absynt_ pisze:... a czym w/g Ciebie różni się gwintowanie od planowania oprócz posuwu/obrót? Ślad można minimalizować, ale to normalne zjawisko i nikt z nim nie walczy w inny sposób jak odsunięcie noża przy powrocie.WZÓR pisze:He-he, przy gwintowaniu to całkiem inna sprawa.piromarek pisze: Wyobraź sobie jaki byłby efekt przy gwintowaniu nożem.
....![]()
Mariusz.
powrót nieodsuniętym nożem - ślad na materiale
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
Re: powrót nieodsuniętym nożem - ślad na materiale
Tagi:
-
- Kontakt:
Puść a zobaczyszezbig pisze: ... a czym w/g Ciebie różni się gwintowanie od planowania oprócz posuwu/obrót?

-
Przecież nie chodzi o rzeczywisty wynik operacji prawidłowego planowania, a o zasadę pracy tokarki. Jak będzie duży posuw to pewnie pod mikroskopem serpentynę da się zauważyć.kamar pisze:Puść a zobaczyszezbig pisze: ... a czym w/g Ciebie różni się gwintowanie od planowania oprócz posuwu/obrót?A raczej nie zobaczysz ( gwintu)
-
Toż ja o tym wcześniej pisałemkamar pisze:Ale nie przy gwincie. Przy powrocie na śrubie wycofa wszelkie luzy międzyzębne na gitarze i pójdzie całkiem inną ścieżką

-
- Posty w temacie: 2
Jestem jeszcze cienki z tych tematów ale czuję, żeezbig pisze:Toż ja o tym wcześniej pisałemjak tłumaczyłem skąd moim zdaniem robi się ślad przy cofaniu. Autor nie określił jak cofa, czy zmieniając obroty, czy ręcznie cofa z tym samym przybraniem. W obu przypadkach będą ślady, choć mocno różniące się w wyglądzie.

Po pierwsze jeśli toczysz nożem na płytki i zmienisz obroty, to prawie pewne jest, że wykruszysz płytkę (bynajmniej mi się wykruszyła i się teraz pilnuję).
Ponadto wg. fachowców nie należy zatrzymywać maszyny bez wcześniejszego odsunięcia noża - grozi uszkodzeniem narzędzia.
Po drugie jeśli chodzi o zostawienie śladu przy cofaniu suportu, jeśli masz nawrotnicę i przełączysz kierunek skrawania- przyjmijmy, że bez zatrzymania wrzeciona i odsuwania noża (nie mówimy o gwincie) to nóż dodatkowo zbierze warstwę materiału i śladu nie będziesz widział.
Po trzecie przy skrawaniu występują takie siły że.... i kol.:
wg. mnie praktycznie wszystko wyjaśnił.Kedar-88 pisze:Zostawienie śladu jest wynikiem odpychania materiału od noża. Przy sztywnych maszynach, krótko wystawionym sztywnym przedmiocie, dobrze naostrzonym nożu (lub o małym promieniu naroża), odpowiednich parametrach obróbki. Takie zjawisko jest minimalne lub praktycznie niezauważalne. Jednak przy normalnej pracy, to standard.
-
rdarek, nie dorabiam teorii tylko powtarzam to co już napisałem innymi słowami. Przeczytaj mój pierwszy post. Sam nie jestem fachowcem w tej dziedzinie, co zaznaczyłem, ale potrafię kojarzyć fakty z własnych obserwacji amatorskiej minitokarki, na której występują wszystkie wymienione, przeze mnie i kolegów powody zostawiania śladu.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
ezbig pisze:Heeeabsynt_ pisze:... a czym w/g Ciebie różni się gwintowanie od planowania oprócz posuwu/obrót? Ślad można minimalizować, ale to normalne zjawisko i nikt z nim nie walczy w inny sposób jak odsunięcie noża przy powrocie.WZÓR pisze:He-he, przy gwintowaniu to całkiem inna sprawa.piromarek pisze: Wyobraź sobie jaki byłby efekt przy gwintowaniu nożem.
....![]()
Mariusz.
Ręce opadają.
![]()
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Posty w temacie: 5
ezbig, dobrze napisał, toczenie walca nic innego jak "nacinanie gwintu" tyle że bardzo drobnego i narzędziem które nie ma krawędzi zbyt szpiczastej tylko albo zaokrągloną albo fazowana, dlatego ślad będzie mniejszy im większy promień płytki. Reszta o sztywności itd. została napisana.rdarek pisze:dorabiasz teraz teorię do swojej wypowiedzi. I założyć należy, że Autor nie pracuje przy jakichś wypasionych maszynach jako operator od wielu lat, bo by prawdopodobnie nie zadawał tego pytania.
Po pierwsze jeśli toczysz nożem na płytki i zmienisz obroty, to prawie pewne jest, że wykruszysz płytkę (bynajmniej mi się wykruszyła i się teraz pilnuję).
Ponadto wg. fachowców nie należy zatrzymywać maszyny bez wcześniejszego odsunięcia noża - grozi uszkodzeniem narzędzia.
Zatrzymywać narzędzie na materiale też mozna ale po tym jak materiał wykonał odpowiednią ilość obrotów a w tym czasie narzędzie zebrało co ma zebrać. Choć trzeba powiedzieć że przy toczeniu zazwyczaj zrobi wokół wałka minimalnie głebszy rowek w miejscu zatrzymania...