Noże tokarskie oprawkowe- "stalki"
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Podobne listwy (12mm wysokości, 2.3 szerokości na górze i 1.6 na dole) kupiłem tutaj - katalog strona 35. Jak do tej pory nie udało mi się jej zniszczyć (no dobra - kupiłem dwie
) więc się nie rozglądałem za nową - ale wydawało mi się że sporo takich widziałem na ebayu?
Przy okazji - na niemieckich forach zrobiła się "moda" na listwy z wkładkami z węglika "Glanze" - trochę mnie kusi ale są dość drogie a na dodatek nie wiem czy moja tokarynka nie jest na nie zbyt mała
Pozdrawiam
Grzesiek

Przy okazji - na niemieckich forach zrobiła się "moda" na listwy z wkładkami z węglika "Glanze" - trochę mnie kusi ale są dość drogie a na dodatek nie wiem czy moja tokarynka nie jest na nie zbyt mała
Pozdrawiam
Grzesiek
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Mi zależy właśnie na takiej stalce jak moja. Małej i cienkiej. Na małej tokarce idzie nią ciąć, i to całkiem lekko w przeciwieństwie do innych większych stalek tnących, lub noży.
Poza tym jest jakaś taka twarda chyba, bo mało się tępi.
bym odkupił gdyby się trafiła taka 2mm szerokości na górze. 3mm to już za dużo.
Szukałem u nas w Lublinie ale cienizna. Chętniepawulonken pisze:Można by zerknąć na giełdzie w Grójcu koło Słomczyna. ...... Chyba w tą niedzielę się wybiorę to popatrzę co jest.

-
- Posty w temacie: 10
Jest to raczej węglik krzemu. Stosowany do szlifowania aluminium ,miedzi ,węglików spiekanych. Można tez szlifować stal. z mojego doświadczenia wynika ,ze HSS lepiej szlifuje się ściernicą z elektrokorundu niż z karbokorundu ( ta którą posiadasz). Dodatkowo jeśli twardośc wynosi N ,to będzie wydzielać się dużo ciepła. Trzeba popróbować.HeniekL pisze:Tarcze, jeśli kolor jest istotny, są raczej szare... Proszę o wnioski Kolego Zdzichu- nadają się, czy też nie?!
.
Pozdrawiam.
Najlepszy jednak borazon.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Mi udało się w zimie kupić na giełdzie w Lublinie stalkę już zaostrzoną na przecinak. Jak na razie idzie nią wszystko od aluminium do zwykłej stali i nawet rurek bezszwowych.gelorad pisze:Mi zależy właśnie na takiej stalce jak moja. Małej i cienkiej. Na małej tokarce idzie nią ciąć, i to całkiem lekko w przeciwieństwie do innych większych stalek tnących, lub noży.
Szukałem u nas w Lublinie ale cienizna. Chętniepawulonken pisze:Można by zerknąć na giełdzie w Grójcu koło Słomczyna. ...... Chyba w tą niedzielę się wybiorę to popatrzę co jest.bym odkupił gdyby się trafiła taka 2mm szerokości na górze. 3mm to już za dużo.
tokarka NARVIK "made in Taiwan", frezarka Hartford (klon Bridgeporta "made in Taiwan"), frezarka Bridgeport w takcie przeróbki na CNC, frezarka CNC DIY, trochę pomniejszych klamotów
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 7
Szukam do mojej oprawki listew 3/12/160 mm. Chciałbym ich używać do przecinania jak i wykonywania rowków.
Posiadam taką oprawkę do imaka toolfix:

Na znanym portalu aukcyjnym znalazłem Stalka HSS 3/12/160 mm w cenie 12 zł/szt, czy to dobra cena? Pytam, bo ostatnio kupiłem stalki M2 12x12x100 za 7 zł/szt. Te wydają się drogie, ale może się mylę?
Posiadam taką oprawkę do imaka toolfix:

Na znanym portalu aukcyjnym znalazłem Stalka HSS 3/12/160 mm w cenie 12 zł/szt, czy to dobra cena? Pytam, bo ostatnio kupiłem stalki M2 12x12x100 za 7 zł/szt. Te wydają się drogie, ale może się mylę?