Mała, żółta łódź podwodna cz.2.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 8
kasztan pisze: Nie za szybko się będzie ścierać? Czy nie lepiej użyć kamienia jak u mnie na zdjęciu lub taki jakiego:
Te które pokazałeś na zdjęciu są odpowiednie , tarcza do cięcia nadaje się do cięcia a tą którą masz założoną stronę wcześniej jest za małej średnicy . Ja dałem grubszą tarczę na trzpieniu a szczęki zacisnąłem chyba w najlepszy sposób wkładając na ostatni centymetr łożysko , hmm zanim się spytasz jak wyszlifować ostatni centymetr , zobacz zdjęcie na dole .
PS: lepszym rozwiązaniem było by zacisnąć wałek giętki z dremela , nie były by potrzebne aż tak rozbudowane konstrukcje , a tak masz dość daleko odsuniętego dremela od imaka .
perfekcyjna B. S. , OUS 1 - Oświęcim 1066/72r; Pozdrawiam
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 8
No tak zapomniałem że masz te gorsze niemieckie uchwyty [ heh , pierwszy raz w życiu napisałem że szkopy mają coś gorszego
] . Masz fajną kostkę [imak ] i do niej mógłbyś zrobić taką oprawkę-futerko coś jak zrobiłeś do dremela tyle że dużo mniej alu zużyjesz bo wałek ma znacznie mniejszą średnicę , zauważ że dremela też masz na małej szerokości zamontowanego , im szerzej tym sztywniej zamocowane narzędzie .

perfekcyjna B. S. , OUS 1 - Oświęcim 1066/72r; Pozdrawiam
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 48
- Kontakt:
wiem o którym kółku mowa. na inne kółka dorabiałem tuleje z brązu.ZiG pisze:Gorzej z pękniętym małym kołem zębatym.
tu można by zrobić tak samo, tulejka z kanałem na klin na jednej połowie i z drugiej połowy na ciut mniejszej średnicy nafrezowane rowki na pare dyszek dosłownie i na to naprasowane kółeczko z poliamidu. ono zdaje się ma 20 zębów więc w teorii mam możliwości wyfrezowania takowego. można by też spróbować zrobić go też na klin tylko nie jestem pewien czy będzie tam wystarczająco mięsa choćby na taki 3x3
go prac wiertarsko frezarskich nie w osi uchwytu lub w poprzek mam taką kostkę do imaka
jak tu po prawej taka największa

w która wchodzi fortunka foredoma o taka

Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 6
W małym kółeczku nie ma miejsca na klin niestety za bardzo średnica otworu to około 13,5 mm a średnica od której zaczynają się zęby to około 18. zostaje 2,25 mm mięsa na stronę - mało. Moim zdaniem bez sensu to frezować. Jak nie znajdę fabrycznego to wytnę sobie na drucie
Dodatkowo od razu zamówiłbym komplet kółek zmianowych do gitary i pobawił się w toczenie gwintów. Może ktoś już przerabiał temat ich dorabiania i przetarł szlaki ?