Tokarka uniwersalna MAKTEK 330x700

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

qqaz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Re: Tokarka uniwersalna MAKTEK 330x700

Post napisał: qqaz » 15 maja 2025, 10:54

Bostom pisze:tylko będę musiał jakoś mądrze rozwiązać zadawanie obrotów z programu, żeby za każdym razem nie trzeba było przestawiać softu
a co to jest ten soft aby go ciągle przestawiać?
problem/zagadnienie masz od strony CAMa aby tam była sprawdzana przekładnia która pokryje oczekiwane obroty bo wcześniej zapisałeś mu w jego ustawieniach jakie zakresy ma każde z przełożeń tokarki na którą generuje Gkod..
Tylko że na tej maszynce nie masz automatycznej zmiany przełożenia mechanicznego więc pozostaje tylko kontrola czy ustawienie jest prawidłowe.
Ja korzystam z Edgecama i w postprocesorze jest wystawiana do Gkodu funkcja Mxx która powinna żądać przestawienia przekładni na właściwe przełożenie. Ale w mojej maszynce nie przestawia się samo tylko ja muszę wajchować. Natomiast czujniki i makro (bo jest Mxx) programu przed uruchomieniem kolejnego fragmentu sprawdzi zgodność dźwigienek z zadaną Mxx. I dopiero wtedy ruszy. Banał.
Tylko to makro które kontroluje trzeba sobie napisać. No i mieć odpowiednią ilość we/wy do obsługi otoczenia. Pocieszające jest to że te sprawy są statyczne, nie kontrolujesz ich w sposób ciągły tylko ustawiasz i cześć, te same we/wy mogą teraz sprawdzić coś innego, np czy zmiana narzędzia głowicy jest konieczna więc kręcimy, czy cokolwiek innego tyle ze po kolei i nie na raz. (znowu makro obsługujące kontrolę we/wy)

Tagi:

Bostom
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 19

Post napisał: Bostom » 15 maja 2025, 11:22

W moim przypadku myślę, że wystarczyła by mi informacja: "ustaw dźwignie w takiej pozycji", bez potrzeby potwierdzania. Kwestię we/wy chcę rozwiązać za pomocą arduino, napisałem sobie program, który wysyła komendy z macha przez port szeregowy.
Na jakiej podstawie CAM wybiera przełożenie? Rozumiem, że najkorzystniej będzie, żeby silnik pracował w jak najwyższych obrotach w danym zakresie?

qqaz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: qqaz » 15 maja 2025, 12:41

Bostom pisze:
15 maja 2025, 11:22
Na jakiej podstawie CAM wybiera przełożenie?
Skoro jest CAM'em to widzi materiał, płytkę, (gdy mu zadeklarujesz co będziesz robił) stąd w tablicy widzi prędkość skrawania a widząc że dany nóż obrabia od tąd do tamtej średnicy to i zakresy obrotów znajdzie czyli w tablicy przełożeń wskaże które.
A jeżeli tego nie masz to Mach w komunikacji z arduino udostępni plik Gkodu w którym odnajdzie obroty i oczekiwana pozycja wajchy będzie wiadoma.
Ale skoro to i tak jest ręczna sprawa, bo obroty zadane są bez obliczeń materiałowych tylko w oparciu o deklarację Vc
to W Machu , podobnie jak zakres ruchu typu Xmax-Xmin równie dobrze sprawdzisz Smax/Smin w chwili uruchomienia fragmentu dla następnego noża i po wymianie M6 Mach (makro Macha w treści M6) wypluje komunikat o przełożeniu - ma tablicę przełożeń, z pewnością ją wypełnisz i poczeka aż zatwierdzisz że OK.
I arduino jest zbędne.
Właściwie zasoby Macha są wystarczające do obsługi wszelkich sytuacji na obrabiarce i żadnych dodatkowych sprzętowych przedłużaczy nie potrzeba.
No chyba że musisz stosować krokówki.
Bostom pisze:
15 maja 2025, 11:22
Rozumiem, że najkorzystniej będzie, żeby silnik pracował w jak najwyższych obrotach w danym zakresie?
Nie bo zamykasz możliwość korygowania prędkości do góry, Przeciętniakom łatwiej, mniej buczą.
Pomysł z serwem też kiepski bo pozbawiasz się niskich obrotów. I to jedyna zmiana.

Bostom
Posty w temacie: 19

Post napisał: Bostom » 15 maja 2025, 12:53

Myślałem, że masz sterowanie falownikiem + skrzynia biegów tokarki i CAM wybiera przełożenie, żeby najbardziej efektywnie wykorzystać silnik.
qqaz pisze:Pomysł z serwem też kiepski bo pozbawiasz się niskich obrotów. I to jedyna zmiana.

Dlaczego? Serwo miałoby maksymalny moment już na niskich obrotach, a tak samo mógłbym używać przekładni maszyny.

qqaz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: qqaz » 15 maja 2025, 12:58

Bostom pisze:Myślałem, że masz sterowanie falownikiem + skrzynia biegów tokarki i CAM wybiera przełożenie, żeby najbardziej efektywnie wykorzystać silnik.
no tak mam, ręcznie przestawiam na to co CAM wymyślił.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”