zamek to odsadzenie na zabieraku na który nasadzasz uchwyt... mierzysz jego bicie promieniowe i osiowe bicie tej cześć z 3 otworami pod mocowanie uchwytu.
adam Fx pisze:nie subskrybujesz mojego kanału i takie są tego skutkihttps://youtu.be/Vbjy-yqLv1M?t=6m53s
zamek to odsadzenie na zabieraku na który nasadzasz uchwyt... mierzysz jego bicie promieniowe i osiowe bicie tej cześć z 3 otworami pod mocowanie uchwytu.
Dlaczego trójszczękowy samocentrujący odpada? Zamierzasz toczyć z pręta kwadratowego? Bo z tego co słyszałem do materiału okrągłego lepszy jest trójszczękowy - przynajmniej jeśli chodzi o uchwyty samocentrujące. Przy trzech szczękach zawsze trzymają wszystkie trzy (nawet jeśli materiał nie do końca okrągły) a przy 4 jedna zawsze jest luźna... Zaznaczam że żaden ze mnie fachowiec i całkiem możliwe że gadam głupoty więc się nie obrażę jeśli ktoś bardziej doświadczony naprostuje. Z mojej perspektywy - 99% prac - trójszczękowy samocentrujący. pozostałe 1% to tulejki ER, różne wynalazki własnej produkcji i 4-ka z nizależnymi szczękami.rafur87 pisze: 3 szczekowy napewno odpada mysle nad 4 szczekowym tylko czy samozaciskujacy bedzie ok? czy lepiej wybrac ten drugi gdzie sam bede mogl doscisnac poszczegolna szczeke??
Dobrze słyszałeś, jaki stołek najstabilniejszy jest na nierówną podłogę? Z trzema nogami ! (pomyśl dlaczego). To samo z uchwytami - na (prawie) okrągły materiał najpewniejsze są 3-szczękowe.grg12 pisze:Bo z tego co słyszałem do materiału okrągłego lepszy jest trójszczękowy - przynajmniej jeśli chodzi o uchwyty samocentrujące
A co tniesz? Aluminium, czy stal?rafur87 pisze:Ale przy próbie cięcia fi8 nożem o szerokości 1.5mm lub 2mm jest to niemożliwe i myślę że przez to bicie pret próbowałem ciąć w odległości 32mm od szczęk.
Oczywiście stal a dokładnie to stal budowlana niskoweglowa bardzo miękka. Nie wiem czy pisałem ale to moje pierwsza styczność z tokarka i nie powiem ale bardzo mnie cieszą wasze porady. Co do tego cięcia napewno przy kolejnej próbie będę ciąć przy samych szczękach. W weekend napewno je zeszlifuje. Bo według mnie to jest ewidentnie problem dołączam foto jak wyglądają.Avalyah pisze:A co tniesz? Aluminium, czy stal?rafur87 pisze:Ale przy próbie cięcia fi8 nożem o szerokości 1.5mm lub 2mm jest to niemożliwe i myślę że przez to bicie pret próbowałem ciąć w odległości 32mm od szczęk.
Tak, czy inaczej to taki cieniutki pręcik jest na tyle wiotki, że jakiekolwiek cięcie go wyobrażam sobie tylko bezpośrednio przy szczękach. Bicie ma tu oczywiście znaczenie, ale myślę, że zdecydowanie drugorzędne w stosunku do odległości od szczęk - musi być jak najmniejsza, bo inaczej pręcik będzie odskakiwał, a może się po prostu wygiąć.