Miało być jako określenie koła zębatego.tomcat65 pisze: tryby w maszynach są - tryb pracy, awaryjny
Może inaczej: w jakiej dziedzinie legalnie mówi się na koło zębate - TRYB?
Przepraszam, że nie na temat, ale może się to do czegoś przyda.
Miało być jako określenie koła zębatego.tomcat65 pisze: tryby w maszynach są - tryb pracy, awaryjny
Akurat nie do tego się odniosłem, a kiedy 'tryb' w sensie koła zębatego to nie wiem. Kiedyś były takie wielkie maglownice kręcone ręcznie i wszyscy na ten mechanizm tryby mówiliBYDGOST pisze:Miało być jako określenie koła zębatego.
Może inaczej: w jakiej dziedzinie legalnie mówi się na koło zębate - TRYB?
Śruby kulowe są bezluzowe, bezobsługowe i mają bardzo wysoką sprawność.tomcat65 pisze:Czy jest sens do takiego maleństwa i niekosmicznych dokładności pakować śruby kulowe? ich cena przekroczy wartość tokarki
BYDGOST pisze: Ale jest taka dziedzina techniki gdzie się tak mówi wśród fachowców.
Wiecej luzu,ja zawsze takie rozterki czytam z uśmiechem, jakby każdy pisał tylko poważne rzeczy to byłoby nudno... Po za tym coś po za tematem ciekawego można się dowiedzieć....Z tymi trybami to idźcie robić burdel gdzie indziej.
No ja w poprzecznym nie upchnę nawet 12 nie mówiąc o nakrętcetuxcnc pisze:W twoim przypadku sprawa jest bardziej skomplikowana, bo tokarkę już masz, to po co wydawać trzy tysiące, jeśli i tak jakieś gówienka zamierzasz toczyć.
Takie duperele jak pisałeś to i na tym co masz zrobisz.
Śruby kulowe bez obrobionych końców to wydatek rzędu 500-600 zł, jak się dobrze potargujesz w Polsce, albo ze stówkę taniej na Ebay u Chińczyków.
Przy takiej róznicy to chyba nie warto ryzykować cła, VAT i niepewnej jakości z iluzoryczną gwarancją.
W posuwie wzdłużnym mogła by być grubsza, ale mam przelot wrzeciona 20 mm i musiał bym zlecić zatoczenie, a trochę głupio mieć dwie tokarki i zlecać toczenie na zewnątrz.
Natomiast w suporcie poprzecznym z trudem bym upchał śrubę o średnicy 12 mm.
Nakrętka by weszła na styk, czym bym ją przykręcił to za bardzo nie wiem.
Dlatego zdecydowałem dać też 20x5, ale przed suportem.
.