Tokarka TUG-48 i jej podobne.
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 28
Wziął bym, a raczej kupił, ale myślę, że o niej powinienem coś więcej wiedzieć. Zabrałem się do liczenia posuwów na 27, 11.5 i 19zw/", są w tabeli gwintów calowych i NPT. Wyszło mi, że brakuje do nich kół zębatych 54z, 46z, 38z. Swoją drogą gdyby akurat znalazły się w nortonie to były by też w tabelce, jednak nie ma co płakać, ktoś mi mówił, że 40 lat tych posuwów nie włączał w TR-45.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 6
-
No więc nie do końca to prawda, chyba, że długość z otwartą gitarą. Ze zamkniętą jest 2600. Co do szerokości to też jest przesadzona gdyż wynika z rysunku technicznego w osi wrzeciona. Faktycznie suport przechodzi w 1150, a wrzeciennik ze silnikiem w 1200. Ze silnika ostatecznie można zdjąć puszkę i ucho transportowe to będzie też 1150. Będę miał DTR. W sensownej cenie, a te dane z niej właśnie pochodzą, poza szerokością która wynika z pomiaru. Mam kilka zdjęć z części opisowej i prosił bym o radę odnośnie smarowania. Są opisane trzy rodzaje smarowania. 1- obiegowe. 2- kropelkowe 3- smarownicą wtryskową i olejarką ręczną. Co to jest ta smarownica wtryskowa i jak wygląda, jak się ją używa, i jaką polecacie kupić.mrozanski pisze:przy 1000mm toczenia
długość 3050
szerokość 1430
wysokość 1300
ciężar 2150....
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 8
to są dane z dtr. podane wymiary są z otwartą pokrywą gitary. co do wymiarow to liczone jest to pewnie od ucha silnika do konca najdluzszej korbki. są to pewnie wymiary tj prostopadloscianu w ktorym zmiesci sie tokarka. tak jak wspomniales miejscowe wyiary moga byc duzo mniejsze. na suporcie z tylu masz linial do stozkow jak go odkrecisz to tez sporo odejdzie. a przy wrzecienniku mozesz odkrecic silnik.pioterek pisze:No więc nie do końca to prawda, chyba, że długość z otwartą gitarą. Ze zamkniętą jest 2600
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
smarownica wtryskowa to takie skrzyżowanie wielkiej strzykawki z pompką.
lejesz do środka olej przykładasz do kalamitki i pompujesz.w dtr powinne być zaznaczone punkty do codziennego smarowania.
mniej wiecej coś takiego.tylko zamiast smaru lejesz olej:
http://allegro.pl/smarownica-precyzyjna ... 81310.html.

mniej wiecej coś takiego.tylko zamiast smaru lejesz olej:
http://allegro.pl/smarownica-precyzyjna ... 81310.html.
alkohol niszczy skórę-szczególnie na dłoniach i kolanach.
-
Witam, dziękuję za wypowiedzi. Wymiary które mi podano są bez liniału. Jeśli chodzi o smarownicę to taką mam, ale ona nie będzie pasowała do płaskich kalamitek, a tylko do wystających jak w podwoziach samochodów np: "Warszawa" jakie są na drążkach skrętnych. To powinienem kupić tylko inną końcówkę? A te większe smarownice ogólnie dostępne do smaru też będą dobre?