Przecinarka - przystawka do tokarki

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.
Awatar użytkownika

M 52
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3

Post napisał: M 52 » 14 wrz 2010, 21:53

RomanJ4 pisze:Kupiłem ją jakieś dwa lata temu przez internet, bodaj Allegro. jak znajdę dane- napiszę.
Edit w międzyczasie znalazłem takie cudo
http://allegro.pl/elekt-pila-do-ciecia- ... ml#gallery
Jak sprawuje się Twoja piła? Czy jest bardzo głośna? Czy umożliwia cięcie wiekszych przekrojów?
Potrzebuję takiej maszyny m.in. do przygotowania materiału do różnych prac. Na razie używam piły typu lisi ogon. Jest znacznie cichsza od szlifierki kątowej, za to chyba jeszcze mniej precyzyjna. Niedawno kupiłem do niej jakieś lepsze brzeszczoty, które czekają na test.

pozdrawiam
Maciek
miłośnik maszyn parowych i silników GAD

Tagi:

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8

Post napisał: RomanJ4 » 14 wrz 2010, 22:02

Kolego Maćku,
znalazłem, co prawda nie tę stronę której szukałem ale przecinarka ta sama
http://www.axminster.co.uk/axminster-si ... rod366124/

a, już mam rachunek, kupiłem tu:
http://www.tech-met.eu/kategoria,13.html
kosztowało wtedy 980zł br. a było to w marcu 09. Obecnie nie widzę w ofercie, ale można zadzwonić i zapytać.
pozdrawiam,
Roman

mrozanski
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 11

Post napisał: mrozanski » 31 sty 2011, 20:24

czy z czegos takiego mozna by zrobic posuw przy malej pile ramowej?
jak to podlaczyc? sa 4 kable. z silnika ida 2 (silnik dziala) i 2 ida z czarnego elementu. do nich tez podlaczyc napiecie? pewnie jest to jakis zawor bo silownik sie nie rusza jak kreci sie silnik
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fd9 ... 9a657.html

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 31 sty 2011, 21:00

Wygląda to na samochodowy siłownik do otwierania albo zamykania czegoś. Popytaj mechanika(elektryka) samochodowego lub w serwisie jak to podłączyć. Co do zastosowania do piły, to nie wiadomo jak długo to może nieprzerwanie pracować, podejrzewam, że do pracy ciągłej się nie nadaje, więc jako napęd piły raczej nie bardzo. Prostszy do tego jest mechanizm mimośrodowy.
pozdrawiam,
Roman

mrozanski

Post napisał: mrozanski » 31 sty 2011, 22:00

prawdopodobnie jest to mechanizm od dachu od cabrio. a czy ma ktos dtr pily z takim mechanizmem? chcetnie bym zobaczyl jak to dziala

Awatar użytkownika

BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: BYDGOST » 31 sty 2011, 23:38

RomanJ4 pisze:czy z czegos takiego mozna by zrobic posuw przy malej pile ramowej?
Uważam, że się uda. Ten czarny element to zawór elektromagnetyczny, który zrealizuje funkcję PODNOSZENIE lub OPUSZCZANIE. Trzeba dobudować zawory zwrotne i ręczny zawór sterujący przepływem podczas opuszczania, żeby wyregulować szybkość opadania ramienia a zatem szybkość cięcia czyli posuw.
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.

mrozanski

Post napisał: mrozanski » 01 lut 2011, 19:39

niestety nie wiem jak to podlaczyc zeby tlok sie przesuwal. wykrecilem zawor i pod napieciem sie przesuwa w nim maly tloczek wiec chyba jest ok. silnik tez dziala. a jak podlacze jedno i drugie nie ma efektu :( ale chyba dam sobie z tym spokoj bo odkrecilem silnik - na pusto ma prad 8A a elektrozawor to dodatkowe 3-4 A wiec kupienie takiego trafa przewyzszy wartosc calej pily. chce wykozystac sam silownik i przewody i do tego pompke np od wspomagania. tylko jak zrobic sterowanie? zaworem upustowym moge regulowac sile docisku pily. a jak sterowac podniesienie w ruchu powrotnym i opuszczenie podczas pracy?

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 01 lut 2011, 23:36

Udać się uda, zależy od determinacji. Tylko czy wytrzyma dłuższą nieprzerwana cykliczną pracę, poza tym pewnie by trzeba jakieś krańcówki do przełączania przód-tył, bo w oryginale był pewnie jakiś ręczny klawisz. No i nie wiemy z jaka prędkością się toto suwa i czy da się regulować. Jeśli napędzał szyberdach, jak napisał jeden z kolegów, to raczej zając to nie jest. No i pozostaje kwestia mocy oraz zasilania.
Moim zdaniem praktyczniejszy i prostszy jest, jak wcześniej napisałem, zespół silnik-tarcza z czopem i ciągadło. Dodatkowo można regulować skok piły, zależy od ustawienia czopa na tarczy. Z mocą napędu też nie ma problemu.
Ale oczywiście decyzja jest w gestii kolegi i jeśli chce realizować swój pomysł, nie omieszkam służyć moim skromnym doświadczeniem.
pozdrawiam,
Roman

mrozanski

Post napisał: mrozanski » 02 lut 2011, 10:25

chyba wkradlo sie male nieporozumienie. ruch posuwisto zwrotny brzeszczota jest oryginalny i tak go zostawie tzn na mimosrodzie. silownik ma sluzyc tylko jako posuw tzn docisk brzeszczota - to by bylo dosc latwo zrobic ale chcialbym jeszcze aby brzeszczot podnosil sie minimalnie w ruchu powrotnym aby nie tepic zabkow.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 02 lut 2011, 11:33

To rzeczywiście nieporozumienie. Posiadam taka piłę jak widać na zdjęciu
Obrazek
mimo że nie posiada ona mechanizmu unoszenia przy powrocie, nie stwierdziłem jak dotąd jakiegoś ponad normalnego zużycia brzeszczotów, zwłaszcza od czasu zainstalowania chłodzenia (które również doskonale smaruje emulsją), a ciąłem również utwardzane wałki. Pomimo zwiększenia przeze mnie docisku poprzez dodatkowo zaczepianą do ramienia gumę od ekspandera.
Więc nie wiem czy gra warta pietruszki, zwłaszcza do zastosowań amatorskich.
Mam jeszcze jedną wątpliwość, a mianowicie: jak będzie wyglądało dosuwanię do ciętego materiału przez siłownik (bo jakiś nacisk podczas cięcia będzie potrzebny), czy nie będzie powodowało łamania ząbków brzeszczota jeżeli będzie dość gwałtowne.
pozdrawiam,
Roman

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”