta blaszka

Wtedy zasprzęglenie będzie mocniejsze. Gdy to nic nie da to trzeba ocenić jakie są potrzebne części.
[ Dodano: 1410-05-22, 09:20 ]
A tak przy okazji jest taka sprawa do kolegów. Jak wygląda smarowanie obiegowe we wrzecienniku, którędy biegną rurki z olejem i do kąd prowadzą, ile ich jest i jakie mają wymiary, wydaje mi się, że mam coś skopane.

U mnie są od pomgki tylko dwie rurki, żadna nie prowadzi do wziernika i nic w nim nie widać czy pompka podaje olej. Czy to ten typ tak ma?, proszę dużo zdjęć.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Witam. Kolego jeśli chodzi o smarowanie to w mojej tokarce wygląda to trochę inaczej. Od trójnika przy pompie odchodzą 2 rurki, jedna idzie przez dół skrzyni do wziernika, tam ma mały zbiorniczek z otworem ( chyba taki sam jest na Twojej rurce, w prawym górnym rogu skrzyni na zdjęciu) przez który wylatuje olej na wziernik i potem idzie dalej do łożyska wrzeciona. U Ciebie wygląda to na uproszczoną wersję.
Mam do Ciebie pytanie, na zdjęciu Twojej tokarki widać że posiada hamulec. Moja niestety nie, możesz zrobić więcej zdjęć tego hamulca i trochę opisać jak on działa? Chciałbym coś takiego zamontować u siebie, nie mam możliwości kupienia tego wiec możne coś sam wykombinuje.
Pozdrawiam
Mam do Ciebie pytanie, na zdjęciu Twojej tokarki widać że posiada hamulec. Moja niestety nie, możesz zrobić więcej zdjęć tego hamulca i trochę opisać jak on działa? Chciałbym coś takiego zamontować u siebie, nie mam możliwości kupienia tego wiec możne coś sam wykombinuje.
Pozdrawiam