Andrzeju wyliczenie jak najbardziej poprawne ale obejrzyj dokładnie film , zbieranie 0,05mm na stronę w dodatku z tak małym posuwem jak dla mnie jest bardzo ,bardzo wolno . Naostrzenie na "żyletę " noży istotnej zmiany nie uczyni . Przykład z innej beczki :
Oprócz tokarek zajmuję się też "audiofilstwem " , w moim decku główny silnik napędzający taśmę magnetofonową posiada wstępne przełożenie 1 do 15tu , zajmuje się tylko stabilnym kręceniem taśmy magnetofonowej . Jego moc to 10 W , nie muszę dodawać chyba niczego więcej ...
OUS-1 automatyczny posuw
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 5
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Wszystko zależy od potrzeb i możliwości. Ja też na początku miąłem mało watów, i jakoś rzeźbiłem nawet w stali. W tej chwili watów dołożyłem, i nadal mało... Ale to nie oznacza, że nic zrobić nie mogę - to raczej dyskomfort, bo za wolno, albo że czegoś się nie da, bo watów brakuje. Ale do samego toczenia nie trzeba ich znowu tak wiele.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Cytuję:
"...co do posowu na najnizszym napieciu w minute przejezdza 8,5mm a na najwyzszym w minute 33mm "
Biorąc nawet cienki i długi wałek 30/260mm i posuw 8,5m to hmm jak by to nazwać zabielenie całości zajmie ponad 30min . Nie ma też żadnej różnicy pomiędzy cenami silników o mocach 5 , 10 czy 20w . Oczywiście nie musimy być wszechwiedzący od razu , warto dokonywać prób ale też fajnie [ dla mnie lepiej ] uczyć się na błędach innych .
Dzięki temu tematowi odkryłem coś bardzo ciekawego , jeden kolega podsunął mi przypadkiem dość ciekawy profi pomysł . Zresztą ty Miki też ... ale to jeszcze dłuższa droga do realizacji się robi , ech te "tworzenie "
"...co do posowu na najnizszym napieciu w minute przejezdza 8,5mm a na najwyzszym w minute 33mm "
Biorąc nawet cienki i długi wałek 30/260mm i posuw 8,5m to hmm jak by to nazwać zabielenie całości zajmie ponad 30min . Nie ma też żadnej różnicy pomiędzy cenami silników o mocach 5 , 10 czy 20w . Oczywiście nie musimy być wszechwiedzący od razu , warto dokonywać prób ale też fajnie [ dla mnie lepiej ] uczyć się na błędach innych .
Dzięki temu tematowi odkryłem coś bardzo ciekawego , jeden kolega podsunął mi przypadkiem dość ciekawy profi pomysł . Zresztą ty Miki też ... ale to jeszcze dłuższa droga do realizacji się robi , ech te "tworzenie "

perfekcyjna B. S. , OUS 1 - Oświęcim 1066/72r; Pozdrawiam
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
OUS-1 automatyczny posuw
witam
co do czasu toczenia to nie ma dla mnie to wielkiego znaczenia ja na tej tokarynce nie zamierzam zarabiec a toczyc cos dla siebie. Do tego czasu to zawsze moge sobie zgrubnie zebrac "reka" a potem delikatnie posuwem . Co do zabierania to dziś na ostrym nozu z fi30 zbieralem 0,7mm na strone a na fi16 2mm na strone więc chyba to nie jest to takie slabe
co do czasu toczenia to nie ma dla mnie to wielkiego znaczenia ja na tej tokarynce nie zamierzam zarabiec a toczyc cos dla siebie. Do tego czasu to zawsze moge sobie zgrubnie zebrac "reka" a potem delikatnie posuwem . Co do zabierania to dziś na ostrym nozu z fi30 zbieralem 0,7mm na strone a na fi16 2mm na strone więc chyba to nie jest to takie slabe