TUE 35x1000
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 18
Boję się teraz że możecie być nieco zawiedzeni bo chyba na kolana was nie powalę... Ale mi pracę nieco ułatwiło. Do rzeczy:
Jako że posuw poprzeczny jest włączany raczej sporadycznie a podłużny prawie cały czas(U was może być inaczej), przerobiłem rękojeść wałka do włączania posuwów...

Teraz nakrętka sprzęgła ciernego jest cały czas zakręcona a włączanie posuwu odbywa się przez pociągnięcie rękojeści. gdy chcę wyłączyć posuw uderzam w rękojeść a tulejka zapobiega przypadkowemu włączeniu posuwu poprzecznego (guma lub plastik tylko amortyzuje i wycisza uderzenie:) ). Niestety jest i wada... Aby włączyć posuw poprzeczny trzeba wykręcić rękojeść, wyciągnąć tuleję i wkręcić ją z powrotem...
Jako że posuw poprzeczny jest włączany raczej sporadycznie a podłużny prawie cały czas(U was może być inaczej), przerobiłem rękojeść wałka do włączania posuwów...

Teraz nakrętka sprzęgła ciernego jest cały czas zakręcona a włączanie posuwu odbywa się przez pociągnięcie rękojeści. gdy chcę wyłączyć posuw uderzam w rękojeść a tulejka zapobiega przypadkowemu włączeniu posuwu poprzecznego (guma lub plastik tylko amortyzuje i wycisza uderzenie:) ). Niestety jest i wada... Aby włączyć posuw poprzeczny trzeba wykręcić rękojeść, wyciągnąć tuleję i wkręcić ją z powrotem...
-
-
No proszę....
Pomysłów widzę nie brakuje:):) Moja TUE ma już przełącznik prawo lewo przy supporcie bo tysiączki tak mają, ale włącznik chłodziwa pod ręką to chyba też sobie sprawię przy większej ilości czasu. A teraz do Pana krj... Chodzi Ci o szybkie zatrzymanie pracy silnika czy hamulec? (coś jak ręczny?) tyle że prądem stałym? I rozumiem że chcesz pominąć kupno falownika?:)