stalki - jak zaostrzyć?
-
Autor tematu - Posty w temacie: 30
No ja też wariuje, ale nie mogę nic wymyślić, więc traktuję to jako ograniczenie mojego chińczyka. Mogę też zrobić fotkę jak to wygląda w uchwycie.pukury pisze:witam.
jak można to podeślij przykładowe wymiary .
jak bym miał jechać po 1 mm to bym chyba zwariował ( do reszty ) .
pozdrawiam.
Wymiary? Proszę oto one:

P.S. Oczywiście jak toczę zewnętrzną powierzchnię, i jest podparta kłem to zeszło 3mm z promienia za jednym przejazdem, i potem dwa wykańczające. (wałek miał ca.57mm)
[ Dodano: 2013-09-09, 00:09 ]
Tak to wygląda w uchwycie:

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
YaPKnn pisze:Próbowałem wjechać w głąb na 1mm ale nóż wyprasza ertalon z uchwytu.
Wydaje mi się że problem w mojej chińskiej mini tokareczce, żeby złapać ertalon fi50 muszę uzyć zewnętrznych szczęk i wałek siedzi w uchwycie na jakieś 7mm.
Miałem kiedyś MTB300. To identyczna zabawka tylko nieco dłuższa bo 300 w kłach. Wymiana uchwytu na 125mm rozwiązała wiele moich problemów, choć i tak dalej była to tylko zabawka. Ale do takich zabaw jak potrzebujesz, większy uchwyt jest to akurat dobre rozwiązanie problemu. Kilka centymetrów a kilka milimetrów trzymania to spora różnica. Wywiercić fi 16 w poliamidach to też żaden wyczyn nawet tym maleństwem o ile ma co trzymać materiał. Zostaje do wytoczenia niewiele i po kilka milimetrów wiórem z HSS-a pójdzie bez problemu. Uchowała się nawet jakaś fotka tej mojej zabawki z uchwytem 125. Pomyśl o tym bo nie ujedziesz daleko.YaPKnn pisze:No ja też wariuje, ale nie mogę nic wymyślić, więc traktuję to jako ograniczenie mojego chińczyka.

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
Tak ja miałem w komplecie. Do Twojej podejrzewam też to mają. Niżej ma fotce ją masz. Poszukaj w googlach to pewnie znajdziesz gdzie takie coś kupić. To bardzo upraszcza wiele spraw w tym maleństwie.YaPKnn pisze:Też nad tym myślałem, tylko nie bardzo "to widzę". Sam uchwyt kupić to nie jest problem (no może $) tylko jak go zamocować? Jakaś tarcza redukcyjna ?

-
Autor tematu - Posty w temacie: 30
Tak patrzę tu:
http://allegro.pl/uchwyt-tokarski-3-szc ... 52268.html
na rzospiskę, to mi wychodzi, że żeby przyzwoicie złapać taki wałek ertalonu, to musiałbym wstawić 160
Wtedy do A1=55mm a taki to się raczej nie zmieści heh.
125 nie wiele by dała, bo i tak bym musiał łapać w zewnętrzne szczęki, co "na oko" po zdjęciach przy 125 daje takie samo trzymanie.
[ Dodano: 2013-09-09, 00:57 ]
http://allegro.pl/uchwyt-tokarski-3-szc ... 52268.html
na rzospiskę, to mi wychodzi, że żeby przyzwoicie złapać taki wałek ertalonu, to musiałbym wstawić 160

125 nie wiele by dała, bo i tak bym musiał łapać w zewnętrzne szczęki, co "na oko" po zdjęciach przy 125 daje takie samo trzymanie.
[ Dodano: 2013-09-09, 00:57 ]
Mam taką tarczę wypisaną w akcesoriach w instrukcji, szczerze przyznam, że myślałem że to do zabieraka jest. Akcesoria moge kupić bez problemu, zamówią mi w LM i nie ma problemu z dostępnością, tylko trzeba trochę poczekać.senio pisze:Tak ja miałem w komplecie. Do Twojej podejrzewam też to mają. Niżej ma fotce ją masz. Poszukaj w googlach to pewnie znajdziesz gdzie takie coś kupić. To bardzo upraszcza wiele spraw w tym maleństwie.YaPKnn pisze:Też nad tym myślałem, tylko nie bardzo "to widzę". Sam uchwyt kupić to nie jest problem (no może $) tylko jak go zamocować? Jakaś tarcza redukcyjna ?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 11
witam.
większy uchwyt - świetnie ale ...
jak założysz 125 to może się zdarzyć że przy wykręconych na max .szczękach nie zmieści się nad łożem.
raczej nie tędy droga.
opcji jest kilka - np. możesz zrobić przyrząd do łapania detalu.
no i generalnie - " strategia " obróbki.
nie rób nerwowych ruchów - spokojnie.
pozdrawiam.
dodając -
więc tak.
uchwyt fi 100mm ( lewe szczęki ) , wałek - ertalon . nóż- wstyd pisać , obroty - około 700.
4 przejścia - 3 zgrubne - 1 na wykończenie.
czas - jakieś 2 minuty ( no może 3 ) .
pozdrawiam.
większy uchwyt - świetnie ale ...
jak założysz 125 to może się zdarzyć że przy wykręconych na max .szczękach nie zmieści się nad łożem.
raczej nie tędy droga.
opcji jest kilka - np. możesz zrobić przyrząd do łapania detalu.
no i generalnie - " strategia " obróbki.
nie rób nerwowych ruchów - spokojnie.
pozdrawiam.
dodając -
więc tak.
uchwyt fi 100mm ( lewe szczęki ) , wałek - ertalon . nóż- wstyd pisać , obroty - około 700.
4 przejścia - 3 zgrubne - 1 na wykończenie.
czas - jakieś 2 minuty ( no może 3 ) .
pozdrawiam.
Mane Tekel Fares