wiem o tym że w TUD jest silnik 4/6,7kW i chyba wszyscy moi znajomi pracujący na TUD pracują na 4kW
Ja w C11MT mam silnik 7,5kW i na razie go nie ruszam, ale w CU400 też miałem 7,5kW i przerobiłem wstępnie na 5,5kw a od 2 miesięcy mam w niej silnik 4kW i co ciekawe ten 4kW w zupełności mi wystarcza. Po zmianie na 4kW dokonałem różnych prób np poleciałem na pół płytki szesnastki z posuwem 0.2, 500obr/min, średnica wałka 60mm stal gat.45 i silnik bez problemu dawał radę owszem lekko zmienił dźwięk, ale przecież na co dzień tak ekstremalnych parametrów skrawania się nie zadaje (przynajmniej ja nie zadaję).
Przy normalnej pracy silnik 4kW jest po 8 godzinach posiada na oko około 40'C.
Nie wiem jak inni, ale ja ciągle pracuję w pionie, a posiadam frezarkę uniwersalną. Zwróciłem uwagę również na zaprzyjaźnione firmy i też w 90% wszyscy są w pionie więc chyba należy rozważyć czy nie wystarczy frezarka pionowa.wueskowicz pisze:a jeszcze mam takie pytanie odnośnie frezarki ale nie wiem gdzie go umieścić to piszę tu jak źle to proszę o przeniesienie.
czym w praktyce różnie się frezarka pionowa od poziomej budowę działanie ogólnie znam ale chodzi mi co da się zrobić na pionowej a nie da na poziomej i odwrotnie , z tego co mi sie wydaje to pionową zrobi się to samo co poziomą
to też robię w pionie - owszem trwa to dłużej z wykorzystaniem freza palcowego, ale znowu nie muszę: odchylać głowicy pionowej, przesuwać belki, dźwigać podtrzymki itdwueskowicz pisze:tylko problem z mocowaniem ale np rowek frezem tarczowym da się zrobić tylko w płaszczyźnie poziomej
Poza tymi w/w czynnościami trzeba też wziąźć pod uwagę że w przeciętnej frezarce uniwersalnej np FWD 32 przejście z poziomu do pionu i odwrotnie wymaga pomocy osób trzecich no chyba że ktoś ma jakiś knif na podnoszenie tej głowicy do frezowania pionowego.
Ja mam to np ułatwione bo w FU251 głowicę odchyla się w bok na takim fajnie pomyślanym ramieniu.
wueskowicz: jaka frezarka?,
według mnie to:
FYD25 FYD32 - pionowe jarocińskie
FWD25 FWD32 - uniwersalne jarocińskie
6P11 6P12 - pionowe rosyjskie
6P81 6P82 - uniwersalne rosyjskie
FU251 FU321 - uniwersalne bułgarskie