Na życzenie możesz kupić ulepszane, oczywiście będą droższe.Inzynier pisze:No jest taka opcja w ostateczności. Mocno się zastanawiam, czy koła o twardości jedynie 20 HRC dadzą radę bez ulepszania.
remont tokarki - dwa pytania
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 12
Pozdrawiam miłośnika alternatywnej wersji motoryzacji. W sumie poza tym łączy nas jeszcze krzyżactwo: pochodzę z Olsztyna
Jeszcze raz bardzo wszystkim dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Po tym, co widzę na ogólnych portalach typu onet, wydaje mi się, jakby cnc.info.pl było oazą ludzi dobrej woli.
Po tym, jak udało mi się (z kilkoma cennymi podpowiedziami) zbudować własną frezarkę jestem dobrej myśli co do reanimacji świeżo kupionej tokareczki.

Jeszcze raz bardzo wszystkim dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Po tym, co widzę na ogólnych portalach typu onet, wydaje mi się, jakby cnc.info.pl było oazą ludzi dobrej woli.
Po tym, jak udało mi się (z kilkoma cennymi podpowiedziami) zbudować własną frezarkę jestem dobrej myśli co do reanimacji świeżo kupionej tokareczki.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
gaski pisze:koło z127 potrzebne jest przy wykonywaniu gwintów metrycznych mając calową śrubę pociągową.Inzynier pisze: Pytanie brzmi: czy w czymś mogły być stosowane koła 60z 127z 48z o module 1,75 mm?
moduł kół zmianowych nie jest istotny, ale wszystkie koła muszą mieć taki sam moduł
Do pytania kol inżynier - takie koła stosowane są niestety głównie w tokarkach , do ous 1 można znależć we współczesnych maszynach japońskich , [ w ruskach moduł wielki jak kciuk , heh ] ; . Co do drugiego cytatu , moduł w gitarze ma bardzo istotne znaczenie ponieważ ma to wpływ na wielkość zębatki , zmiana może wpłynąć na to że będzie za mało miejsca by zmieścić zębatki na gitarze , zamieszczam zdjęcie zębatek 75z i 78z różnica 3 ząbków ... Koła zębate nie muszą być wszędzie o tym samym module . Zębatka na wrzeciono i nawrotnica choć są
'częścią z zestawu " moduł mogą mieć inny co nie wpływa pracą na resztę . Jak widać na zdjęciu po lewej koło na wrzecionie może być w dość specyficznym wykonaniu - nie chciałbym nawet śnić o tym ile może kosztować dorobienie takowej

PS: u mnie też jest śruba 6,35 - służę pomocą jak coś , wstawię zdjęcia tabliczek na forum dla potomnych .
- Załączniki
-
- koła zębate - różnica modułu
- koła.jpg (94.46 KiB) Przejrzano 589 razy
perfekcyjna B. S. , OUS 1 - Oświęcim 1066/72r; Pozdrawiam
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 12
Moduł 1,75 wyliczyłem garażowo w ten sposób, że zmierzyłem średnice wszystkich kół po wrębach i po wierzchołkach zębów, i wartość średnią dzieliłem przez liczbę zębów. Wyszło z grubsza 1,75 mm (1,748 1,742 174,85). Mam nadzieję, że nie istnieje nic takiego jak moduły wyrażone w calach. Jednak chyba przy gitarze niewielki błąd i tak nie miałby znaczenia, skoro centralne koło ma przesuwną oś, a obroty są niewielkie.
-
- Posty w temacie: 4
Lepiej korzystać ze wzoru na średnicę zewnętrzną:dz=z*(m+2) poprawione na dz=m*(z+2). Jeśli wstawiasz wartość średnią z różnicy średnic to muszą wyjść ogony w wynikach bo wysokość głowy zęba to 1m (jeden moduł) a stopa ma 1,2m.Inzynier pisze:wartość średnią dzieliłem przez liczbę zębów
Ostatnio zmieniony 16 gru 2012, 23:14 przez BYDGOST, łącznie zmieniany 1 raz.
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.
-
- Posty w temacie: 6
A nie dz = (z+2)xm ?BYDGOST pisze:Lepiej korzystać ze wzoru na średnicę zewnętrzną: dz=z*(m+2). Jeśli wstawiasz wartość średnią z różnicy średnic to muszą wyjść ogony w wynikach bo wysokość głowy zęba to 1m (jeden moduł) a stopa ma 1,2m.Inzynier pisze:wartość średnią dzieliłem przez liczbę zębów
Największe koło - 127z - przy modułach 1,5 ; 1,75 i 2 miałoby odpowiednio średnicę zewnętrzną 193,5; 225,75 i 258 mm.