plany bydowy

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: IMPULS3 » 11 mar 2012, 22:13

To jak masz tokarke w pracy to czego chcesz? Albo pomierz sobie sam i podziel wymiary przez np.2 albo zrób plany i zamieść na forum a wtedy ktoś Ci coś doradzi, bo na razie to za bardzo nie wiadomo o co chodzi. :cool:

Tagi:

Zbych07
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: Zbych07 » 11 mar 2012, 22:45

matkod pisze:po co mi gotowiec nie będę miał tej satysfakcji a tuj 48p x2500 mam w pracy a więc tą tokarkę robię żeby mieć zajęcie po pracy
Jeśli celem jest satysfakcja narysuj i zbuduj pomniejszona replikę tej maszynki którą masz w pracy lub jakiejś podobnej.
Jeśli Ci to się to uda zrobić frajda powinna być spora. Powinna być jeszcze większa gdy "zmałpujesz" tokarko-frezarkę bo to urządzenie bardziej uniwersalne.
Na zdobycie rysunków wykonawczych tokarki takiej jakiej poszukujesz szanse raczej niewielkie. Producenci raczej nie mają zwyczaju ich udostępniać, a plany budowy tzw. konstrukcji amatorskich prezentują maszynki uproszczone. Możesz ewentualnie zbudować konstrukcję uproszczoną i wzbogacić ją o dodatkowe funkcje.

Osobiście wolałbym przeznaczyć czas i środki na budowę czegoś w duchu tego Forum, czyli maszynki sterowanej z kompa. Większe wyzwanie edukacyjne - konieczność nauki obsługi takiej maszynki. Obsługę manualna już pewnie znasz, warto pójść krok dalej.

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 11 mar 2012, 23:46

Dokładnie tak, jak napisał przedmówca. Swego czasu też sporo rozmaitych projektów przeglądałem, ale z planami maszyny o długości obrabianego materiału 1000 mm, i średnicy nad suportem 200 nie spotkałem, nie spotkałem też planów tokarki z posuwami automatycznymi.

Niemniej porządnie wykonana DTR do dowolnej tokarki będzie solidną podstawą do stworzenia takowych planów własnej maszyny.

Nie oczekuj, że jakiś producent ujawni taką dokumentację - jej wykonanie kosztuje, i nikt nie lubi, jak mu konkurencja projekt powiela.

Przy projektowaniu maszyny CNC trzeba przyjąć nieco inne założenia - i może warto, byś właśnie na tym się skupił. Dwa silniki krokowe, dwie śruby kulowe z nakrętkami, i masz maszynę, którą zrobisz dużo więcej, niż na manualu.

Awatar użytkownika

krzysieksiek
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 1

Post napisał: krzysieksiek » 13 mar 2012, 08:30

matkod pisze:po co mi gotowiec nie będę miał tej satysfakcji a tuj 48p x2500 mam w pracy a więc tą tokarkę robię żeby mieć zajęcie po pracy
W formie żartu:
Może powinieneś dodatkowo wziąć drugą i trzecią zmianę :mrgreen:

Podobnie jak inni koledzy nie rozumiem wyimaginowanego problemu.
Zgodzę się, że satysfakcja jest wtedy jeśli samemu coś się zbuduje (zaprojektuje, przemyśli, zgromadzi potrzebne materiały, zgrabnie połączy się je w całość) a po uruchomieniu maszyna spełni oczekiwania.
Pomoc kolegów - bezcenna.

W pracy masz tokarkę, więc domyślam się (zakładam) że pracujesz na niej. Zasady działania poszczególnych podzespołów tokarki nie są Ci obce :grin: .
Z Twoich wypowiedzi dedukuję, że ma to być manualna tokarka (o pewnych wymaganiach).
Gromadź potrzebne elementy i podzespoły, bazuj na DTR aby odpowiednio dobrać przełożenia pod swoje wymagania. Szkielet maszyny nie powinien sprawić problemu.

Ja czekam na pierwsze etapy Twojej pracy :grin: .

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”