plany bydowy
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 6
Jeśli celem jest satysfakcja narysuj i zbuduj pomniejszona replikę tej maszynki którą masz w pracy lub jakiejś podobnej.matkod pisze:po co mi gotowiec nie będę miał tej satysfakcji a tuj 48p x2500 mam w pracy a więc tą tokarkę robię żeby mieć zajęcie po pracy
Jeśli Ci to się to uda zrobić frajda powinna być spora. Powinna być jeszcze większa gdy "zmałpujesz" tokarko-frezarkę bo to urządzenie bardziej uniwersalne.
Na zdobycie rysunków wykonawczych tokarki takiej jakiej poszukujesz szanse raczej niewielkie. Producenci raczej nie mają zwyczaju ich udostępniać, a plany budowy tzw. konstrukcji amatorskich prezentują maszynki uproszczone. Możesz ewentualnie zbudować konstrukcję uproszczoną i wzbogacić ją o dodatkowe funkcje.
Osobiście wolałbym przeznaczyć czas i środki na budowę czegoś w duchu tego Forum, czyli maszynki sterowanej z kompa. Większe wyzwanie edukacyjne - konieczność nauki obsługi takiej maszynki. Obsługę manualna już pewnie znasz, warto pójść krok dalej.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
Dokładnie tak, jak napisał przedmówca. Swego czasu też sporo rozmaitych projektów przeglądałem, ale z planami maszyny o długości obrabianego materiału 1000 mm, i średnicy nad suportem 200 nie spotkałem, nie spotkałem też planów tokarki z posuwami automatycznymi.
Niemniej porządnie wykonana DTR do dowolnej tokarki będzie solidną podstawą do stworzenia takowych planów własnej maszyny.
Nie oczekuj, że jakiś producent ujawni taką dokumentację - jej wykonanie kosztuje, i nikt nie lubi, jak mu konkurencja projekt powiela.
Przy projektowaniu maszyny CNC trzeba przyjąć nieco inne założenia - i może warto, byś właśnie na tym się skupił. Dwa silniki krokowe, dwie śruby kulowe z nakrętkami, i masz maszynę, którą zrobisz dużo więcej, niż na manualu.
Niemniej porządnie wykonana DTR do dowolnej tokarki będzie solidną podstawą do stworzenia takowych planów własnej maszyny.
Nie oczekuj, że jakiś producent ujawni taką dokumentację - jej wykonanie kosztuje, i nikt nie lubi, jak mu konkurencja projekt powiela.
Przy projektowaniu maszyny CNC trzeba przyjąć nieco inne założenia - i może warto, byś właśnie na tym się skupił. Dwa silniki krokowe, dwie śruby kulowe z nakrętkami, i masz maszynę, którą zrobisz dużo więcej, niż na manualu.
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 1
W formie żartu:matkod pisze:po co mi gotowiec nie będę miał tej satysfakcji a tuj 48p x2500 mam w pracy a więc tą tokarkę robię żeby mieć zajęcie po pracy
Może powinieneś dodatkowo wziąć drugą i trzecią zmianę

Podobnie jak inni koledzy nie rozumiem wyimaginowanego problemu.
Zgodzę się, że satysfakcja jest wtedy jeśli samemu coś się zbuduje (zaprojektuje, przemyśli, zgromadzi potrzebne materiały, zgrabnie połączy się je w całość) a po uruchomieniu maszyna spełni oczekiwania.
Pomoc kolegów - bezcenna.
W pracy masz tokarkę, więc domyślam się (zakładam) że pracujesz na niej. Zasady działania poszczególnych podzespołów tokarki nie są Ci obce

Z Twoich wypowiedzi dedukuję, że ma to być manualna tokarka (o pewnych wymaganiach).
Gromadź potrzebne elementy i podzespoły, bazuj na DTR aby odpowiednio dobrać przełożenia pod swoje wymagania. Szkielet maszyny nie powinien sprawić problemu.
Ja czekam na pierwsze etapy Twojej pracy